21. YÜZYILIN DRAMI: HOCALI SOYKIRIMI...

Ermeni askeri kuvvetleri Azerbaycan’ın 7.000 nüfuslu Hocalı kasabasında 26 Şubat 1992 tarihinde korkunç bir katliam gerçekleştirdi.

27 Şubat 2013 Çarşamba 13:25
21. YÜZYILIN DRAMI: HOCALI SOYKIRIMI...

 Ermeni askeri kuvvetlerinin saldırısı esnasında kasabada 3.000 insan bulunuyordu.

News.Az’ın haberine göre Ermeniler tarafından işlenen soykırımda, Hocalı halkından 613 kişi öldürüldü ve 76’sı çocuk olmak üzere 487 kişi yaralandı ve 1.275 kişi esir alındı.
Ermenilerin, Azerbaycan’ın Hocalı ilçesinde işledikleri soykırımdan bu yana 21 yıl geçti.
25-26 Şubat 1992 tarihi gecesinde Ermeni silahlı kuvvetleri, Sovyet Ordusu’nun 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğiyle, Azerbaycan’ın Hocalı kasabasını işgal ettiler ve sivilleri katlettiler.
Ermeni askeri birlikleri, Khankandi’de konuşlanmış Sovyet birliklerinin 366. Motorize Piyade Alayı’nın desteğiyle, 25 Şubat 1992 tarihinde Hocalı’ya saldırdı.
Kuşatılmış kasabada kalan 2500 Hocalı sakini, Aghdam’a doğru ilerlemeye başladılar. Fakat Ermeniler onları pusuya düşürdüler.

63’ü çocuk, 106’sı kadın ve 70’i yaşlı olmak üzere 613 sivil acımasızca öldürüldü. Ayrıca 8 aile öldürüldü, 130 çocuk ebeveynlerinden birini kaybederken, 25 çocuk ise her iki ebeveynini de kaybetti. 76’sı çocuk olmak üzere 487 kişi yaralandı, 1.275 kişi esir alındı ve 150 kişi kayboldu.
Hocalı katliamı sırasında kente verilen zarar 170 milyon dolardı.
Hocalı soykırımı kurbanları her yıl Azerbaycan’da ve diğer ülkelerde derin bir kederle anılıyor. Azeri elçilikleri ve Azeri Diaspora kuruluşları Hocalı’daki soykırıma ilişkin gerçekleri gösteren fotoğrafların ve belgelerin sunulduğu anma törenleri düzenliyorlar.
Diyalog İçin İslam Konferansı Gençler Forumu’nun Diyalog Genel Koordinatörü (General Coordinator for Intercultural Dialogue of the Islamic Conference Youth Forum for Dialogue) Leyla Aliyeva’nın inisiyatifinde 2009 Şubat ayında “Hocalı’ya Adalet” (Justice for Khojaly) kampanyası başlatıldı. Kampanyanın amacı Hocalı trajedisine ilişkin uluslararası toplumu bilgilendirmek, uluslararası arenada trajediye ilişkin ahlaki ve siyasi değerlendirme sağlamak ve trajedinin uluslararası düzeyde anılmasını sağlamaktır.
ABD’nin Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından da Hocalı soykırımına ilişkin bir bildiri yayınlandı.
Hocalı katliamının insanlığa karşı bir suç olarak tanınmasının, katliamda can veren kurbanların anılarına bir borç ve Azeriler ile Ermeniler için uzun vadeli bir barış inşa edilmesi adına bir gereksinim niteliğinde olduğu belirtildi.
Azerbaycan’ın uluslararası ölçekte tanınan bölgesinin devam eden yasa dışı işgalinin, bir milyon Azeri sivilin yerinden edilmesinin ve Ermenistan’ın şahsi yetersiz gelişiminin Ermenistan’da hakim olan budun merkezli yaklaşımın sonuçları arasında yer aldığının belirtildiği açıklamada ayrıca Arkansan ve New Mexico eyaletlerinin yasama meclislerinin Hocalı katliamının tanınmasına ilişkin bir kararı kabul ettiklerine de değinildi. TURKISHNY

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol