Başkanlık Sistemi Türkiye'yi Geriletti!

CHP Bilim Platformu’nca hazırlanan, “Saray Rejimi Türkiye’yi Geriletiyor” başlıklı politika notunda, Türkiye’nin sağlıktan eğitime, yargıdan dış politikaya kadar hemen her alanda gerilediği kaydedildi.

30 Aralık 2019 Pazartesi 11:24

CHP Bilim Platformu’nca hazırlanan, “Saray Rejimi Türkiye’yi Geriletiyor” başlıklı politika notunda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’yi gerilettiği belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Bilim Platformu, “Saray Rejimi Türkiye’yi Geriletiyor: Uluslararası Endekslerde Küme Düşen Türkiye” başlıklı politika notu hazırladı.

Politika notunda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bir buçuk yıllık faturası ve küresel kuruluşların yayımladığı endeksler bilimsel veriler aracılığıyla ele alındı.

SOSYAL ADALETSİZLİKLERİ GİDEREMEYEN KARA DÜZEN

CHP’nin politika notunda, Temmuz 2018’de resmi olarak başlayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye’yi gerilettiği kaydedildi. Saray’ın 2019 yılı karnesini de veren politika notunda, AKP’nin üretimden, kalkınmadan ve planlamadan uzak ekonomi politikaları sonucunda, Türkiye’nin vasıflı işgücüne istihdam yaratamayan, inovasyon yapamayan, katma değer üretemeyen, teknoloji ihraç edemeyen ve sınıfsal sosyal adaletsizlikleri gideremeyen bir kara düzen kurduğu vurgulandı.

TÜM ENDEKSLERDE GERİLEME GÖRÜLÜYOR

Politika notunda, Türkiye’nin uluslararası endekslerde gerilemesine dair şu değerlendirmeler yapıldı:

Saray rejimi, yüz yıla yakın Cumhuriyet deneyimimizin ardından, adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bir sistem ile Türkiye’nin dinamik toplumunu, ekonomik kapasitesini ve kurumsal birikimini kendi kategorisindeki ülkelerin bile gerisine düşürmüştür. Saray rejiminin anayasasız, hukuksuz, kurumsuz, bürokrasisiz ve liyakatsiz yönetimi neticesinde Türkiye, önce yerinden sayan bir ülkeye, ardındansa neredeyse bütün endekslerde gerileyen bir ülkeye dönüşmüştür. AKP yönetiminde Türkiye, demokrasi, ekonomi, eğitim ve diplomasi alanlarında krizlere ve çözümsüzlüğe savrulmuş; kurumlara güvenin azaldığı ve toplumsal huzurun kaybolduğu bir ülke konumuna getirilmiştir.”

Politika notunda yer verilen bazı başlıklar ve veriler ise şöyle:

Freedom House’un 2019 yılı raporunda Türkiye, 100 üzerinden 31 puan alarak özgür olmayan ülkeler statüsünde değerlendirilmiş ve temel özgürlükler bakımından, Pakistan, Irak gibi ülkelerden daha az özgür olarak değerlendirilmiştir.
Türkiye, dünyada demokrasisi son 10 yılda en çok gerileyen iki ülkeden birisi.
Türkiye, siyasal hak ve özgürlükler bakımından 41 OECD ülkesi arasında son sırada yer almaktadır

YARGI BAĞIMSIZLIĞI YOK EDİLİYOR

Türkiye, yargı bağımsızlığı sıralamasında 2007’de 50. sıradayken 2019 yılında 104. sıraya gerilemiştir.
Türkiye’de yasaların kapsam ve uygulamaları öngörülemez hale gelmekte, siyasi baskılar sonucu esnetilip, daraltılabilmektedir. AKP döneminde Türkiye, hukuki kesinlik bakımından 41 OECD ülkesi arasında son sıraya gerilemiştir.
Türkiye, şeffaf yönetilen ülkeler sıralamasında 180 ülke arasında 78. Sıradadır. Bu bakımdan Türkiye, şeffaflığı azalan ülkeler listesinde bulunmaktadır.

TÜRKİYE, GÜCÜNÜ VE İSTİKRARINI KAYBEDİYOR

Türkiye, Küresel Barış Endeksi’nde 163 ülke arasında 152. sırada yer almıştır.
2019 yılında, Türkiye, Avrupa’da barışa en uzak ülke olmuştur.

Türkiye, Dünya’da terörizmin en çok etkilediği 16. ülke konumundadır. Bu konumuyla Sudan, Kolombiya gibi ülkelere göre bile daha çok terörizm etkisi altındadır.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 30.12.2019 11:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol