TMMOB'tan Bartın Tepkisi: Bunun Adı Cinayet

Soma ve Karaman maden facialarının acısı geçmeden bu kez Bartın'ın Amasra ilçesinde grizu patlamasına 40 hayat verdi Türkiye. Maden faciaları adeta geliyorum derken açıklama yapan TMMOB, sorumluların hesap vermesi gerektiğine dikkat çekti.

15 Ekim 2022 Cumartesi 13:13
TMMOB'tan Bartın Tepkisi: Bunun Adı Cinayet

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), dün (14 Ekim) Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında yaşanan grizu patlamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

"Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğünü bakın derler" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Gerekli önlemleri almadan, denetim yapmadan, güvenli koşulları oluşturmadan madencileri yerin yüzlerce metre altına gönderirseniz buna kaza diyemezsiniz. Bunun adı düpedüz cinayettir. Her cinayette olduğu gibi bunun da mutlaka faili vardır" denildi.

Madende güvenlik önlemlerini almayanların yaşanan ölümlerin sorumlusu olduğu kaydedilen açıklamada, "Bizler bu sorumluların yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm uyarılarıa rağmen madencilerimizi göz göre göre ölüme yollayanların suçlarını ve sorumluluklarını örtbas etmesine izin vermeyeceğiz" denildi.

Yazılı açıklamanın tamamı şöyle:

"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesine bağlı yeraltı kömür ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde akşam saatlerinde, yüzeyin 350 metre altında meydana gelen “grizu patlaması” sonucunda resmi açıklamalara göre şu ana kadar 28 maden emekçisi hayatını kaybetmiştir.

Hayatını kaybeden arkadaşlarımızın acısını yüreğimizin en derinlerinde hissediyoruz. Yaşamını yitiren kardeşlerimize rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Yaralı arkadaşlarımızın en kısa zamanda sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyoruz.

'BİR ÜLKEYİ TANIMAK İSTİYORSANIZ, O ÜLKEDE İNSANLARIN NASIL ÖLDÜĞÜNÜ BAKIN'

“Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğünü bakın” derler.

Tanıyın işte: Bizim ülkemizde insanlar, evine üç kuruş ekmek parası götürebilmek için yerin yedi kat dibinde ölüyorlar. Bizim ülkemizde insanlar işyerlerinin güvensizliği, yetkililerin sorumsuzluğu, patronların açgözlülüğü nedeniyle ölüyorlar. Bizim ülkemizde insanlar siyasi iktidarın rant hırsı nedeniyle, insan hayatını umursamazlığı nedeniyle ölüyorlar. Bizim ülkemizde insanlar kanunlar işletilmediği için, sorumlular cezalandırılmadığı için ölüyorlar.

Kozlu’da böyle öldük, Dursunbey’de böyle öldük, Karadon’da böyle öldük, Ermenek’te böyle öldük, Soma’da böyle öldük…

Binlerce kişi öldük, on binlercemiz yaralandı. Bunca hayatımız elimizde alınırken ne bir patron hal ettiği cezayı aldı, ne bir sorumlu yargılandı, ne bir siyasi istifa etti.

“Kaza” diyorlar, “fıtrat” diyorlar, “kader” diyorlar… Tüm bu sözler yaşanan faciaların arkasındaki sorumluları gizlemek için söyleniyor.

'MADENLERİN BU BİÇİMDE ÇALIŞTIRILMASINA İZİN VERENLER BU CİNAYETİN SORUMLUSUDUR'

Gerekli önlemleri almadan, denetim yapmadan, güvenli koşulları oluşturmadan madencileri yerin yüzlerce metre altına gönderirseniz buna kaza diyemezsiniz. Bunun adı düpedüz cinayettir. Her cinayette olduğu gibi bunun da mutlaka faili vardır.

Madenci kardeşlerimizi göz göre göre ölüme yollayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madende güvenlik önlemlerini almayanlar bu cinayetin sorumlusudur. Madenlerin bu biçimde çalıştırılmasına izin verenler bu cinayetin sorumlusudur. Ve elbette madenleri vahşi bir sömürü ve rant kaynağı olarak kullanan siyasi iktidar bu cinayetin sorumlusudur.

TMMOB: Madencileri ölüme yollayanların suçlarını örtbas etmesine izin vermeyeceğiz

'SORUMLULARIN HESAP VERMESİNİ İSTİYORUZ'

Bizler bu sorumluların yargılanmasını, hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm uyarılarıa rağmen madencilerimizi göz göre göre ölüme yollayanların suçlarını ve sorumluluklarını örtbas etmesine izin vermeyeceğiz.

TMMOB’ye bağlı odalarımızda arkadaşlarımız facianın yaşandığı bölgede incelemelerine devam etmektedir. Bu incelemeler sonucunda en kısa zamanda hazırlayacağımız raporla tüm sorumluları birer birer ortaya çıkaracağız ve kamuoyuyla paylaşacağız. Hepimizin başı sağ olsun."

Öte yandan patlamanın ardından TTK'ya yatırımların azaltıldığı ve taahhüt edilen yatırım için de ödenek verilmediği ortaya çıktı.

2019 yılında TTK'ya ayrılan 160 bin TL'lik ödeneğin, 72 bin 576 TL'si ödenirken, 2020 yılında 112 bin TL'lik ödeneğin, 70 bin 776 TL'si ödendi. 2021 yılına geldiğimizde ise 4 bin 976 TL'lik ödeneğin 4 bin 834 TL'si ödenmiş oldu.

EN AZ ÖDENEK AMASRA'YA
Öte yandan TTK'nın faaliyet raporunda, ömrünü tamamlamış makine ve teçhizatın yenilenmesine ilişkin 58 milyar 521 bin TL'lik ödenektan yıl sonu itibariyle 44 milyar TL'ye 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 15.10.2022 13:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol