THODEX'çi Hep Gezmelerde Hep AKP'lilerle...

İnternet sistemlerini kapatan kripto para borsası Thodex‘in kurucusu Faruk Fatih Özer’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından İçişleri Bakan Süleyman Soylu ile de fotoğrafı ortaya çıktı. Soylu, makamındaki görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

23 Nisan 2021 Cuma 11:24
THODEX'çi Hep Gezmelerde Hep AKP'lilerle...

2 milyar dolar değerinde kripto para ile yurtdışına kaçtığı iddia edilen ve hakkında soruşturma başlatılan Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in bakanlarla fotoğrafları ortaya çıkmaya devam ediyor. Özer’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de fotoğrafı ortaya çıktı.

Süleyman Soylu konuya dair açıklama yaptı. Soylu, “İlgili şahıs Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum. Bir yakınımız vasıtasıyla 23 Aralık 2019’da, yazılımcı gençlere verdiğimiz randevuya eklemlenerek gelmiştir. Randevu listesinde ismi mevcut değildir ve sadece fotoğraf çekimi esnasında odaya alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı. Soylu’nun daha önce ismi skandal olaylara karışan birçok isimle fotoğrafı çıkmış, “Fotoğraf çektirmeden önce GBT mi alacağız?” açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2 milyar dolarlık vurgun yaptığı iddia edilen Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer ile birlikte çekildiği fotoğrafa ilişkin “Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum” açıklamasını yapmıştı.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ TOPLADI

THODEX'Çİ KARDEŞİNİ DE DOLANDIRMIŞ

Kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in ağabeyi Güven Özer, “Nasıl böyle bir şey yaptı, anlayamadım. Çok akıllı ve dürüst bir çocuktur. Bizi de vurup gitti” ifadelerini kullandı.
Türkiye, son dönemlerde kripto paralara olan talepteki patlamayla, dünyada en çok kripto para yatırım yapan üçüncü ülke konumuna yükseldi. Ancak dün Türkiye’de yaşanan olay kripto piyasasını karıştırdı. İddiaya göre Kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in, yaklaşık 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığı ileri sürüldü.

Bu iddianın duyulmasıyla müşteriler şirket merkezine hücum ederken, akşam üzeri Faruk Fatih Özer’den açıklama geldi. Özer, “Birkaç gün içerisinde Türkiye’ye dönüş yaparak adli makamlar ile işbirliği içerisinde gerçeklerin ortaya çıkmasını sağlayacağım” dedi.

‘AKILLI VE DÜRÜST BİR ÇOCUKTU’

FARUK Fatih Özer’in ağabeyi Güven Özer Hürriyet’e konuştu. Güven Özer yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Kardeşim çok iyi bir insandı. Yıllardır da kripto para işleriyle uğraşıyor. Bizi de vurup gitti. Nasıl böyle bir şey yaptı, anlayamadım. Ben de şirkete gelip giderdim. Hakkımda bir soruşturma var mı bilmiyorum. Kardeşimin böyle bir şey yapacağını zannetmiyorum. Çok akıllı ve dürüst bir çocuk. Arkasında başka şeyler olabilir. Ben de gelişmeleri televizyonlarda takip ediyorum. Kardeşim yurt dışına gitmiş. Ona bir iki gündür ulaşamıyorum. Ne olduğunu anlamadım.”

THODEX'!İN PERDE ARKASINI ANLATTI

Ankara Barosu’nda Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı olan Avukat Oğuz Evren Kılıç, mağdurların avukatlığını üstlendi.

Kılıç, Sözcü'nün sorularımı yanıtladı.

Kripto para borsası nasıl çalışır?
Türkiye’de 33 borsa var. Dünyada ise 32 bine yakın… Bunlar kripto paraların internetten alınıp satıldığı yerler. Döviz bürosu gibi. En büyüklerinden biri, Thodex’ti. Ocak ayında 97 milyar lira işlem hacmi vardı.

 Thodex’te ne oldu?
Şirket Dogecoin kampanyası başlatıyor. Çok sayıda yeni yatırımcı çekiliyor ve büyük işlem hacmi yakalanıyor. İnsanlara 650 milyon dolarlık Dogecoin dağıtılacağı söyleniyor. Aksaklık yaşanınca homurdanma başlıyor. Kimse parasına ulaşamıyor. Suç duyurusunda bulunduk. Savcılık hesaplara el koydu.

Ne kadar paradan söz ediyorsunuz?
2-2.5 milyar.

Şirket ödeme krizi yaşadı mı?
Eskiden beri şikayet alınırdı. Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası olabilir.

Neden dolandırıcılık diyorsunuz?
Ben demiyorum, savcı söylüyor. Binlerce başvuru var.

Faruk Fatih Özer kim?
Genç bir çocuk. Kim olduğu belli değil. Parayı nerden buldun? Çünkü bu işler pahalı işler. Şu an sosyal medya hesapları kapalı. Yetkililer cevap vermiyor.

Diğer borsaları etkiler mi?
Türk borsalarına ilişkin genel bir güvensizlik var. Bu bizi kaygılandırıyor. Herkes bu alanda yasal düzenleme olmadığı için baştan beri tedirgindi. Yıllardır söylüyoruz, Dijital Varlık Kanunu çıkarılsın, denetim gelsin, borsa açılması için lisans şartı konulsun. Devlet kulağının üzerine yattı. Bugünlerin geleceği belliydi. Çok uyardık. Önüne gelen kripto para borsası açıyor.

Öyle mi!
Başka bir piyasada borsa açsanız dehşet sınırlamalar var. Lisans alacaksınız. Teminat yatıracaksınız. Öyle kolay değil.

Burada nasıl?
Bakkal açmaktan daha kolay. Bir şirket açıyorsunuz. Yazılım altyapısı kuruyorsunuz. Sonra işletiyorsunuz. Ne soran, ne de denetleyen var. Devlet hiç yok. Milyonlarca yatırımcı risk altında. Devletin sorumluluğu var. Geçenlerde kripto varlıkların ödemede kullanılmaması yönünde yönetmelik çıktı. Hukuka aykırı olduğunu dile getirdim. Gece yarısı iki satırlık yönetmeliklerle bu işler olmaz.

 Thodex niye battı?
Batmış gibi görünmüyor. Daha çok CEO’su ortadan yok olmuş gibi görünüyor. Kripto paraların özelliği şudur: Büyük miktarda parayı birkaç saniyede her yere aktarabiliyorsunuz. Takip edilemiyor. Özer, Instagram’dan bir şey paylaşmış. “Buy Moreno, go Tayland” diye. Yani, Moreno al, Tayland’a git. Moreno, takibi yapılamayan kripto para. Varlığını Moreno’ya aktardıysa hiçbir devlet takip edemez.

 Thodex’te yatırımcı mıydınız?
Şeffaf değildi. Güvenmediğim için hiçbir zaman bulunmadım.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.04.2021 11:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol