Merkez Bankası doların 4o lira olacağı tarihi resmen açıkladı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) resmen açıkladı ve dolar kurunda 40 TL için net bir tarih verdi.

07 Aralık 2023 Perşembe 12:27
Merkez Bankası doların 4o lira olacağı tarihi resmen açıkladı

Merkez Bankası tarafından her ay düzenli olarak yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi'nin son raporunu paylaştı.

Raporda ekonomi piyasalarında söz sahibi 69 katılımcının yanıtlarıyla dolar kuru için 40 TL'lik bir tahminde bulunuldu ve kurdaki artış için tarih verildi.

Seçimden sonra peş peşe faiz artırımına giderek döviz sahiplerini TL mevduatına yönlendirmeyi hedefleyen Merkez Bankası, ekonomi piyasalarında söz sahibi aktörler ile gerçekleştirdiği raporu yayımladı.

DOLAR NE KADAR YÜKSELECEK?

Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Kasım ayı raporuna göre 31 Aralık 2023 itibarıyla dolar kurunda yaşanacak yükselişlere yönelik net tahminler verilirken, ortaya çıkan rapor 52'si finansal sektör ve 17'si reel sektör olmak üzere toplam 69 katılımcının yanıtlarıyla hazırlandı.

billie-dollar-money-background-1150-737.webp

12 AY SONRA DOLAR KAÇ TL OLACAK?

Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? sorusuna yanıt veren katılımcılar, 31 Aralık itibarıyla cari yıl sonu dolar/TL paritesi için 29,9961 TL'lik medyan tahminde birleşti. Aynı katılımcılara 2024 yılının Aralık ayı itibarıyla beklenen dolar kuru tahminleri de sorulurken, verilen yanıtlara göre 12 ay sonra muhtemel dolar/TL paritesi için 39,6182 TL'lik tahmin açıklandı.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARLARI

Son PPK toplantısında beklentilerin iki katına çıkaracak 500 baz puanlık faiz artırımına giden Merkez Bankası, kararın gerekçesini açıkladığı raporda sıkılaşma politikalarında sona yaklaşıldığını belirterek, gelecek aylarda 250 baz puanlık son bir faiz artırımına gidilebileceğinin sinyallerini vermişti.

21 Aralık 2023 tarihinde yılın son faiz kararını duyuracak olan TCMB, piyasaların beklentisine göre politika faizlerini yüzde 42.5 seviyesine yükseltecek ve 2024 yılının ilk çeyreğinde yeni faiz kararları pas geçilecek.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.12.2023 12:37
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol