Mehmet Bostan ve Bülent Göktuna neden tutuklandı, olay ayrıntılar

Türkiye şimdi de sessiz sedasız başlatılan Varlık Fonu operasyonunu konuşuyor. Eski Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan ile gizemli işadamı Bülent Göktuna operasyon kapsamında gözaltına alınmış ardından tutuklanmışlardı. Peki neler oluyordu, işin ardından neler vardı?

26 Haziran 2023 Pazartesi 12:12
Mehmet Bostan ve Bülent Göktuna neden tutuklandı, olay ayrıntılar

Korkusuz Gazetesi Yazarı Can Ataklı, kişisel sosyal medya platformu üzerinden Mehmet Bostan ve Bülent Göktuna olayına dair birbirinden çarpıcı detaylar paylaştı. 

İşte o sözler:

AKP tarihinde ilk defa kendilerine yönelik bir operasyon oldu. İkisi de kendi alanlarında çok önemli isimler. Biri Varlık Fonu'nun eski başkanı Mehmet Bostan diğeri de Turgut Özal'dan bu yana bütün iktidarlarla çok yakın ilişkileri olan, Tayyip Erdoğan'a da ona doktor bulacak kadar çok yakın bir isim olan Bülent Göktuna tutuklandılar. Hiç beklenmedik bir olayda. Her iki kişi de bunu beklemiyordu. Bir anda başlayan tutuklamalarla olay başka bir yere evrildi.

MEHMET BOSTAN ASLINDA KİM?

Şimdi Mehmet Bostan çevrede AKP bürokrasisi içinde en namuslu olarak bilinen isimlerden biri. Bir takım işlere karışmışmı bilemem çünkü bana ulaşan birşey yok ama genel çevçevede AKP'nin en namuslusu olarak bilinen isimlerden. Öncelikle Mehmet Bostan kim? 57 yaşında devletin çeşitli kademelerinde çalışan ama asıl kendi işi olan biri. Sigorta işleri var, finans işleri var. Tayyip Erdoğan ile birlikte 2013'ten itibaren devlet katında da çalışmaya başlıyor. Ağustos 2013'ten itibaren Türkcell yönetim kuruluna getiriliyor AKP hakimiyeti olunca. 26 Şubat 2016'da da Özelleştirme İdaresi Başkanı oldu. O dönem Binali Yıldırım Başbakan. 15 Temmuz darbesi oldu. 26 Ağustos 2016'da Binali Yıldırım'a yani Başbakan'a bağlı olarak Varlık Fonu kuruldu. Kasım ayında Mehmet Bostan başkan oldu. O başkan olurken iki isim de yardımcısı oldu. Biri Tayyip Erdoğan'a tam teslim olan, biat eden Gazeteci Yiğit Bulut diğeri Kerem Alkin. 2017'de referandum yapıldı ve Türkiye'nin fişi çekildi. Erdoğan bu refenrandumla büyük bir yetki aldı.Cumhurbaşkanı bütün bu yetkileri aldıktan sonra 8 Eylül 2017'de Mehmet Bostan görevden alındı. O zaman da çok şaşırtıcı olmuştu çünkü bizzat kendisinin tavsiyesi ile o göreve getirilen Bostan bu kez yine kendisi tarafından görevden alındı. Neden alındı. O sırada bir sorun mu vardı, usülsüzlük mü vardı kimse bilmiyor. 29 Mart'ta Mehmet Bostan Turkcell'deki üyelikten de ayrıldı. 2018'de Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi.

10 Eylül'de Varlık Fonu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlandı, başkanı kendisi oldu vekili ise damadı Berat Albayrak oldu. Ve geldik bugüne. Geçen yıl bu zamanlar sessiz sedasız bir soruşturma başlıyor. Mehmet Bostan'ın, işadamı Bülent Göktuna ile Türkiye'ye yurtdışından gelen 25 milyar dolarlık bir krediden 25 milyon dolarlık bir komisyon almışlar ve bunu kendi üzerlerine geçirmişler iddianameye göre. 

Eski Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan ve iş insanı Bülent Göktuna, devleti  25 milyar dolar zarara uğratmaktan tutuklandı” | Gazete Pencere

GİZEMLİ İŞADAMI BÜLENT GÖKTUNA KİM?

Şimdi Bülent Göktuna kim? Bu isim 1980'lerin sonunda Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde ortaya çıkan, Londra merkezli şirketi olan, aynı Mehmet Şimşek gibi finans şirketleri ile bağı olan, danışmanlık yapan bir şirketi var. Özal'dan bu yana bütün başbakan ve cumhurbaşkanları ile özel ilişkisi olan bir isim. Turgut Özal bunu alıp Belek'e götürüyor ve buraya bir golf tesisi aç diyor. Üst düzey turistler için. Çok lüks bir alan kurdu ve İstanbul sosyetesinde de tanınır hale geldi. Bir anda kaymak takımının da çok tanıdığı bir isme dönüşüyor. Özal'dan sonra Demirel ile az, Çiller ve Mesut Yılmaz ile çok iyi ilişkileri oldu ve derken Tayyip Erdoğan ile devam etti. 

Neyi hallediyor bu bilinmiyor. Özellikle uluslararası finans konularında yardımcı olduğunu yakından biliyorum. Erdoğan'ın Cem Uzan'a ait Telsim'in satışında da yine o var. Çok ilginç bir isim Erdoğan ile tek bir fotoğraf karesi bulunmuyor. Hasan Yeşildağ'ı çok yakından tanıyor ki Yeşildağ Erdoğan'ın cezaevi işlerini organize eden biri.

Bülent Göktuna o kadar yakın bir isim ki Tayyip Erdoğan rahatsızlanında Srilanka'dan doktor bulup onu Erdoğan ile tanıştıran bir isim. Ve şimdi tutuklandı.

Peki neler oluyor?

Seçimden sonra birşey anlatmıştım. Türkiye'de ortak üst akıl harekete geçti. Erdoğan'ın seçimi aslında kaybettiğini ancak bütün herşeyin bir anda muhalefete teslim edilmesinin sorun yaratacağını bu yüzden bir dönem daha Erdoğan ile devam edilip, bir takım temizlik harekatlarının gerçekleştirilmesini, kendi bozdukları ekonominin rayına oturtulmasını, sosyal dengelerin biraz sağlanmasının ardından da demokrasiye geçilmesini sağlamaya yönelik bir olay. 

Bu dönemde bir takım pisliklerin üzeri örtülecek ama yine bir takım hesap sormalar da olacak, bazıları tasfiye edilecekler. 
Ama o kadar pislik var ki bunun bir anda ortaya çıkmasının Türkiye'ye vereceği zarar öyle bir noktadaki bu yüzden bunun ara ara ortaya serileceğine karar verdi üst akıl. İşte şimdi bu yüzden AKP'ye yönelik ilk operasyon bu.

OPERASYONUN MERKEZİNDE BİNALİ YILDIRIM VE ONLAR VAR...

Benim edindiği bilgilere göre Mehmet Bostan aslında dürüst biri, mütedeyyin biri. Varlık Fonu'ndan alınmasının sebebi de bu ve Tayyip Erdoğan ile anlaşamaması. Daha ortada operasyon yokken ben bunu kaynaklarıma sormuştum; Bu adam neden gitti diye. Bana dediler ki, Varlık Fonu zaten karmakarışık bir yer. Mehmet Bostan bunlara girmek istemedi. Ama orada iki isim var demiştim. Biri Yiğit Bulut diğeri Kerem Alkin ki her ikisi de çok karanlık isimler. Ortada 25 milyon dolarlık para var. Bu para AKP için çıtır bile değil. Bu önemli bir para değil. Mesele aslında bu para değil. 

Soruşturmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan istedi Eski Varlık Fonu Başkanı Mehmet  Bostan tutuklandı - İttifak Gazetesi

Orada Binali Yıldırım var. Binali Yıldırım bir süre önce Azerbaycan'da kaza geçirmişti. Ama o kazaya dair çok birşey yansımadı kamuoyuna. Sonrasında da Yıldırım hep geriye gitti. En son Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak deniyordu o da olmadı. Dolayısıyla aslında bu operayonun merkezinde Yiğit Bulut, Kerem Alkin ve Binali Yıldırım var diyorum ben. Binali Yıldırım'ın zaten sadece Hollanda'da büyük bir serveti var. Dehşet bir servet. Bunlar ya bir takım işlere kalkıştılar ya da Erdoğan'a haber vermeden büyük paralar aldılar.

Sonuç olarak operasyonu damat Berak Albayrak'ın başlattığı konuşuluyor. İlk defa AKP'ye yönelik bir operasyon."

KILIÇDAROĞLU: RÜŞVETİ Mİ PAYLAŞMADI

Bilindiği üzere önceki gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuya ilişkin twitter hesabından açıklamada bulunmuştu.

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Mehmet Bostan rüşveti paylaşmadığı için mi  tutuklandı - Internet Haber

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullanmıştı:

" Türkiye Varlık Fonu, Saray hükümetinin her türlü denetimden uzak tuttuğu kara kutusudur. Şimdi eski başkanı tutuklanmış. Meclis’ten “TMSF’deki yolsuzluklar araştırılamaz” kanununu geçiren Erdoğan’a soruyorum, bu kişi rüşvet aldığı için mi tutuklandı, rüşveti paylaşmadığı için mi?"


 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.06.2023 20:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol