İşte Erdoğan ve Sarayın Görmek İstemediği Anket!

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat son dönemde gerçekleştirdikleri ankete ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

07 Aralık 2021 Salı 13:46
İşte Erdoğan ve Sarayın Görmek İstemediği Anket!

Son dönemde gerçekleştirilen anketlerde AK Parti ve MHP'deki eriyiş göze çarpmaya devam ediyor. MAK Danışmanlık kurucusu Mehmet Ali Kulat konuk olduğu programda anketlere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Mehmet Ali Kulat, "Yaklaşık, işte kaç yıldır MAK Danışmanlık varsa, bu kadar yıl içerisinde hemen hemen her ay araştırma yapan bu firma ilk defa AKP'yi yüzde 30'un altında gördü. Kararsızlar dağılmaksızın yüzde 29,5 ile AKP çıktı" ifadelerini kullandı.

"BU FİRMA İLK DEFA AKP'Yİ YÜZDE 30'UN ALTINDA GÖRDÜ"

Mehmet Ali Kulat'ın değerlendirmeleri şu şekilde:

"Yaklaşık, işte kaç yıldır MAK Danışmanlık varsa, bu kadar yıl içerisinde hemen hemen her ay araştırma yapan bu firma ilk defa AKP'yi yüzde 30'un altında gördü. Kararsızlar dağılmaksızın yüzde 29,5 ile AKP çıktı, zaten yüzde 6,5'lik bir kararsız kalmıştı. Hem de oy vereceğini söyleyenlerin arasında, ilk defa oldu bu, yüzde 29,5. Bu bir, ikincisi ise şu: AKP'den seçmen geçirgenliği aynı havuzun içinde olan MHP'ye doğruydu. O zaman çok büyük bir etkisi olmuyordu. Sonuç itibarıyla AKP'nin oyu düşse bile MHP'nin oyu artarsa sorun olmayabilirdi."

Öte yandan Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin son anketine göre AKP ve MHP'ye yönelik desteğin azaldığı görülüyor. CHP, İYİ Parti, HDP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin toplam oy oranı, AKP ve MHP'ninkinin yüzde 10.3 üzerinde.

12 ilde 2 bin 986 kişilik bir örneklemle yüz yüze gerçekleştirilen araştırmada,  kararsızlar dağıtılmadan önce seçmenlerin yüzde 35.3'ünün Cumhur İttifakı'nı desteklediği görülüyor. Millet İttifakı ortakları CHP ve İYİ Parti'nin toplam oy oranıysa yüzde 32.6 olarak karşımıza çıkıyor. HDP'nin oy oranı yüzde 9.5.

Kararsızların ve protesto eğilimindeki seçmenlerin toplamıysa yüzde 18.7.

Cumhur İttifakı'ndaki düşüş eğilimi kararsızlar dağıtıldıktan sonra da devam ediyor. AKP ile MHP'nin oy oranlarının toplamı yüzde 44'e ulaşıyor. CHP yüzde 28.2, İYİ Parti yüzde 12 ve HDP yüzde 11.1 oranında oy alıyor.

AKP'YE DESTEK YILDAN YILA AZALMIŞ

Araştırmada, 2018 seçimlerinden bu yana partilere yönelik desteğin nasıl değişim gösterdiği de yer alıyor. Buna göre iktidar partisi AKP'nin 2018'de yüzde 42.6 oranında olan oyları, kademeli bir düşüşle yüzde 34.6'ya geriliyor.

Ana muhalefet partisi CHP'nin yüzde 22.6 olan oy oranının ise 2021 Kasım'da ulaştığı son durum yüzde 28.2. 

2020 ortalarına kadar oy kaybetme eğiliminde olan İYİ Parti'nin de son 1,5 yıldır yükselişte olduğu anlaşılıyor.

MUHALETİN OY ORANI, AKP VE MHP'Yİ GEÇİYOR: FARK, YÜZDE 10.3

AKP ve MHP'nin toplam oy oranı yüzde 43.9'ken, bu CHP, İYİ Parti, HDP, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi'nin oy oranları toplandığında yüzde 54.2'ye ulaşıyor. Aradaki fark, yüzde 10.3.

ERDOĞAN'IN GÖREV ONAYI İLK KEZ 5'İN ALTINA DÜŞTÜ
Araştırma kapsamında katılımcıların 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevini ne kadar iyi yaptığını 1'le 10 arasında değerlendirmeleri' de istendi. Erdoğan'ın performans skorunun seçmen gözünde ilk kez 5'in altına düştüğü görülüyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 07.12.2021 13:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol