İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 4 Yıldaki Ağır Faturası

Türkiye, 2018 itibariyle kendine has Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş yaptı. Herşey güllük gülistanlık olacak, Türkiye adeta çağ atlayacaktı ama tam tersi oldu. Ülke ekonomisi adeta dibi görmüş durumda. İşte mevcut sisteme geçildikten sonraki Türkiye'nin hali.

09 Temmuz 2022 Cumartesi 12:31
İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 4 Yıldaki Ağır Faturası

Tarih 24 Haziran 2018. Türkiye kaderini belirleyecek büyük bir seçimin arifesinde. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan konuşuyor ve aynen şunları söylüyor. “ Bu kur filan, bunların hiçbirisi bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil, geleceğimizi, biz belirleyeceğiz. 24'ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz” demişti.

Ve halk tercihini yaptı, istediği yetkiyi Erdoğan'a vererek, Türkiye'yi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne işin özünde ise tek bir kişinin iradesine teslim etti. Ve aradan dört yıl geçti. Gelinen noktada yaşam şartları zorlaştı, Türk ekonomisi adeta dibe vurdu.

ENFLASYON ZİRVE YAPTI, FİYATLAR 3'E KATLANDI

2022 itibariyle Türkiye tarihinin en inanılmaz enflasyonunu yaşıyor. Ev ve araba fiyatları rekor kırıyor, en az üçe katlanmış durumda. TÜİK'in açıkladığı rakamlarla market ve sokağın rakamları arasında gerçeklik bağı kalmadı. Buna karşın maaşlar aynı düzeyde artmadı, paranın değeri azaldı, alım gücü dibe vurdu.
İğneden ipliğe her şeye zam gelmeyen gün kalmamaya başladı. En temel ihtiyaç ürünleri bile üçe beşe katlandı. Ülke insanı patatesi bile 15 liradan, yaz olmasına rağmen domatesi bile 15 liradan almak zorunda.

2018'de yüzde 15.4 olan enflasyon bugün TÜİK'in rakamlarına göre bile yüzde 80 olmuş durumda.

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çatalca'da açıklamalar - Son Dakika  Haberleri İnternet

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ İLE DÖVİZ REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRIYOR

'Ben ekonomistim' diyerek, faiz sebep enflasyon sonuç politikası uygulayan Erdoğan ile birlikte döviz kurları da tavan yaptı. Parlamenter sistemin uygulandığı 2018 Haziran'da 4.64 olan dolar 17.30'a, 5.42 olan euro 17.50'ye, 312 TL olan çeyrek altınsa bin 600 liraya çıktı.
Buna karşın milli gelirse dünya ülkelerinde artarken Türkiye'de daha da düştü. 2018'de 9 bin 792 dolar olan kişi başı milli gelir 2021'de 9 bin 44 dolar oldu, 2022'yi ise kimse düşünmek bile istemiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ İNSANLARI BORCA BATIRDI

AKP politikaları yüzünden borçlar da katlandı, istihdam da azaldı. 2018'de yüzde 18 olan işsizlik oranı bu ay itibariyle yüzde 21.7'ye ulaşmış durumda. Geçen yılın flaş konularından biri 128 milyar doların nerede olduğuydu. Merkez Bankası rezervleri de artık alarm durumunda. 2018 yılında 21 milyar dolar olan rezerv miktarı bu yılın Temmuz ayı itibariyle eksi 54 milyar dolar.

Yurttaşlar ise artık adeta borçla yaşamakta. Şirket ve yurttaşlara kullandırılan kredi 2018'de 2 trilyon dolar iken bugün itibariyle yaklaşık 7 trilyon lira. Borçlar çevirilemediği için kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe alınmış kişi sayısı 4 milyonu aşmış halde.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.07.2022 12:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol