'İnanılmaz Bir Zam Dalgası Geliyor, Herkes Hazır Olsun'

Yaz mevsiminde bile domatesi 15 liradan, patatesi 10 liradan, soğanı dahi 10 liradan yiyen vatandaşlar yaklaşan kış ayında ekonominin ve dolayısıyla fiyatların ne olacağını merak ederken Ekonomist Evren Devrim Zelyut, " Tefecilere ödenecek faiz için kışın yeni zam dalgalarına herkes hazır olsun" dedi.

16 Ağustos 2022 Salı 12:47
'İnanılmaz Bir Zam Dalgası Geliyor, Herkes Hazır Olsun'

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Y. Çağ Gazetesi Yazarı Devrim Zelyut, kışın vatandaşların yine ağır zamlara maruz bırakılacağını ve bunun kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Hem enflasyonda hem de döviz kurlarında en zor kışın geldiğini kaydeden Zelyut, iki önemli soruna işaret etti.

Birincisinin AKP iktidarının Türkiye'yi düşük teknolojili bir ihracat ülkesi haline getirmesi olduğunu, dışa bağlı sistemle ülkenin tüm rezervlerinin Çin, Hindistan ve Almanya'ya peşkeş çekildiğini, özellikle Çinlilerin Türkiye'yi her yıl milyarlarca dolar soyduğunu anlatan Zelyut, " Rezervler boşalınca kur krizi başladı. Üzerine bir de tek adamın saçma sapan faiz politikası, kurları iyice rayından çıkardı.
İkincisi de Türkiye üretmeyi unuttu. Bunun en acı örneğini tarımda gördük. Kayıtlı çiftçi sayısı ve ekili arazi miktarı dramatik şekilde düştü. Üzerine 8 milyon göçmen gelerek talebi fırlattı. Gıda ürünleri azalıp, fiyatları roket gibi yukarı gitti. Faizin sabit tutularak kurun yukarı gitmesi, dışa bağlı tarım üretiminde maliyetleri de yukarı çekmeye devam eden başka bir faktör oldu. Ayrıca faiz politikasının kurları zıplatması enerji maliyetlerini de yukarı çekerek tarımda maliyetleri iyice artırdı" dedi.

Zelyut, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Gıda fiyatları artınca AKP yine yapay çözümlere, algı oyunlarına başvurdu. Güya Tarım Kredi Kooperatifleri vatandaşı rahatlatacakmış! Yahu el insaf! Bakın bugün TÜİK Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Temmuz 2022 raporunu açıkladı. Buna göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %157,89, aylık %5,00 arttı.

2020 Temmuz ayında tarımda üretici fiyatları %16,28

2021 Temmuz ayında bu oran %22,80

2022 Temmuz ayında ise %157,89 olmuş.

Üretici maliyetleri neden artıyor? Mazot, su, elektrik, gübre, tohum fiyatları artıyor da ondan…

Şimdi şu soruyu soralım: Tarım Kredi Kooperatifi'ne gelen mallar nerede üretiliyor? Türkiye'deki maliyetler yukarıda, o zaman fiyatlar nasıl kalıcı bir şekilde düşer ve düşüş genele yayılır?

Ülkenin tarım ve sanayideki dış bağını koparmadan, üretici kesimlere gerekli destekler verilmeden bu fiyatlar düşmez. Fiyatların düşmemesi demek, yaşamın bizler için bu kış daha da zor geçeceğini gösteriyor. Fiyatların artması Lira'nın değer kaybederek kurun yukarı gideceğine de işaret ediyor.

Yukarıda belirttiğim sıkıntıları gelen bütçe rakamları da teyit etti. Çünkü kur patlayınca KKM diyorsunuz ama orada tefecilere verilen faizin yükünü Hazine, dolayısıyla vatandaş çekiyor, gıda fiyatı artıyor devlet kurumlarında maliyeti altına mal satıp göz boyuyorsunuz, bu saçma sapan işlerin sonunda bütçe gedik veriyor.

Bakınız, bütçe Temmuz'da 64 milyar 19 milyon lira açık verdi. Böylece bütçe 2 ay üst üste açık vermiş oldu. Ama en sıkıntılı rakam ise faiz harcamalarından geldi.

Her fırsatta Nas diyerek faize savaş açmış gibi görünenlerin ödediği faiz öyle böyle değil. 2021 Ocak-Temmuz arasında 114 milyar TL faiz ödenirken bu yıl aynı dönemde 151 milyar TL ödenmiş. Artış %45 olmuş…

ZAMLARLA İNANILMAZ FAİZLER ÖDENİYOR...

İlk yedi ayda tefecilere verilen para ile 2 adet TÜPRAŞ kurulabilirdi, ülkenin dışa olan bağı böyle tesislerle koparılırdı… Ama AKP budur işte, üretmek yerine tefecileri, yandaşları zengin eden, bunu yaparken de algı oyunlarını başarı ile icra eden bir siyasi organizasyondur.

Bu açıklar, bu faizler kimden alınıyor? Vatandaştan…

O zaman tefecilere ödenecek faiz için kışın yeni zam dalgalarına herkesin hazır olması gerekir. AKP ekonomik modeli bağımsız kılmadıkça, Afgan/Suriyeli işçilerle düşük teknolojili üretim yapıldıkça, ithalat hem tarım hem sanayide baronlar oluşturdukça, biz ülke olarak verilen açıkları kapatmak için tefecilerden daha çok borç alırız. O borçları da vatandaşa yapılan zamlarla karşılarız."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.08.2022 12:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol