EYT'de umduğunu bulamayanlara erken emeklilik müjdesi

EYT'yi kaçıranlara yeni erken emeklilik şansı kapıda. 1999 sonrası sigortalı olanlara erken emeklilik müjdesi geldi.

02 Eylül 2023 Cumartesi 14:02
EYT'de umduğunu bulamayanlara erken emeklilik müjdesi

EYT'yi kaçırdım diye ah vah edenlere yeni emeklilik fırsatı az önce açıklandı. Kısmi emeklilik ile birlikte prim ve yaş şartı kalkıyor. 1999 yılı sonrası sigortalı olanlar için erken emeklilik müjdesi geldi.

Yurt Gazetesi'nin haberine göre yeni düzenlemede 15 yıl sigortalılık süresi ve 3.600 prim gününü dolduranlara yaş şartı aranmadan erken emeklilik imkanı verilecek. Bu düzenlemeyle birlikte yaklaşık 5 milyona yakın vatandaşın EYT'siz erken emeklilik hakkı elde edeceği öngörülüyor.

Peki kimler erken emekli olacak? EYT'siz erken emeklilik şartları neler? 

EYT'SİZ ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Düzenleme kapsamında 1999 öncesi sigorta girişi olan yaklaşık 5 milyon vatandaş yaş şartı olmadan erken emeklilik hakkını elde etti. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı EYT'yi kaçıran vatandaşlar da bir süredir yeni bir düzenleme bekliyordu. Milyonların beklediği o düzenleme sonunda hayata geçiyor. Kısmi emeklilik sistemi ile erken emeklilik çok sayıda vatandaşın yüzünü güldürecek.

Peki kısmi emeklilik şartları neler? Emeklilik sisteminin sil baştan değişmesi ile birlikte hayata geçecek olan kısmi emeklilik düzenlemesi 3600 prim gün sayısı ve 15 yıl sigortalılık süresi ile erken emeklilik hakkı veriyor. Bu düzenleme ile birlikte 1999 sonrası sigortalı olan milyonlarca vatandaş erken emekli olma şansına kavuşuyor. Kısmı emeklilik aynı zamanda SSK ve BAĞ-KUR arasında prim eşitlemesi ile birlikte EYT’yi prim eksiği nedeniyle kaçıran Bağ-Kurlulara da erken emeklilik şansı sağlıyor. 1 milyona yakın küçük esnafın bu yasa ile birlikte yeniden EYT kapsamına girmesi ve erken emeklilik dilekçesi vermesi bekleniyor.

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda son düzenlemeleri yapmaya devam ediyor. Erken emeklilik düzenlemesi kapsamında düzenlemenin Meclis açılır açılmaz hayata geçeceği tahmin ediliyor. 1 Ekim'den itibaren erken emeklilik düzenlemesi masaya yatırılacak. Düzenlemeden faydalanacak olan vatandaşların başvuru işlemlerinin ise kasım ayı başında alınacağı tahmin ediliyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.09.2023 14:09
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol