EYT ilk maaş ödeme tarihi belli oldu, 2023 EYT ilk emekli maaşı ne zaman yatacak

EYT ilk maaş ödeme tarihi: 2023 EYT ilk emekli maaşı ne zaman hesaba yatacak?

13 Nisan 2023 Perşembe 18:14
EYT ilk maaş ödeme tarihi belli oldu, 2023 EYT ilk emekli maaşı ne zaman yatacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmesinin ardından, EYT ilk emekli maaşlarının yatacağı tarih gündemi meşgul etmeye başladı.

3 Mart tarihi itibarıyla başlayan EYT başvurularına 31 Mart tarihine kadar başvuru yapanlar nisan ayı itibarıyla ilk emekli maaşlarını alacak. EYT şartlarını taşıyanlar SGK ve e devlet üzerinden başvurularını gerçekleştirebiliyor. 


EYT konusunda yaşanan son dakika gelişmeleri kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

EYT başvuruları SGK ve e devlet aracılığıyla sürüyor. Başvurular devam ederken, EYT ilk maaşların hesaba yatacağı tarih merak konusu oldu. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'de ilk emekli maaşlarının ödeneceği tarihi duyurdu. Peki, "EYT ilk emekli maaşı ne zaman yatacak, ilk maaşlar nisan ayında ödenir mi?"

İşte EYT ilk maaşların hesaba yatacağı gün...

BAKAN BİLGİN'DEN AÇIKLAMA GELDİ!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) ilk maaşlarını ne zaman alacağı hakkında açıklama yaptı.

Bakan Bilgin, "EYT maaş bağlanma işinde çalışan SGK personelinin fazla mesaini artırdık. Mart ayında EYT için başvuran herkes nisan ayında maaşlarını alacak. Hangi gün bağlanırsa o ay içerisinde alacak. Bir hak kaybı yok. İkincisi biz bu fazla mesaiyle çalışmayı hızlandırıyoruz. Mayıs ayında bütün müracaat edenlerin maaşları ödenmiş olacak" dedi.

Ortalama her ay maaş bağlanan emekli sayısının 35 bin civarında olduğunu söyleyen Bakan Bilgin, "Şu anda bağlanan işlemi tamamlanmış sayı 250 bin. Bağlandığı gün alacaklar maaşlarını. Devletimiz bu konunun kaynağını ayırmıştır. EYT'lilerimizin, emekliliği hak edenlerin maaşları, ikramiyeleri yatacaktır. Biz mayıs ayı içerisinde tamamının maaşlarını ödeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

EYT İLK MAAŞ ÖDEME tarihi 2023: EYT ilk emekli maaşı ne zaman, hangi gün hesaba yatacak ve emekli aylığı bayramdan önce verilecek mi?

MART'TA DİLEKÇE 1 NİSAN'DAN İTİBAREN AYLIK

Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı günden itibaren, koşulları yerine getirmiş olan EYT’liler emeklilik dilekçesi verebilecekler. Dilekçeyi mart ayının herhangi bir gününde verenlerin emekli aylıkları, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanacak. Dilekçeyi ayın 1’inde veya 31’inde vermek fark etmeyecek.

4A (SSK) statüsünde çalışanlar önce işyerinden ayrılıp sonra emeklilik dilekçesi verecekler. 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişiler ise çalıştıkları kurumdan emekliye sevk onayı aldıktan sonra emekli olabilecekler.

Koşulları yerine getirmemiş EYT’lilere ise koşulları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçe tarihini izleyen ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.

AYLIKLARIN İLK ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), normal yıllarda emekli aylığı başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor. Aynı anda yüz binlerce EYT’linin emeklilik başvurusunda bulması nedeniyle bu yıl incelemelerin zaman alması, bu nedenle ilk aylık ödemesinde gecikmeler yaşanması da ihtimaller dahilinde.

EYT'DE İLK ÖDEMELER YAPILMAYA BAŞLANDI

Emeklilik başvurusunu mart ayı içinde yapanlar için ödemeler 5 Mart itibarı ile yapılmaya başlandı. Maaş bağlama işlemini tamamlayanlara birikmiş tutar ödemesi yapılıyor. Mevzuata göre mart ayında başvuranlar aslında 1 Nisan'dan itibaren emekli sayılıyor. EYT kapsamında SSK'dan emekli olanlar 1 Nisan-17 Nisan arasındaki farkları, Bağ-Kur'lular ise 25 Nisan'a kadarki farkı birikmiş olarak alacaklar.

EYT İLK MAAŞ ÖDEME tarihi 2023: EYT ilk emekli maaşı ne zaman, hangi gün hesaba yatacak ve emekli aylığı bayramdan önce verilecek mi?

PARAYI NASIL ALABİLECEKSİNİZ?

Ödemeleri belirli bir hesaba yatmıyor. Emekliler kimlik numarasıyla başvururak bu parayı alabilecekler.

E-DEVLET'TEN NASIL GÖREBİLİRSİNİZ?

Ödeme alıp almadığınızı e-Devlet üzerinden görebilirsiniz. e-Devlet'te "diğer emeklilik işlemleri" bölümünden "emekli günlük ödeme kısmı" sorgulaması yapılarak adınıza ödeme yapılıp yapılmadığını görmek mümkün.

Bununla birlikte, ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak. Hak kaybı olmayacak. Mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayındaki Ramazan Bayramı dolayısıyla 2000 lira tutarındaki ikramiyeyi de alacaklar.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol