Emekliliği erkene çeken 7 formül belli oldu

Türkiye genelinde 4A, 4B, 4C kapsamındaki milyonlarca çalışan, erken emeklilik hayali için SGK'nın resmi internet sitesini sıkça ziyaret ediyor.

13 Aralık 2023 Çarşamba 11:54
Emekliliği erkene çeken 7 formül belli oldu

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sunmuş olduğu online hizmetle birlikte, vatandaşlar kolayca emeklilik hesaplaması yapabiliyor.

Bu hesaplama sonucunda elde edilen bilgiler, emeklilik yaşını ve maaş miktarını içererek, birçok kişi için önemli bir heyecan kaynağı haline geliyor. EYT sonrası erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyenler kademeli emeklilik için detayları merak ediyor.

İşte erken emeklilik için son gelişmeler...

Emeklilik, çalışanlar için maddi planlamalarını ve yaşamlarını etkileyen kritik bir dönem olarak öne çıkıyor. EYT dışındaki sigortalılar için yaş şartı bulunurken, emeklilik tarihini belirleyen önemli bir faktör de ödenen primlerdir. Yasal düzenlemeler çerçevesinde, emeklilik tarihini öne çekmek isteyenler için bazı önemli imkanlar da bulunuyor. İşte erken emeklilik için aranan şartlar...

Türkiye'de emeklilik birçok kişinin hayalini süslüyor...

Ülkemizde emekli olabilmek için mevzuatta geçerli olan belli bir yılı doldurmak ve yaş şartını sağlamak gerekiyor.

Emeklilik hakkı için erkeklerde 25 kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi aranıyor.

Ancak yasalarımızda emeklilik tarihini öne çekmek için bazı imkanlar da bulunuyor.

eme1.jpeg

İşte o formüller...

Çocuk Nedeniyle Prim Kazanma İmkanı:

Kadın çalışanlar, çocukları üzerinden prim kazanarak 3 çocuğa kadar 2160 gün borçlanma ile 6 yıl erken emekli olabilirler. Ancak bu avantajdan yararlanmak için çocukların sigortadan önce doğmuş olması gerekiyor.

Askerlik Yaşı Öne Çeker:

Erkekler, askerlik sürelerini borçlanarak sigorta giriş tarihini geriye çekebilir ve en az 1 yıl önce emekli olma fırsatı yakalayabilirler.

Kısmi emeklilik maaş bağlanma şartı nedir, kimler faydalanabilir?

Kısmi emeklilik, belli bir yaşa geldiği halde primini tamamlayamayan sigortalılara yaştan emeklilik hakkı tanınıyor. Yaş haddi işe başlama tarihi, çalışılan statüye göre değişiyor.

Buna göre, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar 15 yıl, 3600 günü dolduğunda 50-60 arası değişen yaşı doldurduğunda emekli olabilir. Bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların 4500 günü tamamlaması gerekiyor.

İlk defa çalışmaya Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında başlayan SGK'lılar 25 yıl sigortalılık 4500 prim günü doldurduğunda kadın 58 erkek de 60 yaşında emekli aylığı alabilir. Mayıs 2008'den sonra sigortalı olanların primini 1 Ocak 2036'ya kadar 5400 güne tamamlaması koşuluyla 63 yaşında emekli aylığına hak kazanabiliyor.

Malulen Emeklilik:

İş yapma gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. Bu avantajdan yararlanmak için en az 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

Vergi İndirimiyle Emeklilik:

Engelli çalışanlar, yüzde 40 engellilikle vergi indirimi alarak yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3600 günden başlayarak emekli olabilirler.

Yıpranma Payı:

Ağır işlerde çalışanlar, belirli meslek gruplarındaki sigortalılar, prim sürelerine eklenen günlerle emeklilik yaşını öne çekebilirler.

Anneye Prim Avantajı:

Engelli çocuğa sahip anneler, 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine eklenerek erken emeklilik hakkı elde edebilirler.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.12.2023 12:02
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol