Diyanet'in skandal hutbelerinde Ali Erbaş detayı ortaya çıktı

Diyanet’in, “Mesai ve ders saatleri cuma namazına göre ayarlanmalı” dediği hutbe tepki çekmişti. Ali Erbaş’ın bu bölümü metne sonradan eklediği öne sürüldü.

10 Ağustos 2023 Perşembe 11:29

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4 Ağustos tarihli cuma hutbesinin son kısmında yer alan “İşyerlerimizdeki mesai saatlerini, okullarımızdaki ders programlarını cuma namazının vaktine göre düzenleyelim” ifadeleri tepki çekerken konu yargıya taşındı.

Tartışmalı ifadelerin ise arka planında doğrudan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın olduğu iddia edildi. 

ERBAŞ'IN İSTEĞİ ÜZERİNE EKLENMİŞ

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre; Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan hutbelerin son olarak Erbaş’ın kontrolünden geçtiğini belirten başkanlık kaynakları, “Hutbedeki tartışmalı ifadelerin orijinal metinde olmadığını, Erbaş’ın isteği üzerine hutbeye eklendiğini” öne sürdü. 

 Hutbede, aynı zamanda “Cuma namazı farz olan kimselerin, ezan okunduktan sonra yaptıkları alışveriş ve elde ettikleri kazanç helal değil” ifadesi de yer aldı. Ancak söz konusu kısım, Diyanet’in dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun (DİYK) 2017’de verdiği fetvasıyla çelişti. 12 Temmuz 2017’de “Cuma günü ve cuma namazı vaktinde çalışmanın ve bu vakitte elde edilen kazancın hükmü nedir?” sorusuna verilen ve halen kurulun sitesinde yer alan fetvada, “Cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışveriş ile meşgul olmaları tahrimen mekruhtur (harama yakın) ancak yapılan alışverişle elde edilen kazanç helaldir” ifadeleri yer alıyor. 

Hutbenin fetvayla çelişmesi nedeniyle Diyanet içinde de “ayrılık oluştuğu” şeklinde yorumlandı. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.08.2023 13:24
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol