Büyük İstanbul Depremi İçin Net Konuştu, Tarih Verdi

Türkiye Marmara Depremi'nde zaman aralığına girdi ve uzmanlar uyarılarını sıklaştırmaya başladı. Deprem Profesörü Övgün Ahmet Ercan hocadan ise yükreklere su serpen bir açıklama geldi, " 2045 en olası deprem dönemidir" dedi.

23 Ağustos 2022 Salı 13:27
Büyük İstanbul Depremi İçin Net Konuştu, Tarih Verdi

Son günlerde sıklaşan depremlerle ilgili konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yıkıcı depremlerin Kuzey Anadolu kırığı üzerine olma olasılığının yüzde 52 olduğuna işaret etti.

Ercan,  " Batı Anadolu’da olması yüzde 33, Doğu Anadolu Kırığı üzerinde olma olasılığı ise yüzde 13’tür. Yeryuvarında, depremlerin artış, azalış dönemselliğine göre 2022-2023 yıllarının göreceli olarak küçük depremlerle atlatılması beklenmektedir” dedi.

DEPREM ORTA BÜYÜKLÜKTE OLACAK

Sözcü’den Mustafa Sarıipek’e konuşan ve Türkiye'de depremlerin zaman aralığında mutlaka gerçekleştiğini kaydeden Ercan, “ Türkiye’de depremler ne gecikmiştir, ne de çoğalmıştır. Tüm sarsıntılar olağan oluşumuyla sürmektedir. 1999 Gölcük depreminden sonra geçen 23 yıl içinde olumlu çok değişiklikler oldu. Kuzey Marmara’da kırılacak kabuğun ortalama kalınlığı 30 kilometre. Bunun en yukarı 12 kilometrelik kısmı gevrektir. Kırılma direnci ise yaklaşık 6 milyar gigatondur. Böyle bir gerginlik birikmedikçe, kırılma, dolayısıyla deprem olmayacaktır. Kuzey Marmara için deprem olasılığı 2033’den sonra saymaya başlayacaktır. 2045 dolayı en olası deprem dönemidir. Gecikirse 2075 dolayında olacaktır. Gecikme olasılığı da vardır. Deprem de söylentilerdeki gibi çok büyük, değil orta büyüklükte olacaktır" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan beklenen büyük İstanbul depremi için net tarihi  verdi. Riskli bölgeleri de söyledi

İZMİR'DE 7'LİK DEPREM OLABİLİR

İzmir için de deprem uyarısı yapan Ercan, özellikle Karaburun-Midilli arasına dikkat çekti. Bu bölgede beklenen gerginliğin tamamının boşalmadığını vurgulayan Ercan, " İvedi olmasa da ileride 6,8-7,0 büyüklüğünde deprem oluşturabilir. Bayraklı tarım alanında yıkıcı olan 2020 Sisam 7,0 depremi, onlarca yıl bu bölgede yeniden kükremeyecektir. Kaldı ki, bu kırığın doğuda süreği olan Aydın Büyük Menderes çukurunda ivedi bir deprem olma olasılığı çok düşüktür" ifadelerini kullandı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.08.2022 13:30
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol