AKP'li Mehdi Eker, bakanlığını soydu, Yüce Divan şart'

Ali Yeşildağ, çektiği videoda pahalılığın nedenini açıkladı. Yeşildağ, Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker’in AB’den tarımsal kalkınma için gelen 3.5 milyar dolar fonu hesabına geçirdiği iddiasında bulundu.

08 Mayıs 2023 Pazartesi 15:18
AKP'li Mehdi Eker, bakanlığını soydu, Yüce Divan şart'

Ekonomik kriz milyonların cebini yakmaya devam ediyor. Açlık sınırı asgari ücretin 1533 lira üzerinde. Etin kilosu 400, soğanın 30 lira. Yurttaş yaşam mücadelesi verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski koruması Hasan Yeşildağ’ın kardeşi Ali Yeşildağ’dan art arda itiraf videoları gelmeye başladı.

Çektiği ikinci videoda AKP iktidarında 11 yıl tarım bakanlığı yapan Mehdi Eker’le birlikte şirket kurdukları iddiasında bulundu. Yeşildağ, “Bakan Mehdi Eker yıllarca kendi bakanlığını soydu. İçinde olmadığım, ispat edemeyeceğim hiçbir şeyi anlatmıyorum” dedi.

Yeşildağ’ın iddialarına göre 2009 yılında tarımsal kalkınma için Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye 3.5 milyar dolar fon aktarıldı. Bu fonla büyük tarım alanları kurularaktı. Ancak bunun yerine 8 şirket kuruldu. Eker bu şirketlerin yüzde 50 ortağı oldu. Tarım Bakanlığı’ndaki yolsuzluk faaliyetine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da devam ettiğini belirtti.

BÜYÜK PARA GÖTÜRDÜ

Yeşildağ çektiği videoda Eker’in tek başına çok büyük para götürdüğünü Erdoğan’ın fark ettiğini iddia etti.

“Tayyip abi tek başına yemeyi sevmez” dedi. Yeşildağ, yine Mehdi Eker’in haber vermesi üzerine et ve tarım ürünleri ithal etmek için hazırlık yaptıklarını, kendi hazırlıkları bitince de iktidarın et ve tarım ürünlerinin ithalat yasağına son verdiğini ileri sürdü. Yeşildağ videoda şunları söyledi:

“İthal et ve bakliyat kararı sadece birkaç kişinin zengin edilmesi için alındı. AB hibe veriyor. ‘Tarımı geliştirin. Bu da alt yapı parası’ diyor. Bu para tarıma harcansaydı Hollanda olmuştuk. Bunların tek derdi ülkeyi soymak. Başka bir dertleri yok.”

HAYVAN İHRACATINDAN 9,8 MİLYAR DOLAR

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Suiçmez de hayvan ithalatına yönelik çarpıcı veriler paylaştı.

2010 yılından 2022 yıl sonuna kadar yapılan ihracat rakamlarına değinen Suiçmez şöyle konuştu:

Böylece yerli üretim pahalı hale geldi. Üretici maliyeti karşılayamayınca et açığında ithalata yöneldiler. Türkiye tarımda ve hayvancılıkta fazla verirken AKP döneminde açık vermeye başladı. AKP iktidarı bilinçli bir şekilde Türkiye ekonomisini ve tarımını siyasi bir tercih olarak çökertti. Türkiye tarımda ve hayvancılıkta tamamen dışa bağımlı bir hale getirildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Suiçmez: Kesilecek hayvan kalmayınca doğal olarak et fiyatı arttı. Artan talep de yurt dışından ithalatla çözülmeye çalışılıyor. Temel bitkisel ürünlerde de yemde de hayvancılıkta da dışa bağımlılığı kaldırıp yerli üreticiyi korumak gerekiyor.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 08.05.2023 18:09
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol