ABD'nin Ünlü Medya Kuruluşu Yazdı: Türkiye İçin Hesaplar Değişebilir

Türkiye-Yunanistan gerilimi ABD medyasının da gündeminde yer buldu. Business Insider, iki ülke arasında yaşananları ABD bağlamında derleyerek, çarpıcı bir makale ile " Her an hesaplar değişebilir" yorumunda bulundu.

06 Ağustos 2022 Cumartesi 14:41
ABD'nin Ünlü Medya Kuruluşu Yazdı: Türkiye İçin Hesaplar Değişebilir

Birleşik Devletler'in önde gelen medya kuruluşlarından Business Insider, F35 ve F16 savaş uçağı alımlarında tekliflerin Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerilimi tırmandırabileceğine dikkat çekti.

Atina ve Ankara'nın ABD ile farklı ilişkileri olduğunu dolayısıyla ABD'den farklı yanıtlar alabileceklerini kaydeden Insider, " İki ülke arasındaki gerilim halihazırda iki NATO müttefiki arasında kırılgan olan ilişkileri daha da bozabilir. Türkiye ve Yunanistan NATO'nun en kıymetli ama en düşmanca iki müttefiği ve her iki ülkede ABD'den savaş uçağı satın almak istiyor. Yunanistan 20 adet F-35, Türkiye ise F-16 ve F-16 modernizasyonu alma uğraşında. Yunanistan'ın bu talebi Atina'nın Washington'la ilişkilerinin büyüdüğü, iyi olduğu bir döneme denk geldi" dedi.

TÜRKİYE İÇİN KONGRE'Yİ İKNA ETMELİ

Türkiye içinse durumun farklı olduğunu vurgulayan Business Insider, her ne kadar Başkan Joe Biden Türkiye'nin talebini desteklediğini söylüyor olsa da satış için Kongre'yi ikna etmek zorunda olduğuna işaret etti. 

WASHINGTON'DA HESAPLAR DEĞİŞEBİLİR

İki ülkenin de NATO için stratejik noktada olduğunun vurgulandığı analizde şu görüşlere yer verildi: “ Türkiye ile Yunanistan'ın ilişkileri oldukça zayıf. İki ülkenin ilişkisi NATO’nun geri kalanından farklı bir yönde seyrediyor. Bu yüzden rekabetlerini gözönünde bulunduracak olursak birinin yeni jet alıp diğerinin almaması durumunda ilişkiler daha da kötüleşebilir. Aralarında çözülmemiş sorunlar var. Türkiye’nin ayrıca diğer NATO üyeleri ve özellikle ABD’yle de ilişkileri kötüleşti. Ankara, F-35 programının parçasıydı fakat Rusya’dan S-400 satın alınmasıyla ABD tarafından bu programdan çıkarıldı. ABD, uzun süredir Yunanistan ve Türkiye’yi destekleyerek düşmanlığı kontrol altına almaya çalıştı çünkü bu iki ülke Avrupa’nın güneydoğusu için önemli bir konumda. Atina ile gelişen ilişkilerin ve Ankara’yla gerilimin artması Washington’da hesaplamaların değişebileceğine işaret ediyor” yorumu yer aldı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.08.2022 14:44
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol