50+1 sİstemi kalksın deniyordu şimdi de latin sistemi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 50+1 seçim sistemini tartışmaya açması tartışılıyor. AKP'li kurmaylar ittifak sistemi ve 50+1 kuralında değişiklik yapılması gerektiğini savunurken masa yeni bir formül konuşulduğu iddia edildi: Latin Sistemi. Peki Latin sistemi nedir?

01 Aralık 2023 Cuma 13:06
50+1 sİstemi kalksın deniyordu şimdi de latin sistemi

31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek yerel seçimlere hazırlık sürüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50+1 kuralını değiştirmek istemesi tartışmalara neden oldu.

Almanya ziyareti sonrası konuşan Erdoğan, "Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa… Bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır" diye konuşmuştu.

LATİN SİSTEMİ TARTIŞILIYOR

AKP'li kurmaylar 50+1 kuralının değişmesi gerektiğini savunurken bu kez Latin sistemi tartışılıyor.

Türkiye Gazetesi'nden Emrah Özcan'ın haberine göre 50+1 sistemine göre birinci turda aday 50+1'i bulmazsa seçim ikinci tura kalıyor. İkinci turda ise en çok oy alan aday seçiliyor.

Bu kural tartışılmaya açılırken şimdi ise AKP kulislerinde 40+1 sistemi yani Latin sisteminin konuşulduğu ileri sürüldü.

Bu sistem ile seçimde 40+1'i alan aday birinci oluyor. Haberde, bu modeli doğru bulan AKP'li kurmayların şunları aktardığı belirtildi:

"Dünyada 36 başkanlık sistemi var. 31’inde aşağı yukarı sistem salt çoğunlukla işliyor. Diğerlerinde de nitelikli basit çoğunluk diye bir şey var. 40+1 sistemi denilmesinin sebebi bu. Baraj konuluyor. Ama yüzde 40’ın üzerine çıkacak, en yakın rakibi ile arasında da yüzde 10 fark olacak. Bu da olmaz ise yine ikinci tura en yüksek oy alan iki parti ile gidiliyor. Bu sistem uygulanabilir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.12.2023 13:09
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol