3. Dünya Savaşı Kapıda, İşte Putin'in Kararı Sonrası Yaşananlar!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus Silahlı Kuvvetleri'ne, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinde barışı koruma misyonları icra etme talimatı verince ortalık karıştı. Dünyadan tepkiler gecikmezken sözkonusu bölgelerde kutlamalar kameralara yansıdı.

22 Şubat 2022 Salı 06:08
3. Dünya Savaşı Kapıda, İşte Putin'in Kararı Sonrası Yaşananlar!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin, Rusya tarafından tanınan Lugansk ve Donetsk cumhuriyetlerinde barışı sağlaması için bir kararname imzaladı.

Yapılan açıklamada, “Lugansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Lugansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek" denildi. Kararname ayrıca Rusya Dışişleri Bakanlığı'na Lugansk ve Donetsk Cumhuriyetleriyle diplomatik ilişkilerin kurulması için müzakere etme talimatı da içeriyor.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks bölgelerini resmen tanıdığı konuşmasında Putin, geçmişe yönelik açıklamalarda da bulundu. NATO gemilerinin Ukrayna limanlarını kullanabildiğini hatırlatan Putin, "Geçmişte 18. yüzyılda Karadeniz kıyıları Türkiye ve Osmanlı'ya mücadele alanı olarak kullanılmıştı. Şimdi bu ismi yok etmek istiyorlar. Karadeniz'e erişimimizi yok etmek istiyorlar" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks'ın resmen tanınması konusunda bugün bir karar vereceğini açıklamıştı. Nihai kararını duyurmak üzere kameraların karşısına geçen Putin, Ukrayna'nın Rusya tarihinin bir parçası olduğunu ifade ederek iki ülkenin ortak tarihine vurgu yapan bir konuşma yaptı.

"KARADENİZ İÇİN ABD, KIRIM'DA ALTYAPI OLUŞTURMAK İSTEDİ"
Karadeniz'de Rusya'ya karşı ABD'nin Kırım'da bir altyapı oluşturmak istediğini söyleyen Putin, bunun başarısız olduğunu çünkü Kırım halkının kararını verdiğini söyledi.

"KARADENİZ KIYILARI, TÜRKİYE VE OSMANLI'YA KARŞI KULLANILMIŞTI"
Şu anda NATO gemilerinin Ukrayna limanlarını kullanabildiğini hatırlatan Putin, "Geçmişte 18. yüzyılda Karadeniz kıyıları Türkiye ve Osmanlı'ya mücadele alanı olarak kullanılmıştı. Şimdi bu ismi yok etmek istiyorlar. Ünlü komutanların çalışmalarını yok etmek istiyorlar. Karadeniz'e erişimimizi yok etmek istiyorlar. Geçmişte zaten oluşturulan bir yapı vardı" dedi.

DONETSK VE LUHANKS'I TANIDI
Putin konuşmasının sonunda Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıdığını söyleyerek "Geçmişte olanlar değiştirilemez ama en azından bunların üstüne konuşabiliriz. Bunu dürüst, açık bir şekilde yapabiliriz herhangi bir siyasi amaç gütmeksizin. Hiçbir koşulda biz bir devlet oluşturmanın temelini bu şekilde kuramayız. Kimseyi suçlamıyorum. Geçmişte iç savaş sonrası yaşananlar yaşandı. Devlet bu şekilde oluşturuldu, tarihi bir olguydu, Ukrayna tam da bu şekilde oluşturuldu. Bolşeviklerin politikası olarak Ukrayna oluşturuldu. Şimdi Ukrayna'nın mimarı Lenin'dir. Belgeler de bunu söylüyor. Arşiv bunu söylüyor. Lenin'in Donbas bölgesine ilişkin görüşü de bu şekilde" ifadelerine yer verdi.

KARAR TAM OLARAK NEYİ İÇERİYOR?

Rusya’nın Lugansk ve Donetsk’le imzaladığı anlaşmanın içeriği RİA Novosti haber ajansının aktardığına göre Rusya’nın Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri ile imzaladığı işbirliği anlaşması, Donbass sınırlarının beraber korunması şartını içeriyor ve taraflara birbirlerinin topraklarındaki askeri altyapı ile askeri üsleri kullanma hakkını veriyor.

ABD'DEN YAPTIRIM KARARI

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişi ve kurumların tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımladı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Biden "Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü zedelemek için yürüttüğü faaliyetlere karşılık belirli kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve belirli işlerin yasaklanması" başlıklı bir kararname imzaladı.
Söz konusu kararname ile Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Donesk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerine yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD'ye doğrudan ya da dolaylı yollarla ithalat ya da ihracat yapılması yasaklandı.

DIŞİŞLERİ DE TEPKİ GÖSTERDİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararına tepki gösterdi.
Blinken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Başkan Putin'in sözde 'Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerin'" "bağımsız" olarak tanıma kararını şiddetle kınıyoruz. Duma'nın bu konuda ilk talepte bulunduğunda söylediğimiz gibi bu karar, Rusya'nın Minsk anlaşmaları kapsamındaki taahhütlerinin tamamen reddettiğini gösteriyor; Rusya'nın iddia ettiği diplomasiye bağlılığıyla doğrudan çelişiyor ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne açık bir saldırıdır."

'Uluslararası hukuka ve normlara karşı alenen saygısızlığının bir başka örneği''

Devletlerin, tehdit veya kuvvet kullanımı yoluyla yaratılan yeni bir 'devleti' tanımama ve başka bir devletin sınırlarını bozmama yükümlülüğü var" diyen Blinken, "Rusya'nın kararı, Başkan Putin'in uluslararası hukuka ve normlara karşı alenen saygısızlığının bir başka örneğidir" iddiasında bulundu.

AB üyesi 4 ülkeden Rusya’nın Donetsk ve Lugansk kararına tepki

Avrupa Birliği (AB) üyesi Avusturya, Hollanda, Çekya ve Slovakya, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararına, tepki gösterildi.
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararının Minsk Anlaşması'nın açık ihlali ve hali hazırda barışçıl çözüm için sürdürülen diplomatik çabalara yönelik bir "hakaret olduğunu" öne sürdü.

Slovakya Başbakanı Heger: Kabul edilemez

Slovakya Başbakanı Eduard Heger, Ukrayna ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, Rusya'nın aldığı kararı kınadığını belirtti.
Heger, 'barışçıl çözüm için diplomatik çabaların sarf edildiği bir süreçte kararın kabul edilemez olduğunu' söyledi.

Çekya: Açık bir saldırganlık

Çekya Başbakanı Petr Fiala da Rusya'nın aldığı kararın uluslararası hukuku ihlal ettiği gibi egemen bir ülkeye yönelik açık bir "saldırganlık" olduğu iddiasında bulundu.

Hollanda'dan kınama

Rus liderin kararını kınayan Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, konuyla ilgili sosyal medya hesabından, "Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelerin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. Hollanda bu eylemi şiddetle kınıyor ve AB ve NATO ortaklarımızla yakın ve sıkı bir koordinasyon içinde kararlılıkla hareket edecektir" paylaşımında bulundu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.02.2022 06:27
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol