2017 Başkanlık Seçiminde 2 Milyon Normalden Fazla Oy Çıktı!

Türkiye 2023'te yine hayati bir seçime hazırlanırken 2017 başkanlık referandumu için bomba bir iddia ortaya atıldı. Polimetre Araştırma Şirketi, AKP'li Erdoğan'ın 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' dediği o referandumda tam 2 milyon 'normalden fazla evet oyu' tespit ettiklerini açıkladı.

20 Ağustos 2022 Cumartesi 09:40
2017 Başkanlık Seçiminde 2 Milyon Normalden Fazla Oy Çıktı!

Polimetre Araştırma Şirketi, 2017'de yapılan referanduma dair çarpıcı bir araştırma yaptı.

Referandumun 754 ilçede normal ama 104 ilçede normal olmayan sonuçlara sahip olduğunu belirten Polimetre Araştırma şirketi Başkanı Mehmet Günal Ölçer, " Eğer 2017’de CHP tüm sandıklarda gözlemci bulundurabilseydi sonuç farklı çıkardı çünkü 800 bin farklı hayır sonucu çıkması gerekirken 1 milyon 200 bin farkla evet sonucu çıktı. Referandumda ‘EVET’ oyu ile ‘HAYIR’ oyu arasındaki farkın 1 milyon 123 binden az olduğu göz önünde bulundurulursa 2 milyondan fazla ‘Normalden Fazla Evet’ oyu referandumun sonucuna etki etti" dedi.

MUHALEFET İÇİN 2023 SEÇİMİ DE TEHLİKEDE

Şirketin araştırmaya dair raporunda “Listesi verilen 104 ilçede 2017 yılındaki bir buçuk milyon farkın, yapılacak bir seçimde çok daha fazla olması beklenmelidir. Bu 104 ilçede “Etkin Sandık Güvenliği” sağlanmadan, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçiminde, seçim güvenliğinin sağlanmasından söz edilemez.” vurgusu yapılırken ‘Normalden Fazla Evet’ oyu çıkan ilçelerdeki 2014 ve 2019 yerel seçim sonuçları da dikkat çekti. 

Raporda “ Etkin Sandık Güvenliği Gereken 104 ilçeden 48’inde Belediye Başkanlığını AKP’nin kazandığı ve bu ilçelerde 674 binden ‘Normalden Fazla Evet’ oyu hesaplandığı görülmektedir.  “Etkin Sandık Güvenliği Gereken” ilçeler, 2014 Yerel Seçiminde BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) ve AKP’nin güçlü olduğu ilçelerdir. 2017 Referandumu sırasında Belediye Başkanlığını BDP/DBP’nin kazandığı ilçelerin çoğu kayyum tarafından yönetilmekteydi. İlçelerden sadece 1 tanesi (Seyhan) belediye yönetimi CHP’de olan bir ilçedir.” denildi.

Referandumdan 'Evet' çıktı, bundan sonra ne olacak? - BBC News Türkçe

2 MİLYON NORMALDEN FAZLA OY OLMASAYDI SONUÇ FARKLI ÇIKARDI

TELE1’den Oğuzhan Poyrazoğlu’na açıklamalarda bulunan Mehmet Günal Ölçer şunları söyledi: “ Biz bütün mahalleri tek tek araştırdık. 2017 referandumuna katılan 50 binin üstünde mahalle var. Bizim bir Trend Line’ımız var AKP art MHP’nin seçimlerdeki toplam oy oranına bakıyoruz ve bunları grafikler üstünde işaretliyoruz. 2017 referandumunda AKP ve MHP daha az oy oranı sağlamış 2015 seçimlerine göre. Bu Türkiye’nin her yerinde böyle. Bu durumda karşımıza 19 bin 611 tane mahalle çıkıyor ve 2 milyon 84 bin tane manipüle edilmiş oy hesap ediyoruz ve bu Türkiye’ye çok dağılmış durumda. Biz bunu da daraltıyoruz ve ilçelerde ‘Normalden Fazla Evet’ oyu olabilecek 5000 oy olarak daraltıyoruz ve toplamda 104 tane ilçe de farklılıklar olduğunu görüyoruz.  Bu 104 ile 24 tane ilde bulunuyor. Bu oyların çoğu Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Bu ilçelerin bir çoğunda Cumhuriyet Halk Partisinin gözlemci bulundurulamadığını biliyoruz. CHP’nin gözlemci bulundurulamadığı 9 bin 400 tane sandıktan 121 tanesi cezaevlerinde onları hariç tutuyoruz. Geriye kalan 9 bin 279 tane sandığın çok büyük kısmı bu gölgelerde yoğunlaşmış durumda.  Siz sandıkları kontrol edemediğiniz zaman sonucu da kontrol edemiyorsunuz.2017’de sandıklarda gözlemci bulundurulabilseydi referandumun sonucu farklı olurdu. 2 milyon maniple oy var.  800 bin ile ‘HAYIR’ çıkması gereken Türkiye sonucu 1 milyon 123 bin ile ‘EVET’ çıktı. Benim söylediğim rakamlarla resmi rakamlar farklıdır çünkü benim söylediğim rakamlarda yurt dışı oy oranı dahil değildir. Bu durum sonucu derinden etkiledi.”

Referandum nedir? Referandum neden yapılır?

ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU'NUN SÖZLERİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin referandumda kabul edilmesiyle ilgili olarak “Atı alan Üsküdar’ı geçti, haberiniz yok” diye konuşmuş Kılıçdaroğlu ise, “ YSK maç sırasında oyunun kurallarını değiştirmiştir. Bu affedilecek, gözardı edilecek bir durum değildir. ” ifadelerini kullanmıştı

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 20.08.2022 09:56
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol