2010'dan sonraki tüm binaları yıkıldı, Ölüm Müteahhidi

Deprem felaketinde günler geçiyor. Depremin en sert vurduğu kentlerden Hatay'da en çok yıkılan binaları yapan inşaat şirketlerinin başında, Hikmet Günsay'ın kurduğu Özburak İnşaat geliyor.

11 Şubat 2023 Cumartesi 13:58
2010'dan sonraki tüm binaları yıkıldı, Ölüm Müteahhidi

Deprem felaketinde Hatay'da en çok yıkılan binaları yapan inşaat şirketlerinin başında, Hikmet Günsay'ın kurduğu Özburak İnşaat geliyor.

İş insanı Hikmet Günsay, 2005'te Özburak İnşaatı kurdu. Basına verdiği demeçlerde "İlkokul mezunuyum, bin 500'den fazla konut yaptım" dedi. Gazeteci Bahadır Özgür'ün haberine göre Hikmet Günsay’ın yaptığı binalar, Hatay’da depremden en çok zarar gören yapılar. Üstelik hepsi 2010'dan sonra yapıldı.

 Antakya'da inşa ettiği konutları "En iyi teknoloji, en iyi malzeme" reklamıyla pazarlayan Özburak İnşaat'ın binaları, depremden sonra vatandaşların en çok yardım çağrısı yaptığı yer oldu.

Birinci derece deprem bölgesinde çok yüksek yapılar yapan Hikmet Günsay'ın şu ana kadar Hatay'da inşa ettiği konutların dörtte birinin yerle bir olduğu ifade edildi.

Üstelik bu binalar yeniydi ve deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılacaktı.

Gazeteci Bahadır Özgür, Hikmet Günsay’ın şirketi Özburak İnşaat tarafından yapılan ve yıkılan binaları tek tek paylaştı. Özgür'ün paylaşımları şöyle:

1- Hatay'da en fazla binası yıkılan şirketlerin başında Özburak İnşaat geliyor. Şimdilik teyit edilmiş binalarının %25'i yerle bir oldu. Neredeyse ayakta kalmış bir parça dahi yok. Hepsi 2010 sonrası yapılmış. İlk inceleyeceğimiz inşaatçı bu. Bakın binalarının hali nasıl?

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 4

2- Hikmet Günsay 2001'de inşaatçılığa başlamış. 2005'te Özburak İnşaatı kurmuş. Bir röportajında "İlkokul mezunuyum. 1500'den fazla konut yaptım diyor." 2017'de ilk rezidans işine girişince bir reklam filmi çekmiş. Mercedes aracından indiği bölüm şu:

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 6

3- Reklam filminde Antakya'nın havadan görüntüsüne, yapılan inşaatlar etiketlenmiş. Ürkütücü aslında. 1. derece deprem bölgesinde hepsi göğe yükseliyor. Sloganı da şöyle: "En iyi teknolojiyi en iyi malzeme ile buluşturup yaşlanılacak konut yapıyoruz." Özburak'ın haritası bu:

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 7

4- O harita deprem gecesi tamamen değişti. Sosyal medya tarandığı zaman Antakya'da en fazla yardım çağrısı gelen yerlerin ilk sırasında bu binaların olduğu görülüyor. Tekrar vurgulayalım; binalar yeni ve sözde deprem yönetmeliğine harfiyen uygun! O harita artık bu halde:

5- Peki hangileri yıkıldı? Maalesef canımız yansa da sosyal medyada parça parça yayınlanmış o görüntüleri, kayda geçmek adına tekrar hatırlayalım. İlki, meşhur Rönesans Rezidans'ın hemen yanındaki devasa lüks konut. Atilla Eren Apartmanı.

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 8

6- İkinci bina ilk yaptıklarından. Şirketin sahibinin adını taşıyor: Hikmet Günsay Apartmanı.

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 10

7- Burası da ana caddelerde birinde bulunan sözde lüks konutlardan. Akademi City Sitesi. Bir blok tamamen ortada yok.

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 11

8- Buradan da çok sayıda çağrı yağdı. Yeni denilen Elçiler Apartmanı'ndan geriye neredeyse sadece adının yazılı olduğu tabela kalmış.

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 12

9- Antakya'daki yardım çığlıklarını sosyal medyadan yaymak için çırpınanların hemen hatırlayacakları bir diğer bina: Buket Apartmanı.

Ölüm müteahhidi: Son 12 yılda yaptığı tüm binalar yıkıldı - Resim: 13

10- Bu da Ayla Uçar apartmanından geriye kalanlar... Tek suçlu inşaatçılar mı? Buna göz yuman, denetlemeyen yerel siyasetçi ve bürokratlar ile her yeri şantiye gören, damarında beton ve çimento akan hükümet baş sorumlulardır. Devlet isyemese tek çivi çakılamaz!

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 11.02.2023 14:05
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol