1 Mayıs nedir, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün anlamı

Dünya genelinde pek çok ülkede Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanan 1 Mayıs tarihi yaklaştı. İşçi Bayramının gelişiyle birlikte 1 Mayıs tarihçesi, anlamı ve önemi sorgulanmaya başladı. Birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın nasıl ortaya çıktığı ve neden kutlandığına ilişkin bilgileri haberimizde derledik. İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü önemi...

30 Nisan 2023 Pazar 22:00
1 Mayıs nedir, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün anlamı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü geldi çattı. Türkiye'de ilk kez 1923'te resmi olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı her sene çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.

Bu özel gün öncesi 1 Mayıs tarihçesi, anlamı ve önemine ilişkin bilgileri bir araya getirdik. İşte 1 Mayıs neden kutlanır? sorusunun yanıtı hakkında bilinmesi gerekenler...

1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ ÖNEMİ NEDİR?

İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs önemi ve tarihçesi nedir, nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? 1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü neden kutlanır?
1 Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago'da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil'de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil'deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park'a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, 'Böylece ön yargı duvarı yıkılmış oldu' şeklinde yorumlanmıştı. Bu gösteriler 1 Mayıs'ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs'ta kanlı Haymarket Olayı'na yol açtı.

1 Mayıs önemi ve tarihçesi nedir, nasıl ve ne zaman ortaya çıktı? 1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü neden kutlanır?

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü " olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi.

1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

Günümüzde pek çok ülkede kutlanan 1 Mayıs, sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede büyük kitle gösterileriyle kutlanır.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.05.2023 14:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol