VAN'DA 7.2 ŞİDDETİNDE DPEREM...

DOĞU Anadolu bugün saat 13.41'de Richter ölçeğine göre 7,2 büyüklüğünde Van merkezli depremle sarsıldı.

23 Ekim 2011 Pazar 16:47
VAN'DA 7.2 ŞİDDETİNDE DPEREM...

 Iğdır'dan Hakkari'ye Van'dan Şanlıurfa'ya kadar bütün yerleşim merkezlerinde hissedilen depremde bazı binalar yıkıldı, çok sayıda bina hasar gördü. Yaralanan çok sayıda kişi hastaneye kaldırılırken, enkaz altında kalanları kurtarma çalışması başlatıldı. Depremde can kaybının fazla olmasından korkuluyor.



Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Van'a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı Köyü olarak saptadığı deprem, yerin 5 kilometre altında meydana geldi ve 25 saniye sürdü. Kandilli'nin Richter ölçeğine göre 7.2 Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi'nin 7 büyüklüğünde olduğu açıkladığı deprem, bazı binaların yıkıldığı Van kent merkezi ile Hakkari'de şiddetli olmak üzere Bitlis, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Muş, Bingöl, Tunceli, Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Siirt ve Şanlıurfa'da hissedildi.



BİNALAR YIKILDI, ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR



Depremin merkez üssü Tabanlı köyü ve çevre köylerle, kent merkezinde bir çok bina yıkıldı. Çatıları ve bacaları yıkılan, duvarları çatlayan bir çok bina hasar gördü. Kazım Karabekir Caddesi'nde ve Cumhuriyet Caddesi'nde yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmak için ekipler çalışma başlattı. Enkaz altından yaralı çıkarılanlarla sinir krizi geçiren bir çok kişi ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.



Yüzeye yakında olması nedeniyle yıkıcı etkisi büyük olan deprem sırasında telefonlar sustu, elektrikler kesildi. Depremle birlikte sokağa fırlayan halk, artçı şokların devam etmesiyle paniğe kapıldı. Bir çok kişi araçlarla kenti terk etmeye başladı.



VAN'A GİDECEK UÇAKLAR ERZURUM'A YÖNLENDİRİLDİ



Öte yandan Van Ferit Melen Havaalanı da depremden hasar gördü. Havaalanındaki hasar nedeniyle buraya yapılacak seferler de iptal edildi. Van'a gidecek uçaklar Erzurum Havaalanı'na yönlendirildi.



AHLAT İLÇESİ'NDE PANİK



Merkez üssü Van olan deprem Bitlis’in Ahlat İlçesi'nde de hissedilirken ilçe sakinleri paniğe kapıldı. Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, ilçe merkezi ve köylerinde ölen ya da yaralanan olmadığını, ev ve işyerlerinde de hasar olmadığını bildirdi. Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ise depremde can ve mal kaybının olmadığını bildirdi.

ERCİŞ'TE 25 APARTMAN VE YURT ÇÖKTÜ



Depremin en büyük hasara neden olduğu yerlerden Van'ın Erciş İlçesi'nde ilk belirlemelere göre 25 apartmanla 1 öğrenci yurdu yıkıldı. Bir çok evin de oturulamaz hale geldiği Erciş'e kurtarma ekipleri ve yardım sevki yolların kapalı olması nedeniyle güçlükle yapılırken, ilçedeki ekipler enkaz altından çok sayıda kişiyi kurtardı.



Deprem bölgesine yardım için Kızılay acil olarak harekete geçti. Ankara'daki Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi'nde bir kriz masası oluşturuldu. Türk Kızılayı Erzurum, Muş ve Elazığ Yerel Afet Müdahale ve lojistik merkezlerinden çok sayıda çadır, battaniye ve gıda malzemesi bölgeye doğru yola çıkarıldı. Bölgedeki kan merkezleri de yaralılar için gerekli kanı ulaştırmak için çalışmalarına başladı. 



ERCİŞ FAY HATTI ÜZERİNDE



Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkez Müdürlüğü, Van'da meydana gelen depreminin Erciş Fay hattı üzerinde olduğunu ve aletsel büyüklüğünü 6.9 olarak ölçtüklerini açıkladı. Erciş fay hattının Ağrı'nın Tutak İlçesi'nin güneydoğusundan başladığını ve Erciş'ten geçerek Van'ın Muradiye İlçesi'ne kadar uzandığını bildiren Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkez Müdürlüğü uzmanları, saat 13.41'de meydana gelen depremin aletsel büyüklüğünün 6.9, iki saat içinde 10 kadar 4'den büyük deprem kaydedildiğini söyledi.



Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü, Van ile telsiz görüşmesini Erzurum ve Muş üzerinden sağlayabildi. Erzurum Emniyet Müdürlüğü haber merkezi, Van'daki Emniyet Müdürlüğüne bağlı birimlerde can kaybının olmadığını Ankara'ya bildirdi. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır, Muş'tan sivil savunma, 112 acil servislerle birlikte Kızılay depolarından bölgeye çadır, battaniye gönderiliyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol