Umre Fiyatlarına Sert Tepki: Burjuvanın Diyaneti...

Milli Gazete, Diyanet’i Umre ücretleri üzerinden eleştirdi: “Umre fiyatlarının halkın ekonomisinin çok üstünde olması, orta gelirli vatandaşa maddi açıdan ağır geliyor.”

05 Ekim 2019 Cumartesi 22:06

Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete, Diyanet İşleri Başkanlığı’nı Umre fiyatları yapılan zam nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi.

Milli Gazete’nin haberinde “Devlet kurumlarının zaman zaman sosyal devlet anlayışına aykırı kararlar alması toplum kesimlerince tepkilere yol açsa da Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun toplumun ekonomik parametrelerine uzak uygulamaları halkın söz konusu tepkilerini ise iki katına çıkartıyor” ifadelerini yer aldı.

Milli Gazete’den Yavuz Vural’ın haberine göre; Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hac ve Umre ücreti politikası, Diyanet’in kâr amacı güden işletme mantığıyla hareket ettiği izlenimine neden oluyor.

Haberin detayında şu eleştiriler sıralandı:

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı da yeni yarıyıl tatil uygulaması kapsamında önemli bir anlaşmaya imza attı.

Bu yılki eğitim ve öğretim yılında gerçekleştirilecek yeni yarıyıl tatil uygulamasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı bütün öğrencilerin kutsal topraklarda Umre yapması için "Haydi çocuklar Umreye" isimli bir kampanya başlattı.

Öğretmenler, veliler ve öğrenciler için uygulanacak kampanyanın ücretleri ise dikkat çekti.

Kampanyanın 00-02, 03-05, 06-11 ve 11 yaş üstü öğrenciler ile öğretmen ve veliler için uygulanacağı duyuruldu.

8 günlük Umre programının 6 günü Mekke'de 2 günü ise Medine'de olacak şekilde düzenlendiği bildirildi.

UMRE ALT GELİRLİ ÖĞRENCİLER İÇİN HAYAL!
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 8 günlük Umre programı için 00-02 yaş grubundaki çocukların Umre ücreti 650 Suudi Arabistan Riyal olarak belirtilirken 03-05 yaş grubundaki öğrencilerin ise 2000 Suudi Arabistan Riyali şeklinde ücretlendirileceği açıklandı.

Başkanlık, 06-11 yaş grubu öğrencilerin ise 2 kişilik odalarda 2310, 3 kişilik odalar 2210, 4 kişilik odalar için de 2110 Suudi Arabistan Riyali şeklinde ücretlendirileceğini duyurdu.

Öğretmen ve velilerin 8 günlük Umre programındaki ücretlendirmesini de duyuran Diyanet İşleri Başkanlığı, öğretmen ve velilerden 2 kişilik odalar için 2690, 3 kişilik odalar için 2575, 4 kişilik odalar için 2400 Suudi Arabistan Riyali tahsil edilecek.

Diyanet, 11 yaş üstü öğrenciler için herhangi bir indirim uygulaması yapmazken 11 yaş üstü öğrenciler ise, öğretmen ve velilere uygulanan 2400 Suudi Arabistan Riyali ücretlendirmesine tabi tutulacak.

15-20-25 GÜNLÜK UMRE İBADETİ TURLARINA GİTMEK DAHA ZOR
Diyanet İşleri Başkanlığı yine Umre ibadeti için kutsal topraklara 15, 20 ve 25 günlük turlar da düzenliyor.

15 günlük Umre turuna katılacak kişilerin 2, 3 ve 4 kişilik odalarda 3275 ile 2975 Suudi Arabistan Riyali arasında ücretlendirileceği duyuruldu.

Diğer taraftan 20 günlük Umre programına katılacakların ise oda tercihlerine göre 3550 ile 3250 Suudi Arabistan Riyali arasındaki ücretlendirilecekleri bildirilirken 25 günlük Umre turu için ise 3850 ile 3450 Suudi Arabistan Riyali arasında değişiklik gösteren ücret politikası uygulanacağı belirtildi.

DİYANET "HAYDİ ÖĞRECİLER UMREYE" DERKEN HANGİ ZÜMREYE SESLENİYOR?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Haydi çocuklar Umre'ye" başlığıyla düzenlediği kampanyanın Türkiye'deki sosyo-ekonomik kesimlerin yaşam gerçekliğiyle uyuşmadığı düşünülüyor. 

Türkiye'de son dönemde yaşanan ekonomik krizlere rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu türden ücret uygulamasında ısrar etmesi toplumsal koşullardan uzak izlenim sergilediği düşüncelerine yol açıyor.

Devlet kurumlarının zaman zaman sosyal devlet anlayışına aykırı kararlar alması toplum kesimlerince tepkilere yol açsa da Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun toplumun ekonomik parametrelerine uzak uygulamaları halkın söz konusu tepkilerini ise iki katına çıkartıyor.

SOSYAL DEVLETİN DİYANETİ Mİ BURJUVAZİNİN DİYANETİ Mİ?
Asgari ücretin 2020 TL olduğu Türkiye’de asgari ücretin iki, üç katına denk gelen ve üstelik kampanyalı olduğu bildirilen Umre turlarının dar gelirli aileler için hayal olduğu belirtiliyor.

Açlık ve yoksulluk sınırında ciddi ekonomik sorunlarla mücadele eden alt ve orta gelirli ailelerin Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uyguladığı ücret politikası ile Umre ibadetini yerine getirmesinin artık mümkün olmadığı düşünülüyor.

Türkiye gibi dini hassasiyeti yüksek bir toplumda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hac ve Umre ücreti politikası, Diyanet’in kâr amacı güden işletme mantığıyla hareket ettiği izlenimine neden oluyor.

Devlet kurumu olan ve devlet imkanlarına sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Hac ve Umre ibadeti ile ilgili yüksek ücret politikasının Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)’in "Kolaylaştırınız! Zorlaştırmayınız! Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz! Birbirinizle anlaşın, iyi geçinin, ihtilâfa düşmeyin!" Hadis-i Şerif-ine uygun düşmediği değerlendirmesi yapılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu tür uygulamaları kamuoyunda “sosyal devletin diyaneti mi yoksa burjivazinin diyaneti mi?” şeklindeki tepkiyi ve sorgulamaları beraberinde getiriyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 06.10.2019 01:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol