SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Önceki gün Ankara'da vefat eden eski Başbakanlardan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından kortej eşliğinde götürüldüğü Merkez Efendi Mezarlığı'nda toprağa verildi.

01 Mart 2011 Salı 22:29
SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Ankara'da Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nde sabah namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Erbakan'ın cenazesi özel uçakla İstanbul'a getirildi.
Erbakan'ın cenazesi buradan cenaze namazının kılınacağı Fatih Camisi'ne ulaştırıldı.
Öğle namazını Fatih Camisi'nde kılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Erbakan'ın cenazesinin bulunduğu avluya çıktı. 
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu protokol saf tuttu. 
Erbakan'ın cenaze namazı, yoğun izdiham altında eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan tarafından kıldırıldı.
Bu arada Erbakan'ın defnedileceği Zeytinburnu'ndaki Merkez Efendi Mezarlığı'nda bulunanlar da burada cenaze namazı kıldı. Bazı kişilerin civardaki surların üzerinde namaz kılması dikkati çekti.
Namazın ardından, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan birer konuşma yaptı.
Mehmet Görmez, konuşmasının sonunda, cami avlusundaki katılımcılardan üç kez helallik istedi. Katılımcılar da üç kez ''Helal olsun'' dedi.
Necmettin Erbakan'ın eller üzerinde taşınan naaşına Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Ali Şahin, Başbakan Erdoğan da el verdi. Erbakan'ın cenazesi ellerde taşınarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne ait cenaze nakil aracına konuldu.
Erbakan'ın cenazesi kortej eşliğinde Fevzipaşa Caddesi, Akdeniz Caddesi, Vatan Caddesi ve Anıt Mezar'ı takiben Merkez Efendi Mezarlığı'na götürüldü.
Kortej eşliğinde Zeytinburnu Merkez Efendi Mezarlığına getirilen Erbakan'ın cenazesi, toprağa verilmek üzere aile kabristanında, 2005 yılında vefat eden eşi Nermin Erbakan'ın mezarının yanında hazırlanan mezarın başına getirildi.
Erbakan'ın toprağa verildiği sırada oğlu Fatih Erbakan, kardeşi Kemalettin Erbakan ve damadı Faruk Baykoç'la birlikte TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da mezarın başında yer aldı.

Erbakan'ın mezarına Mescid-i Aksa, Mekke, Medine, Semerkand, Buhara, memleketi olan Sinop'un Uzungürgen köyü ve Türkiye'nin değişik illerinden ve Bosna-Hersek'in merhum Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrinden alınan topraklar bırakıldı.
Erbakan'ın cenazesi burada toprağa verildikten sonra Merkez Efendi Camisi müezzini Ali Sevgili, aynı caminin imamı Celalettin Şensoy ve Kılıçali Paşa Camisi imamı Selman Okumuş, mezar başında Kur'an-ı Kerim okudu.
Törene katılan Erbakan'ın kızları Zeynep Baykoç ve Elif Altunöz ile torunu Nermin Baykoç'un gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.



Mezarlıktaki törene katılanlar arasında DSP Genel Başkanı Masum Türker, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Tunus En-Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi ve çok sayıda partili ile bazı yabancı ülke temsilcileri de yer aldı. 
Bu arada, mezarlık duvarından düşerek yaralanan bir kişi ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Öte yandan, gün boyunca mezarlıkta 7 hafız Kur'an-ı Kerim okudu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezince de çay, poğaca, helva, çorba, meyve suyu, sandviç, pilav ve ayran dağıtıldı. 
Tören sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Raşid Gannuşi, Türkiye'nin modernliği ve çağdaşlığıyla bütün Arap ve İslam dünyasına örnek olduğunu belirterek, Necmettin Erbakan'ın da hem arkadaş hem de bir lider olarak örnek olduğunu söyledi.
Gannuşi, kendisiyle birlikte diğer İslami hareketlerin temsilcilerinin de törene katıldığını ifade etti.

ULTANAHMET CAMİSİ'NDE MEVLİT OKUTULDU
Erbakan için, Sultanahmet Camisi'nde mevlit okutuldu. Anadolu Gençlik Derneğince okutulan mevlide, Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ile aile yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
Yatsı namazından sonra, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan ve Mısırlı dünya birincisi hafız Memduh Cude Saad tarafından mevlit okunurken, Süleymaniye Camisi İmamı Ekrem Nalbant, Büyük Piyalepaşa Camisi İmamı İshak Danış, Fatih Camisi İmamı Osman Şahin ve Eyüp Sultan Camisi İmamı Erhan Mete de Kur'an-ı Kerim okudu.   


TBMM GENEL KURULUNDA ANILDI
TBMM - Önceki gün vefat eden eski başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı  Necmettin Erbakan, TBMM Genel Kurulunda anıldı.
Birleşimi açan TBMM Bakanvekili Nevzat Pakdil,  Erbakan'ın ''aziz hatırası'' önünde Genel Kurulu 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.
Saygı duruşunun ardından Pakdil, Erbakan'a Allah'tan rahmet, ailesi, yakınları ve Türk milletine başsağlığı diledi. Pakdil, ''Ruhu şad, mekanı cennet olsun'' dedi.
Pakdil, hükümet adına söz isteyen Devlet Bakanı Mehmet Aydın'a söz verdi.
Erbakan'ın başarılı bir bilim insanı, yorulmak bilmeyen bir üniversite hocası ve Türk siyasi hayatının dünyaca tanınmış bir şahsiyeti ve kısaca ''milli görüş'' olarak adlandırılan siyasi hareketin 42 yıllık lideri olduğunu belirten Aydın, Erbakan'ın şu sıralarda ''hakka uğurlandığını'' söyledi.
Aydın, Erbakan'a Allah'tan rahmet, ailesi, yol arkadaşları ve Türk milletine başsağlığı diledi.

ERDOĞAN: ERBAKAN BİR LİDERDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Ankara'da vefat eden ve bugün İstanbul'da cenaze töreni düzenlenen Saadet Partisi Genel Başkanı ve eski başbakanlardan Necmettin Erbakan için, ''Sayın Erbakan bir genel başkan değildi, aslında bir liderdi. Hem kariyer sahibiydi hem de karizmatikti'' dedi.
Başbakan Erdoğan, Fatih Camisi'nde Erbakan'ın cenaze törenine katıldıktan sonra tamamlanma aşamasında olan Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek incelemelerde bulundu.
Yaklaşık 2 saat süren incelemelerinin ardından binanın yapımında çalışan işçilerle hatıra fotoğrafı çektiren Erdoğan, gazetecilerin, Erbakan'ın vefatına ilişkin duygu ve düşüncelerini sorması üzerine, ''Her şeyden önce hocamızla benim yaklaşık 30 yıllık siyaset yaşamımız vardı. 18 yaşından itibaren başlayan bir süreç... Bu süreç içerisinde pek çok anılarımız oldu'' şeklinde konuştu.
Erbakan'dan hem bilim adamı hem de siyaset adamı olarak çok şeyler öğrendiklerini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Hocamızın şu özelliğini de ben ifade etmek isterim. Sayın Erbakan, bir genel başkan değildi, aslında bir liderdi. Hem kariyer sahibiydi hem de karizmatikti. Öyle bir özelliği vardı. Bunun için tabii örnek alabilenler için örnek alınacak çok şeyler oldu. Ben kendilerine 'Allah taksiratını hasenata tebdil etsin' diyorum, Allah kendisinden razı olsun diyorum. Tüm Saadet Partisi camiasına başsağlığı dilerken 54. Hükümet'in de başbakanı olması hasebiyle milletimizin başı sağ olsun diyorum.''



GAZZE'DE TAZİYE ÇADIRI
Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniyye, önceki gün hayatını kaybeden eski başbakanlardan, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan için başsağlığı mesajı yayımlayarak, Türk hükümetine ve halkına taziyelerini iletti.
Haniyye, Hamas hükümetinin resmi sitesinde yayımlanan mesajında, ''Arap ve İslam ulusunun, Türkiye'deki en önde gelen İslami liderlerden birini kaybettiğini'' ifade etti.
Kendisi, Hamas hükümeti ve Filistin halkı adına, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türk halkına başsağlığı dileyen Haniyye, ailesine ve Türk halkına da sabır dileklerini iletti.
Öte yandan, Gazze kentinde, Erbakan için İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) tarafından taziye çadırı oluşturuldu.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol