KAYALIKLARA ATILAN CESET KEMİKLERİ...

İhsan Eliaçık Hoca İle Kur'an'ı Keşfet'te bugün: Fil Suresi...

16 Ekim 2014 Perşembe 12:01
KAYALIKLARA ATILAN CESET KEMİKLERİ...
" Görmedin mi Rabbi'nin fil ordusuna yaptığını?
Boşa çıkarmadı mı onların planlarını?
Üzerlerine ebabil kuşlarını gönderdi.
Onları sert kayalıklara atıyorlardı.
Onları yenilmiş, içi boşalmış ekin gibi yaptı." FİL SURESİ (105/1-5)

" Ashabu'l-Fil, sözlükte 'fil ashabı/ordusu' demektir. İslam öncesi Arap kaynaklarında Ebrehe (Habeşce İbrahim' adlı bir komutanın, fillerden oluşan ordusuyla Habişistan'dan Mekke'ye doğru harekete geçtiği ve Kabe'ye saldırdığı rivayetleri vardır. Buna göre Ebrehe, Habeşistan'ın Yemen Valisiydi. Yemen'de yönetimi ele geçirmiş ve Habeşistan'a vergi ödemek karşılığında Yemen Valiliği'ni kabulettirmişti. O dönemde İran-Bizans rekabeti bütün hızıyla devam ediyordu. Ebrehe, Bizans'ın kışkırtmalarına rağmen M.Ö. 540'da  yeniden alevlenen Bizans-İran savaşlarına katılmadı. Yemen'in başkenti San'a'da büyük bir mabed yaptırarak Bizans'ın hadimliğine soyundu. Mekke'deki Kabe'yi yıkarak, hacıları kendi yaptırdığı mabede çekmek istiyordu. M.Ö. 570'lerde Arapların İran saflarına geçmesini fırsat bilerek Mekke üzerine yürüdü. Çok sayıda filden oluşan ordusuyla Kabe'yi yıkmak istediyse de başarılı olamadı. Dolayısıyla bunun bir Bizans kışkırtması olduğu anlaşılıyor.


O anda sürüler halinde güneye doğru kuş göçü olmaktaydı. Nitekim 'Bunlar de3niz tarafından gelen siyah kuşlardı.' Razi, Ata, İbni Abbas'ın rivayeti de bu bilgiyi doğrulamaktadır. Uzun süren yolculukta bir taraftan sıcak, diğer taraftan çöl fırtınasıyla fil ordusu çölde perişan oldu. Çöl şartlarında daha fazla ilerleyemediler ve ağır kayıplar verdiler. Orduda hastalık baş gösterdi ve yayıldı. Kızamık ve çiçek hastalığı başgösterdi. 'İlk defa o zaman Arap topraklarında lekeli humma ve çiçek hastalığı görüldü.'

Orduda başgösteren hastalık ve ölümler nedeniyle cesetler ortada kaldı. Yırtıcı çöl kuşları (akbabalar) cesetleri deşeleyip, kıramadıkları (ilik) kemiklerini gagalarıyla tutup yüksekçe bir yerden sert kayalıklara atmaktaydılar. Böylece cesetler, yenilmiş (tiftiklenmiş) ve içi boşaltılmış ekine (ke asfin me'kül) döndü.

İşte bu sure, Arapların hafızasında yer eden bu olayı anlatmaktadır.

Surenin ilk mesajlar içinde yeralmasının nedeninin, 'Kabe çetesinin' uyarılması olduğunu anlıyoruz. Çünkü onlar, Kabe sayesinde 'mal ve oğullar sahibi' olmuşlar, bu nedenle 'şehrin zenginlikten şımarmış ileri gelenleri' haline gelmişlerdi. Onlara servetlerinin kaynağının gayri meşru olduğu, Kabe'yi koruyanın Allah olduğu, böylece Kabe sayesinde elde ettikleri zenginliklerin kendilerine ait olmadığı hatırlatılmış oluyor. Nitekim hemen sonraki Kureyş Suresi'nde bu temanın daha açık bir şekilde işlenip tefsir edildiğini görüyoruz."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.10.2014 17:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
erhan eraslan 2014-10-16 14:11:45

i̇hsan bey yazdıklarınızı ilgiyle okuyorum ancak yukarıdaki yorumlarınız bence yanlış ve tutarsız çünkü tarih hataları var. birkez mö 570 yılında hıristiyanlık olamaz çünkü zaten milat isa peygamberin doğuşudur, aynı zamanda bizans değil roma imparatorluğu olması gerkir ayrıca 4. ayetteki '' siccin'' kelimesini tüm müfessirler ve meal yazarları pişmiş balçıktan taş, tuğla, vs olarak ebebil kuşlarının attığını söylerken siz kemikleri kayalara attılar diyorsunuz kaldı ki çölde kayalık olmaz

Avatar
Selahaddin demirkapı 2014-10-16 14:11:04

Mö 540 yılarında hristiyanlık yoktu ki. Kilise yapılsın !

Avatar
Tahir Özcan 2014-10-16 14:39:47

M.s olcak m.ö yanlış yazılmış

Avatar
recai @erhan eraslan 2014-10-16 15:59:22

ms olmalı.

Avatar
Tamer Talayman 2014-10-16 17:13:31

mekke ve cevresinde 30 bin dağ vardır, bölge daglik ve kayaliktir,

Avatar
hasan kesenci 2014-10-17 01:28:09

Bence bu aydın yurttaş dogru yazmış yazıyı aktarımda hata olabilir.ama anlatım yaklaşım içerik gayet dogru.
Bence milleti şu zamana kadar korkutup kandırdılar din adı altında.
Prestij filminin finalinde dedigi gibi "siz sırrı çözmek degil kandırılmak istiyorsunuz".

Avatar
alper mert 2014-10-17 08:37:32

yahu mekke ve çevresinde 30 bin dağmı var? türkiyenin toplamında 30 bin dağ yok nerden çıkıyor bu masallar.

Avatar
YusufDe 2014-10-17 20:58:14

keloğlan masalları bile, bu masallardan daha gerçekci. bu masallara inanıp, oralara şeytan taşlamaya gidenlere, üç - beş çakıl taşını olmadık bir fiyata satıyorlar, daha sonra o taşları yeniden başkasına satıyorlar. taşları atanlarda, şeytan'a taş attığını sanıyorlar. kurbanlar kesilip orada, kızgın kumlara gömülüyor. yoksulun yemediği kurbana, kurbanmı denir? eğer şeytan arıyorsanız, işte arabistan orada. başta kralları olmak üzere, tamamı şeytandır suudilerin.