KADINLAR SAFTA, HUTBE KÜRTÇE!

Güneydoğu'da sivil itaatsizlik kapsamında açık alanlarda cuma namazı kılındı

06 Mayıs 2011 Cuma 21:43
KADINLAR SAFTA, HUTBE KÜRTÇE!

BARIŞ ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) sivil itaatsizlik eylemleri kapsamında Diyarbakır, Batman, Mardin'in Nusaybin, Şırnak'ın Cizre, Silopi ve Beytüşşebap ile İdil İlçeleri'nde bugün de açık alanlarda Cuma namazı kılındı.

Diyarbakır Dağkapı semtinde fahri bir imamın Kürtçe okuduğu hutbeyle başlanan Cuma Namazı'na yaklaşık bin kişi katıldı. Barış çağrılarının yapıldığı namazın ardından kalabalık olaysız dağıldı.

Şırnak'ın İdil İlçesi'ndeki Barış Parkında bulunan Demokratik Çözüm Çadırı'nda cuma namasına yaklaşık 700 kişi katıldı. 2 fahri imamın kıldırdığı Cuma Namazı'nda Kürtçe verilen hutbede, "Buraya gelmemizin amacını iyi bilmemiz lazım. Amacımız camilere ve bu camilerde kılanan Cuma namazlarına, ibadetlere karşı gelmek değildir. Gün geçmiyor ki kan dökülmüyor ve insanlar öldürülmüyor. Yapılan zulümlere dikkat çekmek için bu alanlarda ibadetlerimizi yapıyoruz. Eğer gerçekten kardeşlikten söz edenler, kardeşlik duygusu olsaydı birbirimizi kandırmazdık, beraberce omuz omuza aynı safta yer alarak ibadetlerimizi yapar, namazlarımızı kılardık" dedi.

Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'ndeki Halk Meydanı'nda toplanan yaklaşık 300 kişilik bir grupla kılınan Cuma Namazı'na polis bu kez yaklaşmadı. Polisin uzaktan izlediği Cuma Namazı'nda BDP'li imam yönetici Ali Aktar, Kürtçe hutbe verdi. Namaz sonrası kalabalık grup olaysız dağıldı.

CİZRE'DE KADINLAR YİNE SAF TUTTU

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde BDP ilçe binasının önündeki alanda yaklaşık 5 bin kişinin katılımı ile Cuma namazı kılındı. Her zaman olduğu gibi bugün de kadınlar yine erkeklerin arkasında saf tutarak, Cuma namazı eylemine destek verdi. Vaaz ve hutbenin Kürtçe verildiği namaz sonrası, kalabalık olaysız dağıldı.

Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki BDP binası önünde kurulan çadırda binlerce kişi sivil Cuma Namazı kıldı. BDP'li yönetcilerin ağırlıkta olduğu namaz sırasında seccadelerin yetersiz olması nedeniyle bazı vatandaşlar, yerlere naylon, hasır, karton ve battaniye serdi. Kürtçe hutbenin okunduğu namaza kadınlar da katıldı.

Sivil polislerin Cuma Namazı'na katılanları kameraya çekmelerine karşı çıkan bazı vatandaşlar, polise uyarıda bulundu. Kalabalık, daha sonra olaysız dağıldı.

BATMAN'DA 3 BİN KİŞİ MEYDANDA NAMAZ KILDI

Batman Belediye binasının önündeki alanda kılınan sivil Cuma Namazı'na yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Emekli imam Casim Bozkurt'un kıldırdığı Cuma Namazı'nda Kürtçe hutbe ve vaaz verildi. Polisin uzaktan takip ettiği namaz sonrası kalabalık grup, olaysız dağıldı.
BARIŞ ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) aldığı 'sivil itaatsizlik' eylemleri kapsamında Van ve Hakkari'de yine birçok kişi cuma namazını cami yerine dışarda kıldı. Van'da Cuma Namazı'nın ardından 10 gün önce polis tarafından düzenlenen operasyonla kaldırılan BDP'nin 'Demokratik Çözüm Çadırı ise tekrar kuruldu.

Van'da Ahmedi Hani Parkı'nda BDP'nin 'sivil itaatsizlik' eylemi kapsamında yaklaşık 2 bin kişi cuma namazı için toplandı. İmam Cemil Demir'in Kürtçe okuduğu hutbenin ardından Cuma Namazı kılınırken, kadınlar da cuma namazı için saf tuttu. Kılınan cuma namazının ardından BDP'nin sivil itaatsizlik' eylemi kapsamında kurulan ve 10 gün önce polisin sabaha karşı gerçekleştirdiği operasyonla kaldırılan Demokratik Çözüm Çadırı da tekrar kuruldu.

BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş, çadırın kurulmasının ardından bir açıklama yaptı. Deniz Gezmiş'in fotoğrafının bulunduğu ve üzerinde Kürtçe olarak "Yaşasın Kürt ve Türk halklarının mücadelesi" yazılı platforma pankart asıldı. Pankart önünde açıklama yapan Caniş, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmelerinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Çadırın kurulma tarihi aynı güne denk geldi. Bu çadır onların anılarını yaşatacaktır" dedi. Daha sonra aralarında BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van'ın Bağımsız adayları Aysel Tuğluk ve Nazmi Gür'ün de bulunduğu kalabalık kurulan çadıra gitti. Çadırın Van Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nde alınan izinle kurulduğu belirtildi.

HAKKARİ'DE DE SİVİL CUMA

Hakkari'de de açık alandaki Cuma namazına BDP'li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ile yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Çadırda yer bulamayanlar çadırın önüne serilen halı ve kilimlerin üzerinde namaz kıldı. İmamın Kürtçe okuduğu hutbede akan kanın bir an önce durması, çatışma ve operasyonların son bulması, barış ve kardeşlik ortamının sağlanması için dua edildi.

Kılınan cuma namazının ardından Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, BDP il Başkanı Orhan Koparan, Bağımsız Milletvekili adayı Adil Kurt , partililer ve yaklaşık 500 kişilik grup, ellerindeki Öcalan ve öldürülen PKK'lıların posterleriyle Pehlivan Mahallesi'nde bulunan PKK'lı Kenan Taş'ın taziyesine gitti. Taziye çadırında Taş'ın ailesine başsağlığı dileyen BDP'liler daha sonra buradan ayrıldı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol