İSTİKLAL MARŞI'NDA NEDEN 'TÜRK' KELİMESİ GEÇMİYOR?

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'mızda neden Türk sözcüğü kullanmadığını, yurttan ne anladığını, kahraman ırk derken hakikatte neyi kastettiğini açıkladı.

23 Mart 2016 Çarşamba 02:11
İSTİKLAL MARŞI'NDA NEDEN 'TÜRK' KELİMESİ GEÇMİYOR?
İşte o açıklamalar:

Akif köken itibariyle Arnavut’tur. İstiklal Marşı’na baktığımızda Akif ısrarla “Türk” kelimesini kullanmıyor. Bu tutum Akif’in “millet” anlayışından kaynaklanıyor. Akif’in “millet” anlayışı “ümmetçi” bir anlayıştan ziyade –onu da içine alan- “İmparatorluk milleti” anlayışıdır. Akif, bir ulus-devlet şairi değildir. Bir “imparatorluk şairi”dir. Onun dünyasında millet çok geniş bir alanı kapsıyor. İmparatorluklarda etnik kökenler kaynaşmıştır. Hâkim unsur kendi etnik kökenine vurgu yaparak diğerlerini rahatsız etmek istemez. Aksi tutum imparatorluğun birliğinde çatırtılar meydana getirebilir. Bu nedenle olası asabiyet ve etnik tartışmaları arka plana atarak millet tabirini ön plana çıkarır. Bu anlayış İstiklal Marşı’nda ve Safahat’ın geneline hâkimdir. Akif özel olarak başına veya sonuna herhangi bir ek getirmeksizin “millet” tabirinin kullanılmasında ısrar ediyor. Millet, 1000 yıllık süreçte oluşmuş –tabiri caizse- bir markadır. Millet denildiğinde bütün unsurlar kendini bu kavramın içinde bulur. “Milletimiz” dediğiniz zaman, Kürt, Türk, Çerkez, Laz, Arap yani bütün etnik unsurlar kendilerini bunun içinde bulur. “Millet ayağa kalk!” denildiğinde hepsi birden ayağa kalkar.
Kahraman ırk tabirine gelince Mehmet Akif, “ırk”tan kastı etnik/biyolojik köken olarak “Türk ırkı” değildir. Irk kelimesi 1942 yılında Türk Dil Kurumu sözlüğüne girerek bugünkü anlamıyla kullanılmaya başlanmıştır. Bu tarihten önceki Osmanlıcadaki kullanımı bu manada değildir. Osmanlıcanın “vatan” gibi sonradan ideolojikleştirilmiş kelimelerinden birisidir. Vatan da önce “köyün meydanı” demekti ve genellikle köylüler kullanırdı. Daha sonra Namık Kemal’in şiirleriyle vatan kelimesi Tanzimat’tan sonra ideolojik bir kavrama dönüşerek Türkçe’de kullanılmaya başlandı. Irk da böyledir. 1942’lerde II. Dünya Savaşı’nda Mussoluni ve Hitler’in öncülüğünde Nasyonal Sosyalist akımlar yükselişe geçiyor. Dünyada yükselen bu trende karşılık Türkiye’de “ırk”a ulus anlamı yüklenilerek kullanılmaya başlandı. Akif ise bu manada ırkı kullanmamıştır. Akif’in zihin dünyasında ırk, yakın ve uzak geçmişteki “ecdad” manasındadır. Nitekim ırk, ırak (uzak) ile aynı köktendir. “Kahraman ecdad” vurgusu başka şiirlerinde de kullandığı bir tabirdir. 

Şu mısralar ise Akif’in “yurt”tan ne anladığını gösterir:
“Selahattin Eyyübilerin Fatihlerin yurdu
Ne zillettir ki çan inlesin beyninde Osman’ın
Ezan sussun, göklerden silsin zikri Mevlâ’nın”.
Bu mısralarda kullanılan “yurt” Selahattin Eyyübilerin ve Fatihlerin bulunduğu yer, “ırk” ise Selahattinlerin, Fatihlerin içinde bulunduğu bir köktür. Malumunuz olduğu üzere Selahattin Eyyubi Anadolu’da değil, Suriye, Mısır ve Kudüs’te bulunmuştu. Köken itibariyle de Türk değildi. Bu farklılıklara rağmen Akif, Selahaddin ve Fatih’in bulunduğu her iki yere birden “milletin yurdu”, “milletin tarihsel kökü” tabiriyle de ırka işaret etmiştir. Dolayısıyla “ırk” kelimesinden etnik kökeni çıkaramayız.
Türk diyenler Türklükten, Kürt diyenler Kürtlükten, Arap diyenler de Araplıktan olur. Hepsini de kaybederler. Çünkü “Medeniyet denilen kahpe” hepsine de diş biliyor. Bu kahpelerin derdi ne Türkiye’dir, ne Kürdistan, ne de Arabistan. Onların derdi böl, parçala, yuttur.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.03.2016 13:52
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Nuri Kurnaz 2016-03-24 18:42:35

yorumsuz;
"türk eriyiz,silsilemiz kahraman,
müslümanız hak'ka tapan müslüman.
putları Allah tanıyanlar aman,
mescidimin boynuna çan asmasın."
(ordunun duası)

yakın tarih konusunda bilgi noksanlığı bulunmakta.

Avatar
mehmet Demirci 2016-03-23 16:39:55

Allahın kendi kitabından bır Ataizim çıkaran mantık için ne kadar da doğal bir yorum

Avatar
Ray Platon 2016-03-23 20:42:02

Allah sükür böyle gibi Arastiran ve Emmevi den bu Yana sorke sokanlarda bir gün kalbleri canli olacaktir.
Neden Peygamber sünneti Medine Anlasmasi tüm dünya da olmasin KI? Alla teala hep uyarici teblik Eden icimizde Allah dostlarin ibadet yani davranis yüzünden peygamberler olmus ve sadece Medine anlasmasi sadece Rojawa da degil insAllah her yerde.

Avatar
burhan Duru 2016-03-24 08:29:44

hocam bu acıklamalarınızı çok değerli buldum sayanizde mehmet aki̇fi dahada i̇yi̇ anladik ve bi̇r çeli̇şki̇ ortadan kalkmiş oldu zaten ona bu yakişirdi teşekkür ederim selametle....

Avatar
ahmed 2016-03-24 13:07:10

zaten m. akif türkü, kürdü, arabı ve çerkezi hülasa bir milletin efradı olarak tanımlıyor:
"ne kürt elifbâyı sökmüş, ne türk okur, ne arap! ne çerkezin ne lâzın var bakın elinde kitap
hülasa milletin efradı bilgiden mahrum, unutmayın şunu lakin zaman, zaman-ı ulum"

Avatar
mehmet yılmaz 2016-03-24 17:15:44

Adam olalım ....yeter ....."biz insanları çeşit çeşit yarattık "....kuran dan.......ortak noktamız İNSAN OLMAK........insan gibi davranalım yeter....