İSLAM, BİR VAHŞİLİĞİ SONA ERDİRDİ!

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık, İslam'da abdestin insanlık tarihindeki vahşi bir anlayışı sonlandırmak için şart koşulduğunu söyledi. İşte Eliaçık hocaya göre abdestin nedeni...

24 Aralık 2013 Salı 11:46
İSLAM, BİR VAHŞİLİĞİ SONA ERDİRDİ!

 Namaz ritüeli için şart koşulan abdestte ellerin, yüzün, ayakların yıkandığını, başın meshedildiğini belirten Eliaçık hoca, " Abdest alırken eller yıkanıyor, yüz yıkanıyor, başa meshediliyor, kulaklar yıkanıyor, ayaklar yıkanıyor. El, yüz, baş, ayak... Şimdi eski dinlerde bunlar kurban organlarıydı. İnsanlar, çocuklarını kurban ettiği gibi organlarını da kurban ediyordu. Adam diyelim eliyle günah işlemiş ise onu kesiyor, Tanrı'nın önüne koyuyordu. 'Ben bir daha bununla gezemem affet beni' diye. Gözüyle günah işlemişse gözünü oyuyor, diliyle günah işlemişse dilini kesiyor, kulağını kesiyordu. Bunlar kurban organlarıydı. Yani bunlar da kurban ediliyordu. Böylelikle arındıklarını düşünüyorlardı. Sağ eliyle günah işlemiş, bunu kesince ondan kurtulmuş oluyordu. Abdest organlarına gelirsek, İslamiyet geldi ve insanlara dedi ki; şu elinle günah işlediysen onu kesmene gerek yok. Suyun altında yıkadığın zaman sembolik anlamda tertemiz olur. İki şart var. Önce onu yıkayacaksın sonra bir daha onunla günah işlemeyeceksin. Ayaklarını yıkayacaksın sonra bir daha onunla günaha gitmeyeceksin. Gözlerini, yüzünü sileceksin bir daha alnına kara leke sürecek bir iş yapmayacak, ağzınla, dilinle, kulaklarınla günah işlemeyeceksin. Bak bunları yıkadığın zaman arındın, tamam. Akla, mantığa uygun olan din bu değil mi? Ne gerek var elini, kolunu, dilini kesmeye. İnsanlığı bu eski uygulamalardan işte böyle kurtarmış" diye konuştu.



NEDEN AMİN DİYORUZ?
Amin sözcüğünün kullanılmasına da açıklık getiren Eliaçık hoca, şunları söyledi:" Amin demek, tasdik etmek, onaylamak demektir. Bunun dini bir zorunluluğu yoktur. Deseniz de olur, demeseniz de. İslam, dinler tarihi içerisinde en son olduğunu kaydeden Eliaçık hoca, " İslam evrime uğramış, önceki dinlerdeki tüm söylemlerin bazılarını sonlandırarak, bazılarını da sürdürerek insanlığa yeniden sunmuştur. Doğruluk namına geçmişte kim ne söylemişse hepsinin doğru olanlarını sürdüren, yanlış olanları da kendi tarihinde bırakan kitaptır Kuran." 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 24.12.2013 12:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
bahattın ozbek 2013-12-24 13:19:21

Ihsan hoca nın analızlerı cok faydalı

Avatar
x y 2013-12-24 15:09:13

amen i mısır firavun adı diyorlar..

Avatar
xyz @x y 2013-12-24 19:29:13

evet amen firavun adıdır

Avatar
hadi bakalım 2013-12-24 19:47:24

duyduğum en aptalca yorum. el kesilmesi hakkında ayet var abdest alsınlar demiyo *

Avatar
hadi bakalım 2013-12-24 19:49:41

bildiğin namaz kılmadan önce temizlenin durumu bunu algılamayıp salakça yerlere bağlamak?

Avatar
Ayşe Buldur 2013-12-24 20:39:38

görüşlerinize katılıyorum, abdestte yıkanan yerlerimiz günah işleyebilen organlarımızdır.

Avatar
meraklı 2013-12-24 20:51:50

hocam abdesti bozan sebepleri düşününce bir alaka kuramıyorum.bu konuyuda aydınlatırsanız mantığıma belki uydurabilirim.

Avatar
suat çolak 2013-12-24 21:24:27

buda hirsizlari kurtarmaya çalişiyor zamanlamaya bak.. demekki ttayyibin gaz alicisiymiş.. islamiyet geldi ve insanlara dedi ki; şu elinle günah işlediysen onu kesmene gerek yok. suyun altında yıkadığın zaman sembolik anlamda tertemiz olur. iki şart var. önce onu yıkayacaksın sonra bir daha onunla günah işlemeyeceksin. ayaklarını yıkayacaksın sonra bir daha onunla günaha gitmeyeceksin. gözlerini, yüzünü sileceksin bir daha alnına kara leke sürecek bir iş yapmayacak, ağzınla, dilinle, kulaklarınla günah işlemeyeceksin. bak bunları yıkadığın zaman arındın, tamam. akla, mantığa uygun olan din bu değil mi? ne gerek var elini, kolunu, dilini kesmeye. insanlığı bu eski uygulamalardan işte böyle kurtarmış" diye konuştuz