ÇÖZÜM MUSTAFA KEMAL DURUŞUDUR!

1915 olaylarının 100. yılı dolayısıyla dünya gündemini meşgul eden sözde soykırım iddiaları tartışıladursun, Türkiye'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Atatürk'ün bu konudaki tavrı nasıldı, sizin için araştırdık.

25 Nisan 2015 Cumartesi 01:08
ÇÖZÜM MUSTAFA KEMAL DURUŞUDUR!

 İşte Ata'mızın o dönem önce Kurtuluş mücadelesi sırasında yeniden ortaya atılan '20 bin Ermeni öldürüldü' iddiasına verdiği 3 maddelik yanıtı, ardından da 1915 Ermeni Tehciri konusundaki açıklamaları ve son olarak Meclis 24 Nisan 1920 akşamında Meclisin gizli oturumunda yaptığı konuşması:



Ermeni iddiaları konusunda Atatürk’ün ABD’ye yanıtı:

İstanbul’da İtilaf Temsilcilerine ve Amiral Bristol’e,

1. Mondros Ateşkesi’nin imzasından beri kesin barışın yapılmasını bekleyen ulusumuz, ülkenin elde kalan kısımlarından en önemli parçaların çeşitli bahanelerle Anlaşma devletleri tarafından işgalini görmekle acı duymaktadır. Bu durumun barış konferansının adil kararlarıyla değiştirilmesi, hukuki isteklerimiz içinde hakka uygun bir biçime dönüştürüleceğini ümit etmek isterken, barış kararlarımızın olanak ölçüsünde kötü esaslar içinde düzenlenmesi için Avrupa’da olumsuz akımlar doğurmayı çıkarları gereği görenler tarafından Anadolu’da yeniden 20 bin Ermenin öldürüldüğü hakkında çok iğrenç ve kesinlikle gerçek dışı haberler uyduruldu. Bütün Anadolu’da İtilaf Devletlerine ve Amerika hükümetine mensup çeşitli kişiler ve haber alma kaynakları bulunduğu için sözü geçen haberlerin yabancı kaynaklarca inanılmaya değer görülmeyeceğini ummuş ve kesinlikle yapılmamış olan böyle uydurma bir kırımın yalanlanmasını bile gereksiz saymıştık. Fakat bugün gerçek gidişata ait bilgi edinmiş olmaları gereken önemli yabancı şahısların da görüşme yerlerinde bu yalancı haberlere inandıklarını ve hatta aynı sebeple biran önce bir karara bağlanmasını ülkemiz için hayati bir mesele saydığımız barışımızın geri bırakılacağını büyük şaşkınlık ve üzüntüyle görüyor ve ileri sürülen üzücü olayların olmadığını kesinlikle bildirmeye süratle girişmiş bulunuyoruz.

2. Maraş, Urfa ve dolaylarındaki çarpışmalar sırasında Türklerden, Fransızlardan ve Fransız askeri arasında bulunan Ermenilerden ve Maraş merkez kasabası içinde yapılan çarpışmalar sırasında ise iki taraf silahlarının etkisiyle çeşitli unsurlara mensup halktan kayıplar verildiği herkesçe bilinmektedir. Ancak bu, bir Ermeni Kırımı değil, Kilikya ve yöresine dışarıdan getirilen ve yerli halktan silahlandırılan Ermeni askerlerinin kesinlikle sabırla karşılanması imkansız bulunan saldırıları ve işgal kuvvetlerinin sebepsiz yere sürekli olarak işgal sahasını genişletmesi ve özellikle işgal kuvvetleri komutanlarının hırslı Ermeni askerinin İslam Halkı aleyhinde uyguladıkları saldırılar ve yolsuzluklara göz yummaları sonucunda yerli halkın coşması ve karşı koymasıyla meydana gelen çarpışmaların doğal bir sonucudur.

Şunu da eklemek gerektir ki, Kilikya ve dolaylarındaki işgal kuvvetlerine komuta eden kişiler Ermenileri silahlandırarak görevlendirmese ve korumasaydı ve yerli halkın unsurları hakkında adalet ve eşitliğe uygun bir yönetim uygulasaydı ve özellikle mütarekenin yapıldığı sırada İngilizlerdeyken değiştirilerek işgal olunan toprakların sebepsiz ve sürekli olarak genişletilmesinden sakınılsaydı, taraflardan birçok insanların kaybını doğuran acınmaya değer çarpışmalar hiçbir zaman olmayacaktı.

3. İşte Anadolu’da Ermenilerin öldürüldüğüne dair uydurulan yalanların gerçek niteliği bundan meydana gelmiş olup öldürüldüklerinden sözedilen Maraş halkı adına Ermeni delegeleri ve ileri gelenleri tarafından İtilaf Devletleri yetkili delegelerine yapılan yazılı müracaatlar dahi bu gerçeği tümüyle doğrular. İzmir’de yapıldığı gibi bir uydurma Ermeni kırımı meselesi ve tüm dünyayı aldatmak için yaratılan bu kin ve hırs ürünü propagandaların niteliği hakkında uygarlık ve insanlık dünyasının bir kere daha aydınlatılması ve bu suretle haksızlığa uğramış Türk ulusunun iğrenç ve alçakça bir suçlamadan arındırılması için Anlaşma Devletleriyle Amerika hükümetinin adalet severlik duygularına başvururuz. (Ankara, 7 Mart 1920)

Mustafa Kemal

(Bilgi için İstanbul Merkez Kurulu ve Kolordulara yazılacak. Bu şifre sureti İstanbul’da gazetelere, Gazeteciler Cemiyetine, Hakimiyeti Milliyeye, il gazetelerine.)

26 Şubat 1921′de Amerikalı gazeteci Clanence K. Streit’in Ermeni tehcirine ilişkin sorusuna verdiği yanıt:

“Düşmanca ithamda bulunanların sürdükleri büyük mübalağalar dışında Ermenilerin tehciri meselesi aslında şuna inhisar etmektedir. Rus Ordusu 1915′de bize karşı büyük taarruzunu başlattığı bir sırada o zaman Çarlığın hizmetinde bulunan Taşnak Komitesi, askeri birliklerimizin gerisinde bulunan Ermeni ahalisini isyan ettirmişti. Düşmanın sayı ve malzeme üstünlüğü karşısında çekilmeye mecbur kaldığımız için kendimizi daima iki ateş arasında kalmış gibi görüyorduk. İkmal ve yaralı konvoylarımız acımasız bir şekilde katlediliyor, gerimizdeki köprüler ve yollar tahrip ediliyor ve Türk köylerinde terör hüküm sürdürülüyordu. Bu cinayetleri işleten saflarına eli silah tutabilen bütün Ermenileri katan çeteler, silah, cephane ve iaşe ikmallerini, bazı büyük devletlerin daha sulh zamanından itibaren kendilerine kapitülasyonların bahşettiği dokunulmazlıklardan istifade ve bu maksada matuf olarak büyük stoklar husule getirmeye muvaffak oldukları Ermeni köylerinde yapıyorlardı.”
Büyük Önder Atatürk, Ermeni tehciri ve Ermeni çetelerinin yaptıkları katliamlar konusundaki görüşlerini de şu sözlerle dile getirmişti:

 ”İngilizlerin sulh zamanında ve harp sahasından uzak olarak İrlanda’ya reva gördüğü muameleye hemen hemen kayıtsız bir şekilde bakan dünya efkarı, Ermeni ahalinin tehciri hususunda almaya mecbur kaldığımız karar için bize karşı haklı bir ithamda bulunamaz.” “Bize karşı yapılmış olan iftiraların aksine, tehcir edilmiş olanlar hayattadır ve bunlardan ekserisi şayet İtilaf Devletleri bizi tekrar harp etmeye zorlamasa idi evlerine dönmüş olurlardı.” “Gerek umumi harp sırasında gerek mütarekeden sonra Ermeniler ve Rumlar tarafından Müslüman ahaliye yapılan mezalim üzerinde durmak uzun bir hikaye olur.” “Brest Litovks Muahedesi’nin akdini müteakip Rusların şark vilayetlerimizi tahliyeye başladıkları sırada Ermeni çetelerinin yapmış oldukları katliam ve tahribat kafi derecede herkesin malumudur.”

Atatürk, 24 Nisan 1920 akşamında Meclis’in gizli oturumunda da Ermeni konusunda, Meclis üyelerine şu açıklamayı yapmıştır:

“Ermenilere gelince: Ermeniler bütün dünyanın fevkalade sahip çıkmasına mazhar olmuş bir vaziyette bulunuyorlar. Siyasi emellerinin tecellisi için nasıl çalıştıkları malumdur. Fakat bugünkü vaziyetler, bizimle temaslarına dair arz edebileceğim noktalar şunlardır: Ermeniler, Erivan Ermeni Hükümeti bölgesi dâhilinde İslam ahaliyi imha etmekle meşguldür. Biz, İngilizleri, Amerikalıları aleyhimizde tahrik etmemek ve her nasılsa Harbi Umumi’de yapılmış olan vakanın tekrarlanmasına ve devamına dair hiç bir zan ve şüphe vermemek için bu malum bölge dâhilinde bulunan İslam ahalinin sınırımızı geçmek suretiyle alenen yardımlarına dahi koşmakta tereddüt ettik. Fakat oradaki İslam ahali her taraftan hamisiz kalınca bittabi kendi hayat ve namuslarını yine kendiliklerinden muhafaza ve müdafaada tereddüt etmediler. Bu bakımdan, başlangıçtan bugüne kadar Erivan Ermeni Hükümeti bölgesi dâhilinde muharebe ve çarpışma devam edegelmektedir ve bütün çarpışmalar neticesinde bittabi dindaşlarımız fevkalade zarar görmekle beraber namus ve haysiyetlerini de muhafaza etmekten geri durmuyorlar.”




yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.04.2015 01:36
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
erol özberk 2015-04-25 23:36:48

Bu ılayların çok büyük bir kampanya ile
anlatılması her tür medya aracı kulanılmalı ve her fert diger ülkelerdeki arkadaş dost.ve türklere bunu anlatmalı ne uyuşuk bir millet olduk

Avatar
Abdurrahman Bezirkan 2015-04-27 07:23:18

Bu bilgiler var zaten Bılhasıl ben Ermeni diasporayısla sayısızca tartıştık bu konuyu
Bana Ermeni bir arkadaş şunu söyledi ( Bu olaylar ABD de oluyor)
Ermeni kılıselerı bu olayı kullanarak müthiş para topluyor
Bu artık tıcarı rant olmuş
Türk Ermenilerine Müthiş baskı Yapılıyor Türkçe konuşmalarıma dahi izin verilmiyor
Demek istediğim bu konu hiç kapanmıycak

Avatar
Alp tumbalı 2015-04-27 08:43:54

Öncelikle halkların bakış açısını göstermek isterim.. Türkiye de 350000 ermeni asıllı türk vatandaşı yaşıyor. Peki Ermenistanda ne kadar? Hiç. 0 bu Ermenistanın saldırgan, savaşçı, ırkçı bakışını gösterir..

Avatar
pb 2015-04-27 17:17:16

Demekki propaganda onemli .sadece ilginc poposuyla unlenmis Kardasyan'in mesaji medyada yer alabiliyor.ellis adasinda Andrea Agassi'nin bagislariyla yeni Ermeni soykirimi bolumleri eklenebiliyor. Demekki onemli olan sesini topunla, poponla vs bir sekilde duyurabilmek.ayrica onceki gun yaptiklari mitingde 20 li yaslarda Istanbul'dan goc etmis bir bey tum dogu Anadolu'nun onlara ait oldugunu ve de soykirim yapildigini soylemekte.bunun yanisira yurt disinda tanidigim pek cok Ermeni aile fertleri ninelerive dedelerine soykirim yaptigimiz halde Turkce bilmekte, Turk televizyonunu, dizilerimizi gozlerini kirpmadan izlemekte, tabi Turkan Soray'imiza hayranliklarini dile getirmekteler.bu kadar nefret edilmesine ragmen su ...Turklerden...anlayamiyorum neden?

Avatar
Muhsin bozoğlan 2015-04-27 23:01:29

Bir birimizi düşürmeye Çalışıyorlar yurtta sulh cihanda sulh

Avatar
mehmet servet Özuçak TÜRK BİRLİĞİ PARTİSİ 2015-04-28 00:06:14

Ermenileri zamanında nasıl ruslar üzerimize saldılarsada aynı ruslar kürtleride kışkırtmışlardır.kürtler bakmış bu ruslar verdikleri sözlerde durmuyor.geri Türklerle iyi geçinmeye başlamışlardır.şimdiki oynanan oyun çok büyüktür ey halkım resmen bir haçlı ordusu ve bunun arkasında İsrail ve abd var Kürtlere ve Ermenilere destek oluyorlar amaç TÜRKLÜĞÜ VE TÜRK BİRLİĞİNİ YOK ETMEK maalesef hepsi değil ermeni ve kürt vatandaşların bir bölümü bu kirli oyuna figüran olarak müdail olmuştur.ve ihanet içerisine girmişlerdir.BU YÜZDEN TÜRK BİRLİĞİ ÇOK ÖNEM ARZETMEKTEDİR.BU DAVADA BİZLERE YARDIMCI OLAN BAŞKA ETNİK KÖKEN VE IRKDAN OLAN İNSANLARA BURADAN TEŞEKKÜR EDİYORUM.TÜRK BİRLİĞİ PARTİSİ GÜNEYDOĞU ANADOLU VE DOĞU ANADOLUDAN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET SERVET ÖZUÇAK... Kahramanmaraş il başkanı.

Avatar
mehmet servet Özuçak TÜRK BİRLİĞİ PARTİSİ 2015-04-28 00:07:22

Ermenileri zamanında nasıl ruslar üzerimize saldılarsada aynı ruslar kürtleride kışkırtmışlardır.kürtler bakmış bu ruslar verdikleri sözlerde durmuyor.geri Türklerle iyi geçinmeye başlamışlardır.şimdiki oynanan oyun çok büyüktür ey halkım resmen bir haçlı ordusu ve bunun arkasında İsrail ve abd var Kürtlere ve Ermenilere destek oluyorlar amaç TÜRKLÜĞÜ VE TÜRK BİRLİĞİNİ YOK ETMEK maalesef hepsi değil ermeni ve kürt vatandaşların bir bölümü bu kirli oyuna figüran olarak müdail olmuştur.ve ihanet içerisine girmişlerdir.BU YÜZDEN TÜRK BİRLİĞİ ÇOK ÖNEM ARZETMEKTEDİR.BU DAVADA BİZLERE YARDIMCI OLAN BAŞKA ETNİK KÖKEN VE IRKDAN OLAN İNSANLARA BURADAN TEŞEKKÜR EDİYORUM.TÜRK BİRLİĞİ PARTİSİ GÜNEYDOĞU ANADOLU VE DOĞU ANADOLUDAN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET SERVET ÖZUÇAK... Kahramanmaraş il başkanı.

Avatar
Kenan Töremiş 2015-05-17 15:35:55

Dünya ' nın Kabul ettiği büyük bir Lider olan Mustafa Kemal Atatürk ' ün bu sözleri ve açıklamalarından daha doğru ne olabilir .!