ÇİZGİ FİLME BİR CEZA DAHA...

Dünyada çizgi filmi cezalandıran ilk ülke olan Türkiye, bir çizgi filme daha ceza verdi.

17 Eylül 2013 Salı 16:58
ÇİZGİ FİLME BİR CEZA DAHA...

 ‘’The Simpsons’’ adlı filme ceza veren ve dünyada çizgi filmi cezalandıran ilk ülke olan Türkiye, ikinci kez bir çizgi filme daha ceza verdi. RTÜK, ‘’Küçük Kid’’ adlı çizgi filmi, ‘’Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı’’ buldu. 

Gazeteport’un edindiği bilgiye göre RTÜK toplantsında İstanbul’da yayın yapan EM TV’de, 16 Temmuz günü yayınlanan ‘’ Küçük Kid’’ adlı çizgi film ele alındı. Endülüs Müslümanları ile Hristiyanların savaşının konu edildiği film için, RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesince hazırlanan raporda şu görüşler savunuldu:

‘’Filmde, Müslümanların olumsuz özellikleri, Hristiyanların ise yüce vasıfları konu edilmektedir. Ruy adlı karekterin eşeğinin adı da ‘Beka’dır. Beka, Yüce Allah'ın zati sıfatlarından biri olup, varlığının sonu olmamak anlamına gelmektedir. Müslüman askerler esmer, cılız, çatık kaşlı, vahşi, barbar, korkak, gaddar, zorba, yağmacı, kaba, küstah ve yalakalık yapan karakterler olarak sunulmaktadır.  Hristiyan askerler ise, cesur, insancıl, ilkeli, adaletli karakterler olarak sunulmaktadır. Müslümanların ve İslami değerlerin küçük düşürüldüğü, aşağılandığı, Hristiyanların ise yüceltildiği bu film, çocuk programı olması nedeniyle, daha sakıncalıdır’’

RTÜK üyeleri de, yasada yer alan ‘’Toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırılık’’ gerekçesiyle TV EM’e ‘’Uyarı’’ cezası verdi. Aykırılığın tekrarlanması durumunda para cezası verileceği de bildirildi.

İKİNCİ CEZA
RTÜK daha önce de ‘’Simpsons’’ adlı dünyaca ünlü komedi niteliğindeki çizgi film için, ‘’İnançları aşağıladığı ve alkolizme özendirdiği’’ gerekçesiyle  CNBC-E kanalına, 52 bin 951 lira para cezası vermişti. Bu kararla Türkiye, dünyada bir çizgi filme ceza veren ilk ülke olmuştu. 

The Simpsons (Simpsonlar) adlı çizgi film tüm dünyada 24 yıldır kesintisiz yayınlanıyor. Cezaya konu olan bölümde,  Simpson ailesinin reisi Homer Simpson’ın, inançlı komşusu Flanders’i, Tanrı’nın olmadığını söyleyerek cinayet işlemeye yöneltmesi ve Noel’in alkol tüketmek için iyi bir fırsat olduğunu belirtmesi,  yasaya aykırı bulunmuştu.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.09.2013 17:00
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol