'ALIRSA DİNDAR, ALMAZSA KİNDAR...'

" Kur’an, aldığı sürece dindar, alamadığı anda kindar ve inkârcı psikolojiye teslim olan bu ‘dönek, aşağılık, kahpe, ikiyüzlü’ tipe münafık diyor..."

15 Nisan 2015 Çarşamba 23:43
'ALIRSA DİNDAR, ALMAZSA KİNDAR...'

İşte hocamızın son yazısındaki o müthiş karakter analizi:

" Karakterin bu adla anılışına ben ilk kez çağdaş düşünür Erich Fromm’da rastladım. Fromm, üç ana karakterden söz ediyor: 1. Üretici-verici karakter, 2. Biriktirici-alıcı karakter, 3. İstifçi karakter.

Ben bu biriktirici karaktere, Maun suresinin verilerini de dikkate alarak ‘kemirici karakter’ diyorum. Kemirici karakterin sevgisi bile almaya, kemirmeye uyarlıdır. Psikolog Erich Fromm’un ifa-desiyle, bu kemirici karakterin dünyasında, mesela,  “bir kadın sevilmez, ona sahip olunur. Bu tiplerde, sevgi nesnelerine yönelik olan duygusal yaklaşım diğer sahiplik nesnelerine duyulan-la aynıdır. Bunlarda olabildiğince çok sayıda ve olabildiğince seçkin bir şekilde sahip olma eğilimi vardır.”



“Olabildiğince çok şeye sahip olmak, sevme yeteneğine sahipmiş gibi görünen ama sevgisi te-melde biriktirme tutkusunun bir başka şekli olan kişi tiplerinde görülür.” (Fromm, Psikanalizin Bunalımı, 200)
Kur’an’ın Maun suresinde önümüze koyduğu karakter işte bu kemirici karakterdir. Kur’an,  aldığı sürece dindar, alamadığı anda kindar ve inkârcı psikolojiye teslim olan bu ‘dönek, aşa-ğılık, kahpe, ikiyüzlü’ tipe münafık diyor. Dinciler, kendilerinin fotoğrafını veren bu münafık gerçeğinden kaçmak için münafığı, ‘inanmış görünüp de ibadet etmeyen’ diye tanımlayarak işi, kendilerinin kıldığı birkaç rekâtlık Maun namazıyla kapatmaya çalışırlar. Bu yaptıkları da onların kahpelik ve ikiyüzlülüklerinin bir başka görüntüsüdür."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.04.2015 12:16
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Duygu Guler 2015-04-16 13:03:10

Hocam sizi ozledik
Sabayla yaptiginiz programlar cok samimi ve guzeldi.Once size yuce Allah tan saglik sihhat kuvvet sonrada biz takipcilriniz icin yeni programlar diliyorum.Saygilar

Avatar
Seyhan Modanlıoğlu 2015-04-16 13:55:27

Tam yerinde bir teşis. ALLAH Ömrnüze. Bereket versin

Avatar
Nevin Basa 2015-04-16 20:12:29

Siz doğru bilginizle bizim düşüncelerimize tercüman oluyorsunuz.Allah sağlıklı ömür versin.