'ONLAR ORUCU BOZMAZ KARDEŞİM...'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Ramazan ayı ve oruçla ilgili kendisine yöneltilen sorulara yine çarpıcı bir yanıt verdi.

08 Haziran 2016 Çarşamba 02:03
'ONLAR ORUCU BOZMAZ KARDEŞİM...'

Bana Dinden Bahset programında vatandaşların kendisine yönelttiği, 'Sakız çiğnemek, ağda yaptırmak orucu bozar mı?' şeklindeki soruları cevaplayan Eliaçık hoca, " Bu konu aslında dinin yanlış anlaşılmasından kaynaklanıyor. İnsanlar bunu dini sanıyor" ifadelerini kullandı. 

" Ne sakız bozar orucu ne ağda yaptırmak" diyen Eliaçık hoca şunları söyledi:


" Ama yalan söylemek orucu bozar. Gıybet etmek orucu bozar. Gıybet etmeyin, yalan söylemeyin. Kapı önünde oturup, pencereye, balkona çıkıp, komşunuzla geleni gideni çekiştirirseniz orucunuz bozulur. Boşuna oruç tutmayın. Boşuna aç kalmayın. Kendini tutmayı bilmiyorsun daha. Ahlaki ihlaller orucu bozar. Komşunun kızına şehvetle bakmak orucu bozar. Kendi kızkardeşin gibi bakacaksın. Dürüstlüğe, doğruluğa uymayan şeyler orucu bozar. Bunları yapıyorsan boşuna oruç tutma. İstersen kırk tane sakız çiğne, istersen ağda yap manasız. Onlar orucu bozmaz, günah da değildir. Oyun da seyret, film de indir ama içini temiz tut, dürüst ol, yalan söyleme, gıybet etme, başkasına ait olan şeyi alma, alın teri dökmediğin şeyi sahiplenme, bunları yaparsan oruç kalmaz. Oruç sana bunları yaptırmalı zaten. Ama insanları böyle şeylerle uyuşturuyorlar. Bu sorulara televizyon ekranlarından cevap veren hocalar, karşılığında milyarları alıyor ve karınlarını ateşle dolduruyorlar. Bir defa bırak başkasının orucunun ne olup olmadığını söylemeyi senin orucun gitti efendi. Sen buna rağmen nasıl kalkıp millete fetva veriyorsun. Parayla din anlatılmaz. Parayla namaz kıldırılmaz. Namaz o işi bilen herhangi birinin öne geçmesiyle eda edilir. Parayla Allah'ın kitabı okunamaz. Velev ki yaptın, ihtiyacından fazlasını vermek zorundasın. Aksi halde hepsi daglanacaktır Tevbe 34-35. ayete göre. Siz bunu bir kenara bırakıp, milleti uyuşturuyorsunuz. Şimdi durum böyle olunca sizin müşriklerden bir farkınız kalmıyor çünkü onlarda bunu yapıyorlardı." 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 25.03.2023 17:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
fatma tanış 2016-06-09 23:49:11

Hocanın ne demek istediğini anlamayanın zekasından şüphe ediyorum

Avatar
Hay. 2016-06-08 14:01:08

Yanlış. Cami hocasının devletin memuru olması hata. Sonra özgürce dini anlatamıyor. Müftülüğü diyanet ne derse o. Ee bakıyorsun diyanet zaten halkı kucaklamaktan uzak, saçma sapan şeylerle ilgilenen bir kurum olmuş. Hükümetin çırağı olmuş. Gel olum git olum. Dini fetva para ile verilmez birader. Net.

Avatar
Ali vekil 2016-06-08 13:48:04

Hocam Allah razi olsun sizden...oruc tutmak ac kalmak demek degil...iyi bir insan olursak orucun yerine gecer...

Avatar
hikmet 2016-06-08 13:27:39

Sizin gibi hocalar onlarin isine gelmez siz bizleri aydinlatmaya devam edin hocam

Avatar
Osman Tokgöz 2016-06-08 13:57:58

Hocam kendinden birsey söylemiyor.... Kuran Ayeti söylüyor... Kur'an ayetleri parayla satilamaz. Peyganberimiz Hz Muhammed (s.a) din icin para mı aldı. Furkan suresi 57. Ayet dinin parayla sayılamayacağını açıkça belirtiyor... Hocam da bu durumu belirtiyor sanırım...

Avatar
Sukran ozdemir 2016-06-08 13:16:39

Islama değişik bir pencereden bakmaya başladım gayet mutluyum doğrusuda bu sanırım at gözlüklerimi attım bütün insanlarında mantıklı düşünmesi dileği ile sizin cesur aciklamalariniza ihtiyacımız var teşekkür ediyorum

Avatar
Zuhal arıcan 2016-06-08 13:18:35

Allah sizin gibi din adamlarımıza uzun ,sağlıklı ömürler versin ki aptalların kafalarını daha çok aydınlatın hocam

Avatar
yasemin mutlu 2016-06-08 13:30:36

Sizi herzaman takdir ediyorum ve inanıyorum gerçekleri doğruları söylūyorsunuz neyazıkki din artık parayla satılır oldu