'NE PEYGAMBER NE SAHABE BUNU YAPMAMIŞTIR'

İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, İslam dünyasının yılda bir kez kutladığı Kadir Gecesi için " Yeryüzündeki insan sayısı kadar Kadir Gecesi vardır" dedi.

13 Temmuz 2015 Pazartesi 00:50
'NE PEYGAMBER NE SAHABE BUNU YAPMAMIŞTIR'

 İslam aleminin her yıl Ramazan ayının sonuna doğru kutladığı gecenin aslında bugüne kadar yaşam sürmüş 116 milyar insandan biri olan Hazreti Peygamber'in gecesi olduğunu, oysa her insanın kendi Kadir Gecesi'ni yaşaması ve kutlaması gerektiğini kaydeden Eliaçık hoca, şunları söyledi:


" Kur'an'ı Kerim'de 'Biz onu Kadir Gecesi'nde indirdik' demek Hazreti Peygamber'in içerisinde bulunduğu karanlık, anlaşılmaz, belirsiz, henüz yolunu bulamadığı, şüphelendiği, itiraz ettiği durumu ifade ediyor. Yani bu Peygamber'in içindeki karanlık ifade ediliyor. Ve sonra deniyor ki, 'Biz onun içine öyle bir ruh, öyle bir güç, öyle bir kudret indirdik ki bir aydınlanma yaşadı. Bir bilinç yarılması, bir şuur patlaması yaşadı, var olandan şüphe etti, insani melekelerini harekete geçirdi.'
Bu her insanda olabilecek birşeydir. Ama kapasiteniz ve yoğunluğunuz oranında gelişir. Peygamber de bu yüzden gerçeği aradı, bu yüzden dağlara çekildi. Allah da gerçeği arayanlara seslenir ve siz bir arayış içinde olacaksınız ki Allah da ona cevap versin. Önce soru sorulur, sonra cevap gelir.

Peygamberimiz de sorular sordu ve bu soruların cevabının ardına düştü. Ve işte o zirve noktada bir bilinç patlaması yaşadı. İşte biz buna din dilinde Cebrail'in ona vahyetmesi diyoruz. Bu ikisi aynı şeydir. Biz sadece çifte dil kullanıyoruz. Yani bir çocuğunuz olur ve Allah bana nur toğu gibi bir çocuk ihsan etti dersiniz. Aslında bu mantıken tutarsızdır ve açıklamaya muhtaç bir sözdür. Allah sana nasıl çocuk verdi denir. Ölmüş olduğu zaman da Allah vermiş olduğu emaneti geri aldı denir. 

Bir tıpçının dilinde ölüm ya da yaşam böyle anlatılmaz bu sadece bir dindarın dilinde böyle anlatılır. Şimdi Kur'an'ı Kerim dindarın diliyle konuşan, din diliyle konuşan bir kitaptır. Dolayısıyla der ki; 'Biz O'na Cebrail'i gönderdik ve vahyettik.' Biz onun kalbine bir güç bıraktık denir. Kur'an baştan sona din diliyle konuşan bir kitaptır. Bu dili modern dünyaya çevirmemiz lazım. 

Yeryüzündeki insan sayısı kadar Kadir Gecesi vardır. Şu anda bizim kutladığımız Kadir Gecesi, bugüne kadar yaşamış 116 milyar insandan birisi olan babasının adı Abdullah annesinin adı Amine eşlerinden ilkinin adı Hatice olan Hazreti Muhammed'in gecesidir. Onun aydınlandığı o gecenin yıldönümüdür. Onun gecesinin kutlanmasının bize bir faydası yoktur. Bizim Kadir Gecemiz, Kur'an'ın satırlarından alacağımız ayetlerdir. O ayetlerin bize inmeye başladığı an bizim Kadir Gecemizdir. 


Kadir gecesi bitmemiştir. Her kim Kur’an’ı anlaya anlaya okur ve yaşamaya başlarsa ona ruh iniyor demektir. Kur’an’ı okumaya, anlamaya ve yaşamaya başladığın gün/gece senin Kadir gecendir. Çünkü Kur’an’a göre vahiy ruhtur; ölmüş kalpleri diriltir, canlandırır, yaşam verir. Tâ selamete erinceye (kurtuluşa), sabaha kavuşuncaya (aydınlanıncaya) kadar kalplere iner de iner…

Görüldüğü gibi gerçek hayat dininde zaten sadece bir tane olan gece (Kadir gecesi) kimlik ayırıcı ve topluluk oluşturucu bir ritüeller gecesi değildir. Kişinin selamete ermesi (kurtuluşa ermesi) ve sabaha ermesi (aydınlanmaya başlaması) ile ilgili bir durumdur. Yılda bir gün toplanmaya, ritüeller icra etmeye gerek yoktur. Ne peygamberimiz ne de sahabe böyle bir tören yapmamıştır. Sonradan “Nebiye atf ile binlerce herze uydurularak kurulan yeni (derin) dinin” ritüellerinden birisi haline gelmiştir. Çünkü derin din kutsal günsüz ve gecesiz yapamaz. O günün/gecenin yılın hangi gününde olduğu senin vicdanî yönelişine, Kur’an’ın bir ruh (yaşam, can, hayat) olarak kalbine inmeye başlamasına bağlıdır. Bu manada herkesin Kadir gecesi herhangi bir günde/gecede olabilir."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 13.07.2015 13:41
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Cem 2015-07-13 16:46:37

ben böyle bir doc. , prof vs.. tanımıyorum :) kim ki bu ya kim koydu bunu ? mahalleden getirmişler bunu efesçi ali dayı bu :) beyin patlamasına kadar indirgemiş koca islam dinini . ey kalıbı tutmayan sayın hocam bu dediklerinde 1gr doğruluk payı olduğuna kendin inanırmısın ? hadi sen koymuşsun kafaya gidiyorsun kıyametede elalemi neden sürüklersin peşinde :) yazık...

Avatar
Özde 2015-07-13 15:48:35

ALLAH akıl fikir ihsan etsin İşmin sana yetmemiş

Avatar
Atilla B. 2015-07-13 23:40:29

Kadir Gecesi'ni "Kuranca" ile anlattığınız için sağ olun İhsan Hocam. Herşeyi putlaştırmaya çalışan yobaz zihniyetin ya işine gelmediği için ya da kafaları basmadığı için açıklamalarınızı anlamalarını zaten beklemek beyhude olur. Hakaretten başka birşey konuşamayan Emevi güdümlüsü Müslümancıklar, Allah sizlere de bizlere de hidayet etsin.

Avatar
Trap 2015-07-13 21:27:37

Arkadaşlar bu kandiller ve teravih namazları ile ilgili sizin olduğuna inanmak istemediğiniz gerçekleri buradakine paralel bir biçimde eski diyanet işleri başkanı ve prof. Süleyman ATEŞ de açıklamıştı.Sanırım kutlu doğum haftasının dinin gereğimiş gibi dinleştirilmesinin hangi manalara geldiği için yanlış olduğunun tartışıldığı bir programdı. Çoğunun emevilerin mantığına yakın olduğuna dair (halkın dinle uyuşturulması gibi) bir sonuç çıkıyordu söylediklerinden. Ama hala sizden olmayan bir açıklamaya aşağılama ve karalama yapmak yerine , siz 600.000 tl alıp da milleti uyuşturan hatiplerinizi dinleyin , takip etmeyin ihsan hocayı . zor birşey değil, çirkinleşmeyin sadece.
Bana sorarsanız,
Okuyun mantığınızca yanlış olanı uygulamayın.
Bir düşünün tv yöneticisisiniz. Halkın dinle ilgili yanlış bildiği şeylerden arınması için bu konuda bildiklerinin hkonuya hakim kişilerden yardım istiyorsunuz size diyor ki 600000 isterim, sanki cennete gideceklere Allah adına bilet kesiyor, sen bu adama bişey demeyip inanıyorsun ama ihsan hocaya demediğini bırakmıyorsun. Bence o kadar parası yok diye hakir görüyorsun belki de. Zamanın getirdiği paraya tapma hissinden sıyrılın...

Avatar
Birsen öz 2015-07-13 14:01:14

Allah sizden Razı olsun beni aydınlattınız yobaz hocalar bizi dinden soğuttular

Avatar
Aşur uyar 2015-07-13 14:18:25

Yalanlar beyinlerimize öylesine işlenmiş ki gerçeği söyleyene hain diye saldıran topluluklar olmuşuz. Allah bu millete aklını kullanmayı gerçeği arayan bir topluluk Olmayı nasip etsin.

Avatar
SERVET SALMAN 2015-07-13 16:31:03

di̇yanet i̇slam di̇ni̇ni̇ temsi̇l etmedi̇ği̇ gi̇bi̇ kuranin anlaşilmasinda en büyük engeldi̇r. neden i̇slam di̇ni̇ni̇ özgür birakmiyorlar. !

Avatar
Canan evren 2015-07-13 17:45:26

Henüz kuranı satır satır dnşayarsk okumaya başlamayanlar İhsan beyin ne demek istediğini de kesinlikle an-la ya- maz-lar????
Bundan 8 yıl önce en son öz Türkçe çevirileri bir çok değişik yazarsan defalarca tekrar tekrar okumaya devam ediyorum.
Her bir bitirişimde tekrar tekrar sanki hiç okumadığım yeni bir Kuran'a başlıyor hissi ile heyecanla kalbim çarparak okumaya başlıyorum.
Yüzkerce kez okumama rağmen daha önce hiç fark etmediğim ayetleri ilk kez okuyormuşum gibi bilinç açılması ve idrak mucizeleri yaşıyorum. Son iki yıldır ise Her uykuya yattığımda Kalp atışlarımı yakından duyarak Allah'ı tam içinde hissederek uykuya dalıyorum.
Bu his mucizevi bir his.
İhsan beyi eleştirenler!
Sizler maymun gibi duyduğunuzu taklit etmekten öte bu güne kadar neyi araştırıp düşündünüz?
Kendi iradeniz ve aklınızla her ayeti sindire sindire düşünerek kaç kez Kur'an okudunuz?
Anlamadan Arapça okuyorsanız, yorum yapacak bir bilginiz de yok demektir.
Atalarınızdan duyduklarınız hariç?
Peki ya atalarınız yanlış biliyorsa!!!