'KUR'AN CİN SURESİ'NDE CİN YOK DİYOR...'

İlahiyatçı-Yazar İhsan Eliaçık hoca, Kur'an'daki Cin Suresi'nin cinleri anlatmadığını tam tersi o tür varlıkların olmadığını anlattığını söyledi.

17 Şubat 2016 Çarşamba 00:45
'KUR'AN CİN SURESİ'NDE CİN YOK DİYOR...'
İşte hocamızın din dendiğinde toplumun en çok konuştuğu konulardan biri olan cinler var mı, varsa ne tür varlıklar, peygamber cinlerle görüştü mü şeklindeki sorulara verdiği o çarpıcı yanıt:

" Yabancı bir heyeti Kur'an'ı dinlemek üzere sana göndermiştik. Şimdi burada yabancı heyet diye çevirdiğim şey, cindir. Yani hani bir zamanlar cinlerden bir heyeti Kur'an'ı dinlemek üzere sana göndermiştik. Bunu cinlerden bir heyet diye çeviriyorlar. Bunların uzaylılar gibi yabancı varlıklar olduğunu iddia ediyorlar ve her yerde, etrafta cinler olduğunu söylüyorlar. İşte etrafta cinler olursa birileri de o cinlerle irtibat kuruyor. Sonra birinin içine de cin girince çağırıyor ve cini çıkarıyor. Gelelim şimdi bu olayın aslına?

Yabancı bir heyet dediği şey Kur'an'ın, daha önce Mekke'de görülmemiş bir grup demek. Bununla ilgili iki tür rivayet var. Bunlar Medine'de oturan Yahudilerden bir grup idi. Cinlere, perilere, büyülere inanırlardı. Onlar Mekke'de bir peygamberin çıktığını duyunca onunla konuşmaya geldiler. Daha önce Mekke'de görülmedikleri için de bunlara yabancı bir heyet anlamına, ecnebi anlamında cin denildi. Çünkü Araplar bütün yabancılara ecnebi, cin derler. Yani cin dediği daha önce tanımadığı, görmediği yabancı demek.

Taberi'nin rivayetine göre ise bu grup Nusaybin'den gelen bir heyettir. Çünkü Nusaybin, Urfa civarı o dönemde pericilerin, cincilerin cirit attığı bir yerdi. Cinciler, falcılar vardı, insanlar bunların ellerinde kıskıvrak yakalanmış vaziyettelerdi.  Bunlar da dediler ki Mekke'de bir peygamber çıkmış, cin, peri vs olmadığını söylüyormuş, bütün cincilerin, falcıların, büyücülerin cehenneme odun olacağını söylüyormuş, gidelim ve şunu bir dinleyelim dediler. Mekke'ye geldiler, Peygamber onlara şu tepeye gelin dedi ve onlarla orada görüştü. Oraya ateş yaktılar, kurutulmuş et ve hurma ikram etti, onlarla konuştu. Soruları yanıtladı, sadece Allah'ın olduğunu söyledi, başka birşeyin olmadığını söyledi. Diğerleri halisünasyondur dedi. Adamlar bu şekilde geri döndü.

Sonra sahabeler onu aradılar. O da durumu anlattı, müşrikler bundan haberdar olunca dediler ki biz söylüyorduk zaten bu mecnundur, aklı başında değildir, cinlerle konuşuyor. Bu yaygara üzerine sahabelerden birini aldı, götürdü ve ona izah etti.

Şimdi bu olay hadis kitabına girdi. Rivayet savaşına dönüştü. Bugünde bu konu Ramazan aylarında 600 bin lira para alan bir hocanın dilinde şu hale geldi: Cinler ne yerdi? Flaş, flaş, flaş... Cinler tezek yermiş meğerse.. Ayrıca cinler insanların artıklarını yermiş. Bunu anlattığı için de çuvalla para alıyor.

Oysa peygamberin bu görüşmesi ayrıca Cin Suresi'nde de daha detaylı anlatılıyor. Buna göre görüşen o kişiler halklarına gittiler ve 'Biz Musa'dan sonra indirilen önceki açğlarda inmiş kitaplardan doğru namına ne kalmışsa hepsini sürdüren hakkı, adaleti, gerçeği, doğru yolu gösteren bir kitap dinledik. Ey halkımız Allah'a çağırana uyun. O'na iman edin ki günahlarınızı bağışlasın ve sizi acı bir azaptan korusun.' dediler. Cin Suresi cinlerin olmadığını anlatıyor. Onun için ismi cin. Sizin anladığınız gibi cinler yok diyor."

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 17.02.2016 10:28
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
zafer Tahiroğlu 2016-02-17 09:41:50

Allah kuran'da ''ben insanları ve cinleri bana ibadet etsinler'' emrini haşa boşunamı söylemiş.ihsan hoca önce gidip kur'an-ı iyice bir okusun sonra konuşsun.i̇slama çok büyük zarar veriyor haberi olsun

Avatar
yusuf gülyen 2016-02-17 10:55:09

Yuce Allah demiyormu ben insanları ve cinleri bana kulluk etsinler diye yarattım.
Sayın hocam

Avatar
H.ali 2016-02-17 11:10:14

Bizim cahil insanlar nelerle uğraşıyor gavur dedikleri niz nelerle uğraşıyor mantıklı olun ey insanlar cahiller en tehlikeli varlıklar bence

Avatar
unal unal 2016-02-17 19:07:36

Allah melekleri yerde yürür yapsaydı onlara bir elçi olarak yine bir meleği verirdi ayetinde anlaşılıyor cinler de insandır. İns ve cin diyor ins tanıdık cin yabancı demek. Arapça cnn kelimesi gizli anlamındadır. Cenin gibi cennet gibi. Hoca haklıdır. Kuran da sapma olmaz. Sunnetullah ı araştırın anlarsınız.

Avatar
Bilal Kahraman 2016-02-17 20:15:15

Uyanın ey halkım.Siz hala cin peri vb. uğraşırken gereksiz şeylere kafa yorarken Memleket elden gidiyor haberiniz varmı?Adamlar cin peri büyü derken onlar malı götürüyor Uyan artık vatandaş.Kafanızı birazda memleket için yorun. Memleket kan gölüne dönmüş birileri beni Başkan yapın diye uğraşıyor. Cin de peri de şeytan da içimizde İçimizdeki egolar

Avatar
Salih Yavuz 2016-02-17 11:12:03

İhsan Hoca Allah cinleri neden yarattı,dumansız ateşten.Ayetle sabit.Bu heyet diye bahsettikleriniz de dumansiz ateşten bir heyetmiydi.:) komik olmayın lütfen artık yeter..

Avatar
Kerim Kaya 2016-02-17 11:59:08

Madem cin yok ?!?
Şeytan hangi mahluk ???
Ve her gün Mekke'nin dışından gelen onlarca yabancı insan var ???

Avatar
niyazi erkan 2016-02-17 12:22:16

Kur'an la sabit olan birkaç husus; "şeytan cinlerden di" ayeti, "cinleri dumansız ateşten yarattık"ayeti," insanları ve cinleri ibadet için yarattık " ayeti "ey insanlar ve cinler topluluğu" "insandan ve cinden gelen vesveseden"gibi bütün ayetler tam da bizim anladığımız enerji bedenli varlıkları tarif ediyor.. Yoksa niçin insan ve cin değilsin? Araplar insan yabancılar cin mi? Buna ancak sazanlar inanır!