'KARANLIK' TÜRKİYE...

TÜRKİYE genelinde bu sabah iletim sistemindeki arıza nedeniyle elektrikler kesilince yaşam alt üst oldu. Kent içi ulaşımda metro, tramvay ve tren seferleri yapılamadı, fabrikalarda çarklar durdu, hastanelerde sağlık hizmeti, okullarda eğitim aksadı.

31 Mart 2015 Salı 18:14
'KARANLIK' TÜRKİYE...

 Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin 'sistem arızası' olarak açıkladığı kesintiler saat 10.36.'dan itibaren önce batı illerinde başladı domino taşı gibi bir saat içinde tüm illere yayıldı. Önce tüketimin fazla olduğu, ardından küçük yerleşim merkezlerinde elektrikler kesildi. Saat 11.30'a kadar tüm illerde elektrikler kesildi. İran'dan elektrik alınan Van'da ise kesinti olmadı.

Ulaşım başta olmak üzere yurt genelinde hayat adeta durdu. Binalarda asansörlerde kalanlar oldu, metroda kalanlar ilk çıkışa kadar yürüdü. Jeneratörü olmayan hastanelerde ameliyatlar yapılamazken, sağlık ve eğitim hizmetleri aksadı. Elektriklerin kesilmesi en çok sanayi kuruluşlarını vurdu. Fabrikalarda çarklar durdu, işletmelerde faaliyetler aksadı. Gümrük kapıları başta olmak üzere jeneratör olan yerlerde hizmetler sürdürüldü.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Kesintiye sisteme yönelik 'siber saldırının' neden olduğu söylentileri ortaya atılırken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün ihtimaller araştırılıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda kriz masası oluşturuldu" dedi.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) yetkilileri sorunun enerji açığı ve güç kesintisinden değil, iletim sistemindeki arızadan kaynaklandığını, arızan giderilmesine çalışıldığını söyledi.

Elektrik dağıtım şirketleri de aynı yönde açıklama yaptı. Bir dağıtım şirketi yetkilisi DHA'ya yaptığı açıklamada, "TEİAŞ yetkilileri bize sistemin çöktüğünü, toparlamaya çalıştıklarını söyledi. Enerji açığı ve güç kesintisi olmadığını belirttiler" dedi.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım Şirketi'nden yapılan açıklamada, "Sıkıntının kaynağında TEİAŞ'ın sistemde yaşanan bir sorun olduğunu söyledi. Bizde olduğu gibi Türkiye'nin bazı illerinde de elektrikler kesik" dedi

İSTANBUL'DA ELEKTRİK KESİNTİSİ METRO, TRAMVAY, MARMARAY SEFERLERİNİ DURDURDU

İstanbul'da yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle metro seferleri yapılamıyor. Taksim metro girişine gelen çok sayıda vatandaş diğer ulaşım araçlarına yönlendiriliyor. Taksim metrosuna gelen turistler ise metronun neden durduğunu anlamaya çalıştı. Metroya inen asansörlerin de çalışmaması nedeniyle asansörlerdeki vatandaşlar bir süre asansörde bekledikten sonra aşağıya indi.
Metro seferleri yapılamadığı için otobüsle geldiğini söyleyen bir kadın “Şu an Türkiye'nin birçok yerinde elektrik kesintisi varmış. Onun için metro seferleri de yapılamıyor. Biz de metrodaki sergiye gelmiştik" dedi.

ANKARA GENELİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ
Ankara genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle trafik lambalarının çalışmadığı bildirildi.
Elektrik kesintileri nedeniyle Ankara’ da metro seferlerinin yapılamadğı bildirildi.
Ankara’da metro seferlerin ardından banliyö tren seferlerinin de yapılamadığı öğrenildi. 

BURSA’DA ELEKTRİK KESİNTİSİ

TÜRKİYE genelinde yaşanan elektrik kesintisi Bursa’da da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Bursa’da saat 10.35’te başlayan elektrik kesintisi nedeniyle kent içi ulaşımda kullanılan Bursaray seferleri durdu. Trafik ışıkları da çalışmadı. Bursa’daki kesintinin en çok sanayi bölgelerini etkilediği bildirildi. 
Bursa'da elektrik dağıtımını yapan UEDAŞ yetkilileri, kesintinin ülke genelindeki sistemden kaynaklandığını belirtti.

ÇUKUROVA İLLERİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ

ADANA, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Niğde'de yüksek gerilim hattından kaynaklandığı belirtilen elektrik kesinti yaşandı. Saat 11.00 sıralarında Çukurova bölgesindeki illerde aynı anda elektrikler kesildi. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye kentlerinin elektrik dağıtımı yapan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin telefonları kilitlendi. Toroslar Elektrik yetkilileri, kesintilerin yüksek gerilim hattından kaynaklandığını bildirdi. Çukurova bölgesindeki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye ile birlikte Niğde ve çevre illerde yaşanan kesinti nedeniyle elektrikle verilen hizmetlerin birçoğu durma noktasına geldi.

DARBE YİYEN SANTRALLER HEMEN DEVREYE GİREMİYOR 

Adana’nın Yumurtalık Sugözü Termik Santralı ile Hatay'da bulunan Erzin Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali, teknik olarak 'darbe' denilen nedenlerle otomatik olarak durup enerji üretimini kesti. 

Saat 10.36’da her iki santralde oluşan bu durumun ‘virüs’ veya ‘yüksek enerji’ nedeniyle darbe aldığı, sistemin otomatik olarak kendini korumaya almak için devre dışı kaldığı kaydedildi. Yetkililer, kömür ve doğalgazla çalışan santrallerin devreye girmesi için 40-50 MW’lık elektrik ve 6-7 saatlik süreye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Keban ve Atatürk Barajı’nın su ile çalışması nedeniyle devreye girme süresinin 1 saat olduğunu belirten yetkililer, sorunun giderilmesine rağmen elektriğin abonelere ulaşmamasının nedeninin de kömür santrallerinin devreye geç girmesinden kaynaklandığını vurguladı.

CİHAZLARINIZI DEVREDEN ÇIKARIN 

Fırat Edaş'tan yapılan açıklamada Malatya ve çevre illerde meydana gelen elektrik kesintilerinin Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) sisteminden olduğu belirtilirken, "Elektronik cihazlarda hasar oluşmasına sebebiyet vermemek amacıyla kullanımına ihtiyaç duyulmayan cihazların devreden çıkarılması önerilmektedir" denildi. 

TRAKYA'DA 1 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ

EDİRNE, Tekirdağ ve Kırklareli’nde TEİAŞ kaynaklı olduğu belirtilen 1 saatlik elektrik kesintisi yaşandı. Saat 10.30’da başlayan kesinti yaklaşık 1 saat sonra giderildi. Türkiye genelindeki elektrik kesintisi Trakya bölgesini de etkiledi. TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) kaynaklı olduğu belirtilen kesinti nedeniyle yaklaşık 1 saat süreyle Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli ilçe ve köylerine elektrik verilemedi. Elektrik kesintisi nedeniyle Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (TREDAŞ) Alo 186 çağrı merkezi telefonları da kilitlendi. Elektrik kesintisi nedeniyle Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli ve İpsala Gümrük kapılarında giriş ve çıkış işlemleri jeneratör sisteminin devreye girmesi nediniyle bir sorun yaşanmadı.

ELEKTRİK KESİNTİSİNİN YAŞANMADIĞI TEK İL; VAN

Ülke genelinde elektrik kesintisinin yaşanmadığı tek il olan Van’da enerjinin İran üzerinden alındığı için kesintiden etkilenmediği bildirildi

DAVUTOĞLU: TERÖR DAHİL HER TÜRLÜ İHTİMALİ ARAŞTIRIYORUZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi ile ilgili açıklama yaptı.
Davutoğlu, "İletim hatlarından kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Terör dahil her türlü ihtimali araştırıyoruz" dedi.

ENERJİ BAKANI TANER YILDIZ'DAN ELEKTRİK KESİNTİSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Slovakya programına eşlik eden heyette bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili olarak, "Kesintinin neyden kaynaklandığını inceleyip öğreneceğiz" dedi.

Bakan Yıldız, "Şu anda Ankara'da Sincan'a Balgat ve şu anda bulunduğumuz TBMM'de dahil olmak üzere bir çok kesime elektrik verilmeye başlandı. Bu bizim istemediğimiz sevmediğimiz olay. Bunun farklı sebepleri olabilir. Bunun detaylarına gireceğiz. Şu anda bizim için önemli olan şebekeyi ayağa kaldırmak. Bu çok sık rastladığımız bir olay değil.
En önemli noktalardan bir tanesi saat 10:36 itibariyle arızamızın fazla, talebimizin de az olduğu zamanlardan bir tanesi. Sabah 07:30-08:30'da tüketimin daha fazla olduğunu görüyoruz. Nereden kaynaklanıyor olabilir, iletim hatlarından, ya da manevra dediğimiz hadiseden kaynaklanabilir. Ben bire bir, sıcağı sıcağına da takip ediyorum. Gölbaşı'nda merkezde bir kriz merkezimiz var. Orada bu yakinen takip ediliyor. Gelişmeleri de ben buradan her bir saatte bir bu bilgileri size arz edeceğim" diye konuştu.

"SİBER BİR SALDIRI MIDIR ONU DA SÖYLEYEMEM"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı ‘Terör saldırısı ihtimali’ açıklamasına dair Yıldız, "Bir soru üzerine başbakanımız o cevabı vermiş bulunuyorlar. Bu az mi çok mu ihtimaldir ben bunu söyleyemem. Yani siber bir saldırı mıdır onu da söyleyemem. Bizim merkezlerimiz var, sistemin tamamının gözetildiği merkezlerimiz var. Acaba merkezleri, bölgeleri izole etmediği için mi bunlar oldu? Her bir daire kendi içinde bunu yönetmesi gerekirdi. Bir operasyon hatası mı var, teknik açıdan hata mı var, yoksa siber bir saldırı mı var, bloke olan bir durum mu var, bunların her birisini anlık takip ediyoruz. O kayıtlar hepsi çıkarılacak. Asıl olan bir an önce sistemi ayağa kaldırmak. İstemediğimiz bu durumdan derhal kurtulmak." dedi.

Türkiye’de böyle bir kesinti olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Yıldız, "Bu kadar geniş bir alanda çok sık rastlamamıştık." diye yanıt verdi.

"İstanbul’da metro ve marmaray’da sorun yaşanıyor. size bilgi geldi mi" şeklindeki soruya Yıldız, "380 kilovoltluk kısımda enerjilenme başladı. Bunların 31,5 kademe kademe bunun düşürülmesi lazım. Ben çok uzun sürmemesini temenni ediyorum. Çok uzun sürmeden bunu gerçekleştirmemiz lazım en önemli nokta bu." şeklinde yanıt verdi.

ERZURUM'DA ELEKTRİKLER GELDİ

Trakya’ nın ardından doğu illerine de elektrik verilmeye başlandı. Erzurum’ da 70 dakikalık kesintinin ardından elektrikler geldi.

TRABZON, RİZE VE GİRESUN'E ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANDI

Trabzon Rize ve Giresun illerine 12.20 den itibaren elektrik verilmeye başlandı.

KOCAELİ’ DE SANAYİ BÜYÜK ÖLÇÜDE DURDU

YURDUN büyük bir bölümünü etkileyen ve bir arızadan kaynaklandığı belirtilen elektrik kesintisi sanayi kenti Kocaeli'nde bir çok sanayi kuruluşunun durmasına neden oldu. Oda başkanı Ayhan Zeytinoğlu sanayi kuruluşlarının kesinti nedeniyle büyük zarara uğradığını çok azının jeneratörleriyle sadece bazı ünitelerini çalıştırabildiğini söyledi. Türkiye'nin lokomotif sanayi kuruluşlarına bünyesinde barındıran Kocaeli'nde ulusal elektrik şebekesindeki arıza nedeniyle yaşanan elektrik kesintisinden bölgede kurulu petrol, otomotiv, kimya, lastik ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren fabrikalar etkilenirken 13 organize sanayi bölgesinde de faaliyetler büyük ölçüde aksadı. Kesintinin ilk dakikalarında herkes biraz sonra enerjinin gelebileceğini düşünürken bir süre sonra bunun Türkiye'nin büyük bir bölümünde gerçekleştiği anlaşılınca başta sanayiciler olmak üzere herkes ilgili elektrik şirketleriyle bakanlık telefonlarını sık sık aradı. 
Bu arada İzmit'te Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Kocaeli'de yapılacak projelerle ilgili tanıtım toplantısı yaparken konuşmasının başında elektrikler kesildi. Yaklaşık 15 dakikada karanlıkta sunum yapan belediye başkanı daha sonra jeneratörün devreye girmesiyle normal sunumuna devam etti. 

TÜPRAŞ'TAN AÇIKLAMA

Tüpraş Genel Müdürlüğü'nden elektrik kesintisi ile ilgili olarak yapılan açıklamada bu kesintinin, tesislerdeki enerji sistemlerinin otomatik olarak devreye girmesi nedeniyle üretim ile ilgili bir soruna yol açmadığı belirtildi. Açıklamada, "Bugün saat 10.36 itibariyle ülkemiz genelinde meydana gelen ve hala devam eden elektrik kesintisinin üretim süreçlerimize bir etkisi olmamıştır." denildi.

SEDAŞ AÇIKLAMA YAPTI

Bu arada Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerinde elektrik dağıtımını yapan Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) yazılı bir açıklama yaparak sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını duyurdu. 
Sedaş'ın açıklaması söyle: 
"Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ) İletim hatlarında yaşanan sorun nedeniyle bölgemizdeki Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce İllerinde enerji kesintisi yaşanmaktadır. Yaşanan enerji kesintilerinin SEDAŞ elektrik dağıtım hatlarıyla herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır." 

ELEKTRİK KESİNTİSİ SAMSUN'DA HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

SAMSUN’da meydana gelen elektrik kesintisi kentte hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kentte ulaşımı sağlayan ve elektrikle çalışan hafif raylı sistem seferleri durunca vatandaşlar mağdur oldu.
Samsun’da kent genelinde saat 10.30 ile 12.40 saatleri arasında elektrik kesintisi yaşandı. Kamu kurum ve kuruluşları ile iş yerleri jeneratörlerle elektrik ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Elektrik kesintisi kentte hayatı olumsuz etkiledi. Elektrik kesintisi nedeniyle ulaşım ve iletişim hizmetleri de aksadı. Telefonlar hatları çalışmazken kentte ulaşımı sağlayan ve elektrikle çalışan hafif raylı sistem seferleri de durdu. Raylı sistem trenleriyle yolculuk yapan vatandaşlar kesinti nedeniyle trenlerin sefer sırasında bir anda durması sonucu mağdur oldu.
Öte yandan Samsun ve bölgesine elektrik dağıtım hizmeti veren Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin resmi internet sitesinden de konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Duyuruda "Sayın Müşterilerimiz, 31.03.2015 Salı Günü (Bugün) saat 10:30 sıralarında ülke genelinde TEİAŞ'ın (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) sisteminde yaşanan bir arızadan dolayı elektrik kesintisi meydana gelmiştir. Şirketimiz, TEİAŞ ile iletişim halinde olup, web sitemizden ve 186 nolu Elektrik Arıza Hattımızdan siz değerli müşterilerimize sürekli olarak bilgilendirme yapılacaktır" denildi.

ELEKTRİK KESİNTİSİ HASTANELERİ DE ETKİLEDİ


Türkiye'de yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle hastanelerde bazı bölümlerde sorun yaşandı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gelen hastalar, elektrik kesintisi nedeniyle Radyoloji ünitesinin çalışmadığını ve röntgen çekilemediğini belirtti. Sıra numarası alan birçok hasta elektriğin gelmesini bekliyor.
Tomografi çekimi için hastaneye gelen Engin Mert “Oğlum okulda oynarken düşmüş. Tomografi çekimi için hastaneye geldik. Ama elektrik kesintisi nedeniyle tomografi çekilemiyor. Bize 1 -2 saat sonra gelin dediler. Eve gidin çocuğun başına buz koyun bulantı olursa tekrar bakarız dediler. Jeneratörler çalışıyor ama tomografiyi çalıştıramıyormuş" dedi.

Öte yandan elektrik kesintisi nedeniyle trafik ışıklarında da sorun yaşanıyor. Yanmayan ışıklar nedeniyle trafikte yoğunluk yaşanıyor.

ELEKTRİK KESİNTİSİ ESNAFI ETKİLEDİ

Türkiye'de birçok şehirde meydana gelen elektrik kesintisi hayatı olumsuz etkiledi. Kadıköy'de birçok esnaf elektrik kesintisi nedeniyle işlerinin aksadığını söyleyerek duruma tepki gösterdi. Restoran ve kafe sahipleri, “Elektrik kesintisi bizi mağdur etti. Vatandaş kapalıyız diye geri dönüyor" diye konuştu. 

GAZİANTEP, ŞANLIURFA, KAHRAMANMARAŞ ADIYAMAN VE KİLİS'TE ELEKTRİK KESİNTİSİ

GAZİANTEP, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te yaşanan elektrik kesintisi günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Saat 10.35 sıralarında meydana gelen ve bölge illerinde yaşanan kesinti nedeniyle birçok noktada hayat durma noktasına geldi. Sanayi kenti Gaziantep'te meydana gelen kesinti ile yüzlerce fabrika ve işletmede üretim durdu. Tramvay seferlerinin durduğu kentte elektrik olmadığı için sinyalizasyon sistemi devre dışı kalınca bazı hasarlı kazalar meydana geldi. Trafik polisleri, kavşaklarda görevlendirilerek olası kazalar önlendi ve trafik akışı kontrollü olarak sağlandı.

Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'te de elektrik kesintileri nedeniyle aksaklıklar meydana geldi. Bu kentlerde de polisler kavşaklarda görev yaparak kazaları önlemeye çalışırken, işletmelerde üretim durdu. Bölgeye elektrik dağıtımını yapan şirket yetkilileri ise kesintinin kendilerinden kaynaklı bir sorun olmadığını bildirdi.


GAZİANTEP'TE ÜRETİM DURDU

SANAYİ kenti Gaziantep'te, elektriklerin kesilmesiyle üretim durdu, binlerce işçi saatlerce çalıştıkları fabrikanın önünde elektriklerin gelmesini bekledi. Organize Sanayi Bölge Başkanı Cahit Nakıboğlu, Türkiye'de sanayide elektriğin yüzde 5,5'lik kısmının Gaziantep'te tüketildiğini ve kesintinin sanayiciyi mağdur ettiğini söyledi.

Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi Gaziantep'te de sabah saatlerinde başlayan kesinti en çok sanayi sektörünü olumsuz etkiledi. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde de binlerce insan, saatlerce kesilen elektriklerin gelmesini çalıştıkları fabrikanın önünde bekledi. Birçok işçi, elektrik gelmeyince mesai saatleri dolduğu için vardiya değişimi ile evlerine döndü.

Fabrika önünde bekleyen işçiler saatlerce beklediklerini ve mesaileri dolunca evlerine döneceklerini ifade ederken, bazı işçiler ise elektriklerin gelmesini çalıştıkları makineleri temizleyerek beklediklerini söyledi.

ELEKTRİK DAMARIMIZDAKİ KAN GİBİ

Gaziantep Organize Sanayi Bölge Başkanı Cahit Nakıboğlu ise elektriklerin kesilmesiyle birlikte 5 OSB'nin bulunduğu kentte üretimin durduğunu söyledi. OSB'lerde 900 civarında fabrika bulunduğunu ve 130 bin insanın çalıştığını anlatan Nakıboğlu, elektriğin sanayici açısından büyük önem taşıdığını belirterek şöyle konuştu:

"Bu çağda elektrik insanların damarlarındaki kan gibidir. Bu kan dolaşımı durdu mu, bütün sistem otomatik olarak duruyor. Bizim Organize Sanayi bölgelerimiz de enerji yoğun bölgelerdir. Türkiye'nin sanayide tükettiği enerjinin yüzde 5,5'i Gaziantep'te tüketiliyor. Saat 10.36 elektrikler gitti. Şimdiye kadar böyle bir şey olmamıştı. Sanayicinin damarındaki kan giderse ne olur? Fabrikalar durdu, herkes elektriğin gelmesini bekliyor" dedi.

SOMA'DAKİ MADENLERDE ÜRETİM DURDU

Ülke genelindeki elektrik kesintisi, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki madenlerde de üretimi olumsuz etkiledi. İlçede üretimde olan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Atabacası ve Işıklar ile İmbat Madencilik'te ait kömür ocaklarında da üretim durdu. Yerin metrelerce altındaki işçilerin, güvenlik noktalara yönlendirilip bekletildiği belirtildi. Madencilerin havalandırma sisteminin sorunsuz çalıştığı, jeneratör enerjisinin yaklaşık üç saat daha yeteceği kaydedildi. Bununla birlikte elektrik kesintisinin uzun süreceğinin öğrenilmesinin ardından işçilerin madenlerden çıkarılması yönünde karar alındığı da belirtildi.

ADANA'DA METRO SEFERLERİ DURDU

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Adana'daki metro seferleri durdu.

Saat 11.00 sıralarında çevre illerle aynı anda kesilen elektrik nedeniyle Adana kent merkezinde, trafik ışıkları çalışmadı. Sürücüler kavşaklarda geçmek için kendi inisiyatiflerini kullanırken zor anlar yaşadı. Metroya binmek için duraklara gelen vatandaşlar ise ek sefer yapan otobüsleri kullanarak gidecekleri yere ulaştı. Şakirpaşa Havalimanı ve hastaneler ise jenaratör kullanarak aksamayı önlemeye çalıştı.

KOCAELİ'YE ELEKTRİK GELDİ

Ülke genelinde yaşanan kesinti nedeniyle sanayi üretiminin büyük ölçüde etkilendiği Kocaeli’ ne 13.20 itibariyle elektrik verilmeye başlandı..

DOĞU KARADENİZ’ İN TÜM İLLERİNE ELEKTRİK VERİLDİ

Ülke genelinde saat 10.30 dan itibaren yaşanan elektrik kesintileri giderilmeye başlandı. Trabzon, Rize, Giresun, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt’ a elektrik verilmeye başlandı.

ELEKTRİKLER KESİLDİ, YHT YOLCULARI 1.5 SAAT TRENDE BEKLEDİ

Elektrik kesintisi nedeniyle Ankara-İstanbul seferini yapmakta olan Yüksek Hızlı Tren (YHS) Eskişehir Garına 10 kilometre kala durdu. YHT'deki yolcular yaklaşık bir buçuk saat trenin içinde bekledi. Eskişehir Garından hareket eden dizel lokomotif YHT'ni yolcularıyla birlikte gara getirdi.
YHT'den inen yolcular elektrik kesinti yüzünden Eskişehir'e az bir mesafe kala trenin durduğunu belirterek, "Yaklaşık bir buçuk saat trenin içinde bekledik. Elektrikler 5 dakika sonra kesilseydi bir buçuk saat beklemeyecektik" dedi. YHT'den inen ve İstanbul'a gidecek olan yolcular gar önünde bekleyen otobüslere binerek İstanbul'a gönderildi.

SİVAS'TA EZAN MİNARELERDEN OKUNDU

Türkiye genelindeki elektrik kesintisi Sivas'ta da yaşamı olumsuz etkiledi. Jeneratör bulunmayan fabrikalarda üretim durdu. Kent merkezinde özellikle çarşı içlerinde bulunan dükkanlar karanlığa gömüldü. Esnaf mum ve gazlı lambalar kullanarak dükkanları aydınlatarak satış yapmaya çalıştı.

Kesinti nedeni ile ezan okunamayınca camilerde görevli müezzinlerin bir kısmı cami minaresine çıkarak, bir kısmı da cami önünde ezan okudu. 

ZONGULDAK VE BARTIN'DA MADENCİLER OCAKLARDAN TAHLİYE EDİLDİ

Zonguldak ve Bartın'da elektrik kesintisi nedeniyle Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında işçiler, havalandırma sorunu riskine karşı tahliye edildi.

TTK'nın Zonguldak'ta bulunan Kozlu, Karadon, Üzülmez, Ereğli İlçesi'nde bulunan Armutçuk ve Bartın'ın Amasra İlçesi'nde bulunan Amasra Müessese Müdürlükleri'ne ait maden ocaklarında sabah 08.00-16.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, ocaklardaki havalandırma sorunu riskine karşı erken tahliye edildi. Ocaklardaki işçilerin bir bölümü jeneratörle çalıştırılan 5 kişilik kurtarma kafesleriyle yukarıya çıkarıldı. Bu sırada, işçilerin tahliyesi için Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., acil durumlar için depoladığı enerjiden TTK'nın direk hattına nakil sağladı. Bu enerji ile ocaklardaki 40 kişilik büyük asansörler çalıştırıldı ve işçilerin tahliyesi sağlandı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Müessese Müdürlükleri'ne işçilerin tahliyesi için talimat verdiklerini belirterek, "Jeneratörlerimizle önce kurtarma kafeslerimizi çalıştırdık ve işçilerin bir bölümünü çıkardık. Daha sonra elektrik firmasından sağlanan enerji ile diğer işçilerimizi de tahliye ettik. Ocaklarda bir sıkıntı yok" dedi.

Genel Maden İşçiler Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan ise ocakta küçük çaplı jenaratörler olmasına karşın yerin 200-350 metre altındaki galerilere temiz hava sağlanmasında sıkıntı yaşandığını söyledi. Arslan, şöyle konuştu:

"Galerilerde metan gazı birikme riski söz konusu. Elektirik olmadığı için havalandırma da yapılamayacağı için bu nedenle ocak içerisinde galerilerde çalışan 200 işçinin tahliyesi yapıldı. İşçiler yaklaşık 10 kilometrelik yolu yürüyerek baca ağazına geldi. Ocak içerisinde şimdilik bir sıkıntımız yok. Kuyu başlarında bizim komprasörlerimiz var. Ama eksi 350 kodundaki galerilere hava basabilecek güçte değil. Şu anda tedbir olarak metan gazı birikme riskine karşı madenci arkadaşlarımızı tahliye ettik" diye konuştu.

Öte yandan tahliye işleminin bittiği sırada Bartın'a elektrik verildi.

Zonguldak'taki elektrik kesintileri özellikle işyerlerinde sıkıntıya yol açtı. Jeneratör olmayan işyerlerinde mum ve aydınlatma lambası kullanıldı.

BURSA'DA RAYLI SİSTEME OTOBÜS TAKVİYESİ

Bursa'da da elektrik kesintisi nedeniyle Bursaray ve tramvay seferleri dururken, ulaşımda sorun yaşanmaması için raylı sistem güzergahı körüklü otobüslerle desteklendi. Saat 10.36'daki kesinti sırasında aktif haldeki 21 Bursaray seferinde ulaşım durdu. Sadece 5 seferde vagonlar kesintiye istasyon aralarında yakalanırken, diğer vagonların hepsi kesinti sırasında istasyonlarda bulunuyordu. Elektrik kesintisinin ardından ilk 15 dakika içinde tüm Bursaray yolcuları emniyetli bir şekilde tahliye edilirken, Üniversite-Kestel, Emek-Kestel ve bu hatların tersi istikametinde 9 hat oluşturup bu hatlar körüklü otobüslerle destekledi. Burulaş tarafından yapılan açıklamada, ulaşımda herhangi bir sorun yaşanmaması için elektrikler gelinceye kadar körüklü otobüslerin Bursaray güzergahında yolcu taşımaya devam edeceği belirtildi.


DENEME AMAÇLI ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANDI

TÜRKİYE genelinde olduğu gibi İzmir'de de, hayatı felç eden elektrik kesintisinde sevindiren gelişme yaşandı. Kentin bazı bölgelerine deneme amaçlı da olsa elektrikler verilmeye başlandı. Akımın yavaş yavaş verileceği, denemelerin tamamlanmasıyla da, kentin tamamının elektriğe kavuşacağı açıklandı. 
Bu arada, kent genelindeki hastanelerde ise, önemli bir sorunun yaşanmadığı öğrenildi. Hastanelerde ameliyatların durdurulması, sağlık hizmetlerinin sadece acil hastalara verilmesinden dolayı jeneratör enerjisinin ekonomik kullanıldığı bunun içende, önemli bir sorunla karşılaşılmadığı ifade edildi. 

SULAR DA KESİLDİ

İzmir'de elektrik kesintisi su kesintisine de neden oldu. Güç kaynağı olan arıtma tesisleri çalışmasına karşın pompa istasyonları ve kuyulardaki sistemlerin devre dışı kalması bazı ilçelerde su kesintisi yaşandı. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri arıza kaynakla elektrik kesintisi nedeniyle Buca, Hatay'ın üst kesimleri, Kadifekale, Yeşilyurt, Gaziemir, Görece Mahallesi, Karabağlar'ın üst kesimleri, Bornova'nın üst kesimleri, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli'nin üst kesimleri, Güzelbahçe, Narlıdere ve Balçova'nın üst kesimlerinde zorunlu olarak su kesintisi yapıldığını açıkladı. Pompalar elektrik kesintisi nedeniyle çalışmadığı için Tahtalı Barajı'ndan ve kuyulardan su verilemedi. Arıtma tesislerinin ise yedek güç kaynakları olması nedeniyle sorun yaşamadı.


EBSO BAŞKANI'NDAN TEPKİ: BUGÜNÜN TÜRKİYE'SİNE YAKIŞMADI

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, uzun elektrik kesintisiyle ilgili yazılı açıklama yaparak tepkisini gösterdi. Yorgancılar'ın açıklaması şöyle:

"Sabah saatlerinden itibaren yaşanan elektrik kesintisinde, Türkiye’yi karanlığa gömmenin ötesinde, en büyük yarayı sanayi almıştır. 4 saatin ardından çok kısıtlı verilen elektrik ve ne yazık ki sebebi tam olarak açıklanamayan bir durum olarak yaşanılan kaos ortamı bugünün Türkiye’sine yakışmamıştır. Elektrik kesintisi üretimi sekteye uğratırken, milyonlarca dolarlık makinelere de zarar vermektedir. Şu anda jeneratörü olan büyük ölçekli kuruluşlarımız ve belli bölümlerde kullananların dışında sadece İzmir’de değil, diğer illerimizde de sanayicilerimiz şaşkın ve öfkeli olmanın dışında ellerinden bir şey gelmemektedir. Belirsizlik, durumu daha da güçleştirmektedir. Elektriği yoğun kullanan belli sektörlerimiz kuşkusuz bu süreçte ciddi zarar görmüştür. Bu zarar mutlaka telafi edilmeli ve sağlıklı bilgiler bizlerle paylaşılmalıdır."

İZMİR'E 7 SAAT SONRA ELEKTRİK VERİLİYOR

İzmir'de saat 10.30 sıralarında başlayan elektrik kesintisi saat 17.15 sıralarında kısmen sona verdi. Alsancak ve Buca gibi semtlere elektrik verilmeye başlanırken, yetkililer kentin tamamına aşamalı olarak elektrik verileceğini söyledi.

MANİSA'DA ESNAFIN TEPKİSİ

Ülke genelinde kesilen elektrikler, Manisa'da akşam saatlerinde kademe kademe verilmeye başlandı. Kesinti hayatı olumsuz etkiledi. Esnaf karanlıkta kaldı, eczaneler ilaç almaya gelen vatandaşlara ilaç veremedi. Trafik ışıklarının sönmesi, trafiğin kilitlenmesine sebep oldu. Vatandaşlar trafik ışıklarında dakikalarca beklemek zorunda kaldı. Eczacı Rıdvan Beşir, "İlaçların hepsinin üzerinde kare kodu var. Fiyatını bilmiyorum. Gelenlere fiyatlarını bilmediğimiz ve resmi giriş yapmadığımız için ilaç veremiyoruz. Türkiye, Avrupa'ya göre 50 sene geriden gidiyor" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Öte yandan; kent merkezindeki bazı semtlere şu an için elektrik verilmeye başlandı. Ancak Manisa genelinde hala elektriklerin kesik olduğu belirtildi.

ANTALYA'NIN SAATLİK ZARARI 4.4 MİLYON TL

Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, elektrik kesintisi nedeniyle sadece Antalya'nın saatlik zararının 4.4 milyon TL olduğunu açıkladı.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin 'sistem arızası' olarak açıkladığı Türkiye genelindeki elektrik kesintisinin sanayiciye büyük zarar verdiğini belirten Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, önce batı illerinde başlanan ve ardından doğu illerinde olmak üzere tüm Türkiye'de elektrik sisteminin çökmesinin en çok sanayi kuruluşlarını vurduğunu söyledi.

İşletmelerde faaliyetlerin aksadığını, birçoğunda üretimlerin durduğunu belirten Ali Bahar, "Antalya OSB'de de aynı durumla karşı karşıya kaldık. Biz sanayicilerimizi hemen bilgilendirerek, sisteme her an enerji tatbik edilebileceğinden dolayı dikkatli olmaları hususunda uyardık. Bölgemizde ciddi boyutta üretim kaybı yaşandı. Günlük ortalama 1.1 milyon kilowatt enerji kullanılmaktadır. Bu da ciddi kayıp olduğunu gösteriyor" dedi.

Antalya OSB'de bir saatlik enerji kesintisinin 4.4 milyon TL üretim kaybına neden olduğunu kaydeden Bahar, "Makinelerimizin de dur-kalk nedeniyle ciddi hasarlar gördüğünü tahmin ediyoruz. Bu anlamda sanayicilerimizin sigorta şirketleriyle temas kurmalarını, zararlarını tahsis yoluna gitmelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Sadece Antalya OSB'deki zararın milyonlarca lira olduğunun altını çizen Bahar, Türkiye genelinde ise milyarlarca dolar bir zarar oluştuğunu kaydetti.

Antalya'daki elektrik kesintisi halen devam ediyor.

ESKİŞEHİR'DE PROTESTO

Eskişehir'de Halkevleri üyeleri, Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin (OEPSAŞ) önünde basın açıklamasını yaparak elektrik kesintisini protesto etti.

Halkevleri üyeleri İstiklal Mahallesi'ndeki OEPSAŞ önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. 'AKP karanlıktır dedik inanmadınız. Bakın ne oldu şimdi' yazılı pankart açan grup sık sık 'Ampul ampul dedik cereyanı kestiniz', 'Karanlığa meydan okuyoruz' sloganları attı.

Eskişehir Halkevleri Yönetim Kurulu üyesi Şahap Arpacı yaptığı konuşmada, geçen seçimlerde elektrik kesintilerinin trafoya giren kedilerden kaynaklandığı yolunda açıklamaların yapıldığını belirterek, "Şimdi Türkiye'nin bu kadar vilayetinde elektrik kesintisi olması acaba sokağa bırakılan seçim kedilerinden mi? Halkevleri olarak bunu merak ediyoruz" dedi. Halkevleri üyeleri yapılan konuşmaların ardından çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

ANTALYA'DA TRAFİK DURDU

Türkiye genelindeki elektrik kesintisi Antalya'da dayaşamı felç etti. Kent merkezindeki 'üst geçiş' inşaatı ve trafo bakımları nedeniyle kesildiği sanılan elektriğin, ülke genelindeki kesintiden kaynaklanması endişeye yol açtı. Elektrikle çalışan tramvaylar, duraklara yaklaşamadan yolda kaldı. Yolcular rayların üzerinde inerek gidecekleri yerlere yaya gitmek zorunda kaldı. Kent merkezindeki hastanelerin çoğunda jeneratör kullanıldığı için sorun yaşanmazken, en büyük mağduriyeti esnaf yaşadı. Elektriklerin ne zaman geleceğinden haberi olmayan esnaf işyerinin önüne çektiği sandalyelere oturarak elektriklerin gelmesini bekledi. Oteller ve büyük iş merkezlerinin jeneratörler sayesinde elektrik kullanabildiği kentte 186 Elektrik Arıza hattı kilitlendi.


ŞIRNAK'TA ESNAFLAR ELEKTRİK KESİNTİLERİNİ PROTESTO ETTİ

ŞIRNAK'ta bugün yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) binasına yürüyen esnaflar, kesintiyi protesto etti. DEDAŞ İl Müdürü Mehmet Bulut, protestoculara bugünkü kesintinin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi. Türkiye'nin büyük bölümünde bugün yaşanan elektrik kesintisi sık sık kesintilerin yaşandığı Şırnak'ta da yaşanınca Esnaf ve Kefalet Kooperatifi üyesi yaklaşık 50 esnaf kesintileri protesto etti. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan esnaflar sloganlar atarak DEDAŞ İl Müdürlüğü'ne yürüdü. Burada protestocularını sürdüren esnaflar DEDAŞ İl Müdürü Memet Bulut ile görüşmek istediklerini bildirdi.
Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Reşit Usal ve 10 kişilik bir temsilci grup ile makamında görüşen DEDAŞ İl Müdürü Mehmet Bulut, bugünkü kesintinin kendileriyle alakalı olmadığını anlattı. Bu sırada esnaflar ile Bulut arasında zaman zaman tartışma yaşandı. Bulut, bugünkü kesintinin ülke genelinde meydana geldiğini belirterek, Şırnak'ta zaman zaman yaşanan kesintilerin sistemin kaldıramadığı gerekçesiyle meydana geldiğini söyledi. Bulut, Cuma gününe kadar Şırnak'ta kesinti yapmamaya çalışacaklarının sözünü vererek, "Ben elimi taşın altına koyuyorum ama sizde bize yardımcı olun. El ele vererek, kaçak sorununu çözelim" dedi.

Protestocular daha sonra DEDAŞ binasından ayrıldı. Esnaflara hitaben konuşan Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Usal, elektrik kesintisinden dolayı mağdur olan herkesin dilekçe yazarak, dava açmasını istedi.


HALKEVLERİ ELEKTRİK ŞİRKETİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

ESKİŞEHİR'de Halkevleri üyeleri, Osmangazi Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin (OEPSAŞ) önünde basın açıklamasını yaparak elektrik kesintisini protesto etti.Halkevleri üyeleri İstiklal Mahallesi'ndeki OEPSAŞ önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. 'AKP karanlıktır dedik inanmadınız. Bakın ne oldu şimdi' yazılı pankart açan grup sık sık 'Ampul ampul dedik cereyanı kestiniz', 'Karanlığa meydan okuyoruz' ve 'Ampul Taner' şeklinde slogan attılar.
Eskişehir Halkevleri Yönetim Kurulu Üyesi Şahap Arpacı yaptığı konuşmada, geçen seçimlerde elektrik kesintilerinin trafoya giren kedilerden kaynaklandığı yolunda açıklamaların yapıldığını belirterek "Şimdi Türkiye'nin bu kadar vilayetinde elektrik kesintisi olması acaba sokağa bırakılan seçim kedilerinden mi? Halkevleri olarak bunu merak ediyoruz" dedi.
Halkevleri üyeleri yapılan konuşmaların ardından çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

TOPLANTI KARANLIKTA YAPILDI

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde Muğla Valisi Amir Çiçek'in de katılımıyla gerçekleştirilen Fethiye Mesleki Eğitim ve İstihdam Komitesi (FEMİK) toplantısı, elektriklerin kesik olması ve toplantı salonunda jeneratör bulunmaması nedeniyle karanlıkta yapıldı. Konuşmacılar cep telefonlarından yardım alarak sunum yapabildi.

FEMİK toplantısı ve bir dizi etkinliğe katılmak üzere Fethiye'ye gelen Muğla Valisi Amir Çiçek, elektriklerin kesik olduğunu öğrendi. Katılımcılarla yeni tadilattan geçirilen DSİ Fethiye Sosyal Tesisleri toplantı salonuna giren Vali Çiçek, jeneratör bağlantısı bulunmadığı için salona elektrik verilemediği bilgisi üzerine cep telefonuyla Muğla'nın elektrik dağıtım işini yapan AYDEM Muğla İl Müdürü Bülent Yüksel'i aradı. Elektriklerin neden kesik olduğunu soran Vali Çiçek, kesintinin Muğla genelinde ve Türkiye'nin birçok ilinde yaşandığını öğrenince telefonu kapattı. 

Aydınlatma için havalandırma kapısı dışında pencere bulunmayan salonda toplantıya karanlıkta devam edildi. Elektrik kesintisi nedeniyle sunum yapan konuşmacıların zorlandığı toplantıda, FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin bilgisayar ortamında hazırladığı sunumunu sözlü anlatmaya çalıştı. Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan ise karanlık nedeniyle kağıda yazılı konuşma metnini okuyamayınca görevliler imdadına yetişti. Hasan Doğan, bir cep telefonunun flaşı açılarak kürsüye konulmasıyla konuşmasını yapabildi. Konuşmacılar, ses sistemi çalışmaması nedeniyle de salonun tamamına seslerini duyurmak için yüksek sesle konuşmak zorunda kaldı.

Toplantının sonunda kürsüye çıkan Muğla Valisi Amir Çiçek, Ege bölgesinde görevlilerin bilgisi dışında bir elektrik arızası gerçekleştiğini söyledi.

Toplantının ardından 'Meslek Lisesi İşinin Güvencesi Projesi' kapsamında yenilenen Fethiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mutfak ve servis atölyelerinin açılışını yapan Vali Çiçek, atölyeleri gezip öğrencilerle sohbet etti.


AFYONKARAHİSAR'DA HAYAT DURDU

Afyonkarahisar'da elektrik kesintisi yaşamı olumsuz etkiledi. Birçok esnaf karanlıkta iş yapamaz hale geldi. Doğalgaz kullanımının yaygın olduğu kent merkezinde doğalgaz kaçağı alarmları nedeniyle Doğalgaz Acil Çağrı Hattı 187'ye çok sayıda şikayet telefonu ulaştı. Doğalgaz yetkilileri elektrik gelene kadar doğalgaz vanalarının kapalı tutulmasını istedi. Trafik sinyalizasyon sisteminin çalışmaması ise araç yoğunluğunun olduğu kavşaklarda zaman zaman aksaklıklara neden oldu.
Afyonkarahisar'da jeneratör satışı yapan Ethem Öncül, son 3 gündür elektrik kesintileri yaşanan kentte bugünle birlikte jeneratörlere ilginin arttığını belirtti. Öncül, "Daha önce ayda yılda bir jeneratör için gelen olurdu. Son 3 gündür yoğun talep var. Ama yine de elektrik kesintisi hayatımızı olumsuz etkilediği için bir an önce sıkıntının giderilmesini istiyoruz" dedi.
Afyonkarahisar'da gıda sektörü de elektrik kesintisinden nasibini aldı. Bazı esnaf işyerlerini masalara koyduğu mumlarla aydınlattı.


ELEKTRİK VERİLMEYE BAŞLANDI

İzmir'de saat 10.30 sıralarında başlayan elektrik kesintisi saat 17.15 sıralarında kısmen sona verdi. Alsancak ve Buca gibi semtlere elektrik verilmeye başlanırken, yetkililer kentin tamamına aşamalı olarak elekrtik verileceğini bildirdi

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 31.03.2015 18:17
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol