Her Birine 11 Bin 794 Lira Maaş!

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Politika Kurullarına yapılan atamaları değerlendirdi. Toker, atanan 76 üyenin her birine 11 bin 794 lira maaş verileceğini açıkladı.

10 Ekim 2018 Çarşamba 22:10

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula 76 isim atanmıştı.

"Aralarında SADAT AŞ'nin kurucusu, eski Başkanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Başdanışmanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi'nin, Orhan Gencebay'ın, Burhan Kuzu'nun, Yiğit Bulut'un, Mehmet Ali Yalçındağ'ın bulunduğu listelerde yer alan sivil asker bürokrat, şarkıcı, akademisyen, siyasetçi 76 isme ödenecek maaşlar için Cumhurbaşkanlığı bütçesine her yıl yeterli miktarda ödenek konulacak." diyen Toker, Saray tarafından atanan kurul üyeleri için en az 11 milyon lira bütçe ayrılacağını söyledi. İşte o yazı:

" Memur maaşları hesaplanırken, Maliye'nin yılda iki kez belirlediği bir aylık katsayı rakamı kullanılıyor.
En günceli geçen temmuzda ilan edildi:  0,11794. Bu rakamı 100 bin ile çarptığınızda 11 bin 794 çıkar.
Sonuna da “TL” eklerseniz, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı dokuz kurula atanan her bir üyeye ödeyeceğimiz maaşın tutarına ulaşıyorsunuz. Formül, 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nden. Rejim değişir değişmez yayımlanan ilk kararnamede (m.35) bu tutarın, işin önemi ve süresine göre değişebileceği söylenmiş.
Evet, dün sabah duyup okuduğumuz ilk haber buydu. “Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı”nın açıklandığı gün olan dün, 1 no'lu kararnamede tanımlanmış 9 politika kuruluna 76 kişinin atama kararı da yayımlandı.
Aralarında SADAT AŞ'nin kurucusu, eski Başkanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Başdanışmanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi'nin, Orhan Gencebay'ın, Burhan Kuzu'nun, Yiğit Bulut'un, Mehmet Ali Yalçındağ'ın bulunduğu listelerde yer alan sivil asker bürokrat, şarkıcı, akademisyen, siyasetçi 76 isme ödenecek maaşlar için Cumhurbaşkanlığı bütçesine her yıl yeterli miktarda ödenek konulacak.

BÜTÇEDE EN AZ 11 MİLYON TL

Şimdi basit bir hesap yapalım.
Her ne kadar, miktarın artabileceği yazsa da biz kararnamede tanımlanan çarpma işlemindeki “gidiş yolu”na bakalım.
Cumhurbaşkanı'na bağlı  çalışacak olan dokuz kuruldaki her bir üyenin yıllık maaşı 141 bin 528 TL ediyor.
76 kurul üyesinin Cumhurbaşkanlığı bütçesine bir yıllık maliyeti ise 10 milyon 756 bin TL (Bu tutar yalnızca maaşlara ilişkin).
Yani 2019 bütçesine kurul üyelerinin maaşı için en az 11 milyon TL ödenek eklenmesi gerekiyor.
Öte yandan bakanlık sayısını azaltmakla övünüp, “mali disiplin” havası yayarken, “alan çakışması” yaşanacağı kaçınılmaz (ki kararnamede bu ihtimal var bile) 
dokuz kurul tasarrufu eksen alan “topyekun mücadele”nin neresinde konumlanıyor?
Bu kurullar politika önerileri geliştirecekse bakanlıklar ne güne duruyor?
“Yürütme hızlanacak” diye kurulan sistemin yeni bürokrasiyle  ağırlaşmayacağının garantisi nedir? 

Bilindiği üzere 24 Haziran seçimleri ardından oluşturulan yeni sistem ile birlikte ortaya çıkan Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları üyeliklerine getirilen isimler belli olmuştu. 

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki 9 ayrı kurula 76 isim atanmış, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 21'inci maddesi gereğince politika kurullarına yapılan atamalarda bütün isimlerin AKP ile yakın ilişkide olan kişilerden seçilmesi dikkat çekmişti.

Başkanlık sistemiyle birlikte atanan bakanlar, bakan yardımcıları gibi birçok kişinin AKP ile yakın ilişkili olması kamuoyunda büyük yankı uyandırmışken yapılan bu atamalar da devlet yönetiminde kayırmacılığın geldiği noktayı gözler önüne serdi.

Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları’na yapılan atamalarda bazı dikkat çeken isimler ve bu isimlere yönelik ayrıntılar şöyle:

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu:
Aydın Doğan’ın kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın eşi iş adamı Mehmet Ali Yalçındağ kurula atanan isimler arasında. Yalçındağ’ın Demirören Grubu’na satılan Doğan Medya’nın AKP yörüngesinde hareket etmesi için fiili bir görev yürüttüğü iddia ediliyordu.

Danışmanlar unutulmadı
Ekonomi Politikaları Kurulu:
Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Kurulu’na çoğunlukla danışmanlarını ataması dikkat çekti.

Ekonomi kuruluna atananlar arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanları Cemil Ertem ve Yiğit Bulut yer aldığı görülüyor. Ayrıca Ekonomi Eski Bakanı Nihat Zeybekci de ekonomi kurulunda yer aldı.

Öte yandan listede dikkat çeken diğer bir isim ise Korkmaz Karaca. “Baykal’ın prensi” denilen Korkmaz Karaca, Erdoğan’ın yanında saf tuttu. Öyle ki Erdoğan’ın seçim programlarını adım adım takip etti. Bu kez Erdoğan ve AKP’nin yönetimdeki isimlerle “Rabia” işareti yapıp, fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.

SADAT kurulda!
Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu:
Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu'na, tartışmaların odağında olan SADAT'ın kurucusu emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi atandı. Tanrıverdi, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı görevini de yürütmüştü.

Hükümete yakın SETA'nın Genel Koordinatörü, Sabah gazetesi yazarı Prof. Dr. Burhanettin Duran da Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu'nda görevlendirildi.

Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu'nda yer alan bir başka isim Prof. Dr. Beril Dedeoğlu. Dedoğlu, 2015 yılında seçim Ahmet Davutoğlu'nun geçici seçim hükümetinde yer almış, bakanlık görevini yürütmüştü. Dedeoğlu, bir dönem Gülen Cemaati’ne yakın Zaman gazetesinde yazmıştı. Berli Dedeoğlu halen hükümete yakın Star gazetesinde yazıyor.

Kuzu muradına erdi
Hukuk Politikaları Kurulu:
AKP iktidarı boyunca bakanlık bekleyen Anayasa Profesörü Burhan Kuzu da sonunda bu isteğini gerçekleşti. Politika kurulu her ne kadar bakanlık olmasa da Kuzu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Hukuk Politikaları Kurulu'na atandı.
Eski AKP Milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Eski AKP Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa Akış, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun avukatı Uğur Kızılca.

Yandaş sanatçılara rütbe
Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu:
Alev Alatlı, Hükümete yakın Akşam gazetesinden Havva Hümeyra Şahin, Hülya Koçyiğit, kapatılan Zaman gazetesinin eski yazarı Prof. Dr. İskender Pala, Habertürk yazarı Murat Bardakçı, Orhan Gencebay.

Sağlık AKP’ye emanet
Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu:
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Adnan Saraçoğlu, Eski AKP Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Eski AKP Milletvekili ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Koordinatörü Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Eski AKP İstanbul teşkilatı yöneticisi Dr. Ümmi Gülşen Öztürk, AKP'den milletvekili aday adayı olan, AKP Kadın Kolları MKYK’da da görev almış Zülfiye Füsun Kümet.

Kamu görevlileriyle beraber…
Sosyal Politikalar Kurulu:
AKP MKYK üyeliği yapan Prof. Dr. Edibe Sözen, Kızılay Genel Müdürü Dr. İbrahim Altan, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, AKP eksi Milletvekili Prof. Dr. Vedat Bilgin.

Gül’ün yakın arkadaşı
Yerel Yönetim Politikaları Kurulu:
Eski AKP Milletvekili Asım Aykan, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri görevinden, AKP'den Milletvekili adayı olmak için istifa eden Hayrettin Güngör, AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Genel Sekreteri Hayri Baraçlı.
AKP'den 2011 seçimlerinde milletvekili aday olan ancak seçilemeyen Prof. Dr. Şükrü Karatepe. Karatepe, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığıyla biliniyor. Karatepe'nin gençlik döneminde Londra'da Abdullah Gül ve Hulusi Akar'la çekilen fotoğrafı çok konuşulmuştu. Karatepe, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 10.10.2018 22:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol