EFSANE VALİ'NİN YENİ KİTABI ÇIKTI

İzmir Vali Yardımcılığı'ndan Iğdır Valiliği'ne atanan ve bu görevi sürdürdüğü 3 yıl içerisinde özellikle yolsuzluklara karşı verdiği mücadele ile dikkat çeken ve halka yakın kimliği ile gönüllerde taht kuran Mustafa Tamer'in son kitabı çıktı. Vali Tamer, bakın bu kez hangi konuyu ele aldı?

28 Haziran 2013 Cuma 12:32
EFSANE VALİ'NİN YENİ KİTABI ÇIKTI

 Bilindiği gibi; İzmir kenti ve çevresi, yerleşim tarihi itibariyle binlerce yıl öncesine dayandığı gibi, bu yöremiz geçmişten günümüze doğal, tarihsel ve kültürel kaynaklarıyla daima zengin bir potansiyele sahip olmuştur. İzmir’in tarih öncesinden başlayan uzun yaşamı boyunca bu topraklarda birçok uygarlık kurulmuş, önemli kişiler yaşamış, sayısız değerli eser ve yapılar meydana getirilerek bugüne ulaşılmıştır. Ayrıca İzmir kent merkezinde 3 semavi din olan Müslümanlık, Hıristiyanlık ve Museviliğe ait kilise, sinagog, cami, türbe, örenyeri gibi dinsel, kültürel, tarihsel ve mimari önem taşıyan birçok ibadet ve ziyaret yeri bulunmaktadır. Bunlar arasında çok özel bir yeri olan Meryemana Evi İzmir'in Selçuk ilçesindedir Bütün bunlar İzmir'in inanç turizmi açısından zenginliğinin ifadesidir. İzmir yüzyıllardan bu yana ''çok uluslu bir kent''dir. 


Buna paralel olarak 2000 yılında  İzmir Valiliği bünyesinde  İzmir 5000. Yıl Kuruluş ve 2000 Yılı İnanç Turizmi Kutlama Komitesi kurulmuş ve başkanlığı İzmir Kültür ve Turizmden Sorumlu Eski Vali Yardımcısı Dr. Mustafa TAMER tarafından yürütülmüştür. Bu komisyon tarafından Efes ve Meryem Ana'nın çevre düzenlemeleri, Bergama yolları ve çevre düzenlemeleri, yabancı gazetecilerin tanıtım gezisi, www.greetjublle2000.com web sitesi, bu konulardaki afiş ve broşür çalışmaları, yurt dışı temaslar,  5000. yıl kutlamaları, konser, sergi ve sempozyumlar, dini eserlerin restorasyonu ve onarım vs gibi pek çok konuda önemli çalışmalar yapılmıştır.  Bu amaçla düzenlenen kutlamaların iki anlamı vardır. Bunlardan birincisi; tören, konferans, festival, şenlik, konser, sergi, gibi etkinlikler düzenleyerek anmak, diğer ikincisi de altyapı iyileştirmeleri, sosyal donatılar ve ekonomik yatırımlarla kentin gelişmesine katkıda bulunmaktır. Bütün bu çabalar ve katılımlar İzmir'in ticaret, sanayi, ulaşım,  kültür ve turizm fonksiyonlarıyla yüklü bir kent kimliğini geliştirmeyi, yeni bir yüzyıla sorunlarını çözmüş bir İzmir devretmeyi amaçlamaktaydı.
 Bu doğrultuda meslek hayatı boyunca kaymakamlık, vali yardımcılığı, daire başkanlığı ve valilik dahil çeşitli görevlerde bulunan ve  halende İzmir'de Merkez Valisi olarak görev yapan Vali Dr. Mustafa TAMER, 1997-2000 döneminde 4 yıl süreyle  İzmir Vali Yardımcısı olarak  görev yapmış ve  İzmir ilinde önemli çalışmaları olmuştu. Bu dönemde; İzmir Kültür ve Turizmden Sorumlu Eski Vali Yardımcısı, 2000 Yılı İzmir İnanç Turizmi Koordinatörü ve İzmir Turizm Tanıtma Vakfı ve İzmir Convention and Visitors Bureau’nun Kurucusu ve İlk Başkanı görevlerini de yürüttü. Aynı şekilde İzmir altyapı, yatırımlar ve projelerden sorumlu olarak İzmir Valiliği Proje Koordinatörü olarak görev yaptı. Bunlardan başka ise Yerel Yönetimlerden ve Çevreden Sorumlu Vali Yardımcılığı görevleri de bulunmakta idi. Ayrıca İzmir Turizm Tanıtma Vakfı ve İzmir Convention and Visitors Bureau,  Kemeraltı Geliştirme Derneği, Bergama Turizm Derneği ve İzmir Kayak Kulübü gibi birçok sivil toplum kuruluşunun kurulmasına öncü oldu.

Bütün bu önemli görevleri yürütmesi nedeniyle de  İzmirin kültür turizm, konuları ile ekonomik proje, yatırım ve altyapı yatırımları ve yerel yönetimlerle ilgili önemli bilgi ve tecrübeler edinmesine neden olmuştur. Söz konusu ''birikimlerin kalıcı hale gelmesi ve gelecek nesillere aktarılması için bunların kaleme alınarak bu eserin ortaya çıkmış olması'' nedeniyle bu konularda İzmir Eski Vali Yardımcısı ve 2000 Yılı İzmir İnanç Turizmi Koordinatörü olarak görev yapmanın verdiği tecrübe ile bu konulardaki birikim ve görüşlerini buradan kamuoyuna mal edilmek istenilmiştir.
Bu çalışmaların kendi halinde kalmaması ve kamuoyuna mal edilebilmesi için diğer konularda olduğu gibi  ''inanç turizmi konusundaki çalışmalarda da öncü'' olan İzmir Kent Federasyonu- İZKEF olarak Vali Dr. Mustafa TAMER'e tecrübe ve birkimlerini bir anı kitap olarak yayınlamak için teklif götürüldü. Yazar da bu teklifi kabul ederek bu eserin telif  hakkını ücretsiz olarak İZKEF tüzel kişiliğine bağışladı. Böylece yapılan çalışmaların kişilerle birlikte kaybolmaması; günümüze ve gelecek nesillere iletilebilmesi için kitap basımının ne derece önemli olduğu bilindiğinden,  söz konusu eser ortaya çıktı.
Sunuş yazısından sonra,  İçindekiler ve Giriş Bölümü ile başlayan kitap; Dünyada İnanç Turizmi, Türkiye'de Alternatif Turizm Alanları, Türkiye'de İnanç Turizmi Potansiyeli, İzmir'in Kültür ve Turizm Yapısı, İzmir'de İnanç Turizmi Eserleri, Müslümanlık, Hıristiyanlık, Musevilik, 2000 Yılı İzmir İnanç Turizmi Koordinatörlüğü Çalışmaları, Turizm ve Altyapı Konularında İzmir'in İlçelerinde Yapılan Çalışmalar, İZKEF-İzmirliler Derneği İnanç Turizmi Çalışmaları, İzmir Şehir Turu, İzmir Tanıtma Vakfı (İZTAV ), İzmir'de İnanç Turizminin Sorunları ve Çözüm Önerileri, 1997-2000 Yılları İzmir Valiliği  Projeleri, Mustafa Tamer Tarafından Yürütülen-Liman-Kemeraltı-Doğalgaz-Projeleri, 1997-2000 Yılları İzmir'de Çevre Çalışmaları, İzmir Valiliği Kalite Hareketi, Mustafa Tamer’in İzmir ve Diğer Konulardaki   Makaleleri, Mustafa Tamer’in Yürüttüğü Kış Turizmi ve Spor Merkezi Projeleri Bölüm başlıkları ile anlatımlar yapıldıktan sonra  Mustafa Tamer'in Özgeçmişi, Kaynakça ve Yararlanılan  Linkler (Web Siteleri) Bölümlerinden oluşmuştur.
 Kitap İzmir Kent Federasyonu’ndan temin edilebilir.


yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.07.2013 11:42
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol