'Doları 7 Lira Yapacağız...'

Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN) Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, sosyal medya hesabından şok bir iddiada bulundu.

03 Ağustos 2018 Cuma 00:46

Yılmaz, ‘Bugün ziyaretimize gelen ABD elçilik görevlisine ‘Amaçladığınız nedir?’ dedim. ‘Doların 7 TL olacağını öngörüyoruz’ dedi' ifadelerini kullandı. İşte Yılmaz'ın olay paylaşımı!

Öte yandan Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Faik Demir, ABD’nin yaptırım kararını değerlendirdi. Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’na göre ise, Brunson gerilimi bir detay ve esas büyük kriz, İran’a uygulanan ambargoya Türkiye’nin dahil olmayacağını açıklamasının ardından yaşanacak gelişmeler üzerinden çıkacak.

Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Faik Demir, Türkiye ile ABD arasında yaşanan krizin taraflar arasında tarihi dönüm noktalarından biri olduğuna dikkat çekti. Daha önce ABD’yle Kıbrıs, 1915 olayları, ambargo kararları başta olmak üzere pek çok konuda tansiyonun yükseldiğine ancak böylesine kabine üyelerini doğrudan hedef alan siyasi bir hamlenin ilk kez görüldüğüne işaret etti.

Washington’ın iki bakana uyguladığı yaptırım kararının sembolik açıdan önemli olduğunu kaydeden Demir’e göre, yaşanan süreç Trump’ın “Süresiz dostluk ve süresiz düşmanlık olmayacak” siyasetinin de bir parçası gibi. Bu çerçevede, Demir Trump’ın ilişkileri “en tepeden, en dibe indirme ya da tersi” yönde küresel çapta izlediği politikalara vurgu yapıyor. Trump yönetiminin bu adımıyla bir yandan da Türkiye’ye, Suriye ve İran konusunda mesaj verme çabasında olabileceğine de değiniyor. Özellikle Trump yönetiminin İran’a yönelik yaptırım kararlarına Ankara’nın uymamasına karşı diş gösterme hamlesine girişmiş olabileceği görüşünü ortaya koyuyor.

Faruk Loğoğlu: Esas kriz İran üzerinden patlak verecek

Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’na göre, Brunson gerilimi bir detay ve esas büyük kriz, İran’a uygulanan ambargoya Türkiye’nin dahil olmayacağını açıklamasının ardından yaşanacak gelişmeler üzerinden çıkacak. Loğoğlu, Rahip Brunson neden önemli olduğunu açıklayarak,“ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, evanjelist. Başka bir değişle radikal dinci. Bir de biliyorsunuz Kasım’da ara seçimler var. ABD’de 1 milyon civarında evanjelist seçmen var. Bu da seçimlerde bir koz” dedi. Ancak, Loğoğlu’nun esas vurguladığı husus, iki ülkeyi bekleyen İran ambargosu krizi. Loğoğlu İran amborgosu hakkında, “ABD’nin yaptırımları Kasım ayından itibaren petrol ve doğalgaz alımlarını da kapsayacak. Yaşanan krize rağmen iki ülke dışişleri bakanları iki defa görüştüler, bir defa daha da görüşecekler. Ama İran’a yaptırımlarda kararlı. Türk Amerikan ilişkilerinde simgesel anahtar Rahip Brunson, kilit ise İran’dır” ifadelerinde bulundu.
 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.08.2018 11:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol