DEPREMİN BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR

Dün meydana gelen 8,9 büyüklüğündeki çok şiddetli depremle sarsılan Japonya'da bilanço ağırlaşıyor. Resmi rakamlara göre 413 olarak açıklanan ölü sayısının bini geçtiği belirtiliyor.

12 Mart 2011 Cumartesi 15:42
DEPREMİN BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR

Japon yetkilileri, depremden sonra şimdiye kadar 784 kişinin kayıp olduğunun tespit edildiğini, yaralı sayısının ise bin 128 olduğunu söyledi. Buna ek olarak polis, depremin merkez üssüne en yakın kent olan Sendai sahillerinde 200 ila 300 kişinin cesedinin bulunduğunu kaydetti.
Öte yandan, Japon ordusunun depremin ardından gelen tsunaminin dev dalgaları yüzünden sular altında kalan Rikuzentakata limanında 300-400 ceset daha bulduğu bildirildi.
Kuzeydoğudaki Rikuzentakata'nın dün sular altında kaldığı belirtilmişti.


DENİZDE MUCİZE
Depremin ardından oluşan tsunaminin dev dalgalarına kapılıp kaybolan geminin bulunduğu, yolcularının sağ salim olduğu bildirildi.
Jiji ajansının haberine göre, gemideki 81 yolcu ordu ve sahil güvenlik helikopterleri tarafından kurtarıldı.
Geminin Miyagi bölgesinde bulunduğu kaydedildi.



Bu arada bilinmeyen sayıda cesedin de enkaz ve molozların altında olduğu sanılıyor. Kurtarma görevlilerinin ise depremin en kötü vurduğu bölgelere henüz ulaşamadığı bildiriliyor.
Japonya bugün büyük ve asker destekli bir kurtarma operasyonu başlattı.
Japonya Başbakanı Naoto Kan, depremin ardından kurtarma ve yaraları sarma çalışmaları için 50 bin asker görevlendirdiklerini açıkladı. Naoto Kan, toplam 190 askeri uçakla 25 geminin depremden etkilenen bölgeye gönderildiğini ifade etti.
Japonya'nın beş bölgesinde 215 bin kişinin bin 350 geçici barınakta yaşadığı belirtilirken, depremden bu yana çoğu ülkenin kuzeydoğusunda olmak üzere bir milyondan fazla eve su verilemediği bildirildi.

ULUSLARARASI YARDIM YOLDA
Uluslararası toplum, Japonya'ya araştırma ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra çevre uzmanları da gönderiliyor.



FELAKET BÖLGESİNE ULAŞILAMIYOR

TOKYO - Ali İhsan Çam - Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ardından bölgedeki birçok nükleer santral acil duruma geçerken, felaket bölgesine şu anda ulaşımın mümkün olmadığı belirtiliyor.
AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, özellikle Miyagi vilayetinde ve Fukişima bölgesinde meydana gelen felaketin çapı tam olarak bilinmiyor.
Kaynaklar, Fukişima'da bulunan nükleer santralin 1 numaralı reaktöründe soğutma sorunu bulunduğunu ve yedek jeneratörlerde de sıkıntı çekildiğini kaydetti.

Japonya'nın en büyük haber ajansı Kyodo da Fukişima nükleer tesisinde de sızıntı olduğunu bildirdi.
Japon Nükleer Güvenlik Ajansı da bu durumu doğrular nitelikte bir açıklama yaparak, sızıntı miktarının çevre sağlığına doğrudan tehdit olmadığını ve tedbiren tahliye kararı alındığını belirtti.
Fukişima nükleer tesisinin 2 numaralı reaktöründe de benzer durum geliştiği yönünde açıklamalar olduğu ve bölgede acil durum ilan edildiği kaydedildi.



ASKERLER DEVREDE
Bölgedeki kurtarma çalışmalarının Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (Japonya ordusu) öncülüğünde yapıldığını belirten aynı kaynaklar, bölgeye 20 bin asker, 190 uçak ve 25 geminin gönderildiğini ve kurtarma çalışmalarının sürdüğünü anlattı.
Başbakan Naoto Kan, yaptığı açıklamada bölgeye sevk edilecek asker sayısının 50 bini bulacağını kaydetti.
Öte yandan çeşitli polis kaynaklarına dayandırılan ve resmi olmayan ölü ve kayıp sayısının 1500 civarında olduğu belirtilirken, resmi verilere göre 236 ölü bulunuyor.
Kaynaklar, "akşam saatlerine doğru büyük resmin ortaya çıkmaya başlayacağını" ifade ediyor.
Yetkililer, bölgeye kara ya da demiryoluyla ulaşımın mümkün olmadığını, ancak gelecek günlerde bazı tren hatlarının açılabileceğini ifade etti.



TOKYO'DA KAOS DEĞİL DÜZEN HAKİM
Tokyo'da hayatın normale döndüğü gözlenirken, metro ve bazı hatlar dışında tren seferlerinin başladığı görülüyor.
Diplomatik kaynaklar, Türk basınında bahsedilenin aksine, başkentte dün geceki keşmekeşe göre "kaos yerine bir düzen havasının hakim olduğunu" aktarıyor.
Ayrıca başkentteki Narita ve Haneda havaalanlarından iç ve dış hat uçuşları yapılıyor.
 
EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR FELAKET
Japonya Başbakanı Naoto Kan, dün ülkeyi vuran deprem ve tsunaminin ''eşi benzeri görülmemiş bir ulusal felaket'' olduğunu söyledi.
Kan, düzenlenen basın toplantısında, ''Net önlemler alarak hiç kimsenin sağlık sorunu yaşamaması için elimizden geleni yapacağız'' diye konuştu.
Başbakan, ''Hükümet ve medyadan gelen bilgilere herkesin dikkat etmesini ve sakin biçimde hareket etmesini istiyorum'' ifadesini kullandı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol