Hıdırellez nedir, neden kutlanır, Hıdırellez Bayramı ritüelleri

Hıdırellez, Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Baharın habercisi olarak nitelenen Hıdırellez, sıcak yaz günlerin başladığını müjdeler. Her yıl çeşitli dilek, dua ve etkinliklerle kutlanan Hıdırellez'in bu yıl hangi tarihte başlayacağı gündemi meşgul etmeye başladı. İşte 2023 Hıdırellez Bayramı tarihi ve ritüelleri...

30 Nisan 2023 Pazar 22:03
Hıdırellez nedir, neden kutlanır, Hıdırellez Bayramı ritüelleri

Hıdırellez, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve her yıl belli tarihlerde kutlanmaktadır.

Her yıl mayıs ayında kutlanan Hıdırellez Bayramı'nın bu yıl ne zaman başlayacağı merak konusu oldu.

Peki, "Hıdırellez nedir, ne anlama gelir? Hıdırellez ne zaman kutlanır? " İşte detaylar...

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Miladi takvime göre 6 Mayıs'tan başlayıp 7 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır.

2023 yılı Hıdırellez Bayramı 5 - 6 Mayıs günleri arasında kutlanacak.

Hıdırellez nedir, ne anlama gelir? 2023 Hıdırellez ne zaman kutlanır ve ritüelleri nelerdir?

HIDIRELLEZ NEDİR?

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.

Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdırellez günüdür. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodoks Patrikhanesi Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler "Aziz George" günü olarak kutlamaktadırlar.

Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.

Hıdırellez nedir, ne anlama gelir? 2023 Hıdırellez ne zaman kutlanır ve ritüelleri nelerdir?

HIDIRELLEZ’DE NASIL DİLEK DİLENİR?

Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır.

Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2021 sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol