ANNE VE BABALAR, ADAYLAR MUTLAKA OKUMALI!

AYÇA Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kurucusu, Uzman Konuşma Terapisti Yasemin Tekin, ülkemizde aynı hatayı hemen her anne ve babanın yaptığını söyledi.

19 Şubat 2017 Pazar 19:37
ANNE VE BABALAR, ADAYLAR MUTLAKA OKUMALI!

AYÇA Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nin kurucusu, Uzman Konuşma Terapisti Yasemin Tekin, " İki yaş itibariyle konuşamayan bir çocuğu zaten babası da, dayısı da üç, dört yaşında konuşmuş deyip umursamamak büyük hata.  İki yaş itibariyle konuşmayan çocuk derhal bir konuşma terapistine götürülmeli çünkü gecikme ileri de hem konuşma güçlüğüne hem de biliçsel gerilige neden olabilir" dedi.

Her anne babanın çocuğunun bir an önce konuşmasını istediğini, bunun hem kendilerinde gereksiz beklentiye hatta gerginliğe hem de çocuk üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğunu vurgulayan ünlü terapist, şunları söyledi: " Bu beklenti yersiz çünkü bir sürecin yaşanması gerekiyor. Ancak iki yaş belirleyici rakamdır. Çocuklar tam olarak ne zaman konuşmaya başlar sorunun yanıtı iki yaşındadır... İlk aylarda iletişim sözsüzdür ve aylar geçtikçe sözlü bir hal alır. 3 ayda agulamalar başlar, 5 ve 6. aylarda uygulamalar sesli oyuna dönüşür. 6 ile 10. aylar arasında 'ma-ma, ba-ba,de-de' gibi hece tekrarları görülür. Bu dönem pek çok anne ve baba tarafından gerçek kelimelerin ortaya çıkışıyla karıştırılır. Aslında bu tekrarlar bebe tarafından çıkarılan anlamlı kelimeler değildir. İlk yaşıyla beraber bebekler dilinin seslerini ve vurgularını iletişim aracı olarak kullanmaya başlar. Çevresi tarafından ilk anlaşılır kelimeler 12 ile 18. aylar arasında duyulur. Fakat bu gelişim periyodunda bireysel farklılıkları da gözönünde bulundurmak zorundayız. Bir bebeğin belli ayda çıkardığı sesler, heceler, kelimeler diğer çocuk için aynı olmayabilir. 18. ayda jargon konuşma dediğimiz anlamsız kelime benzeri sesler ve birçok tek kelime vardır. 24. ayda iki kelimelik cümleler kurar, yaklaşık elli sözcük söyleyebilirler. Bununla birlikte 200 kelimeyi anlaması beklenir." 

"4 YAŞINDA 'R' HARFİNİ SÖYLEYEMEMESİ SORUN DEĞİL AMA 2 YAŞINDA KONUŞABİLMELİDİR..."

" İlk seslerin çıkışı ilk aylara denk gelse de günlük konuşmanın çocuklar tarafından doğru kullanılması daha uzun zamana yayılır" diyen Tekin, uyarılarını şöyle tamamladı: " Örnek verecek olursak 'R' sesi yayın şekilde geç gelir. 4 yaşındaki bir çocuk dahi bu sesi hatalı kullanabilir. Bu anne ve babalar için sorun gibi gözükse de biz uzmanlar için normal bir durumdur. İki yaşına kadar konuşmayı başaramamış çocukların mutlaka konunun uzmanı konuşma terapistlerine götürülmesi gerekir. Anne ve babası da, dayısı da, halası da çok geç konuştu şeklindeki yanlış düşünceler, ileri de çocuğu sonraki tüm hayatını etki altına alacak türden konuşma bozukluğu ve biliçsel geriliğe sebep olabilir. Buradaki önemli konulardan biri de dediğim gibi bu süreçte doğuştan olan ya da hastalıklara bağlı gelişen işitme kayıplarıdır. Anne ve babaların dikkatli olmaları şart. İşitme kaybı erken tespit edilip, erken dönemde gerekli amplifikasyon ve tedavi sağlanan çocukların konuşmalarının da normal gelişim göstermesi beklenir. Bu gelişim periyodu gözlemlenemediğinde ise mutlaka bir dil ve konuşma bozuklukları uzmanına danışıp bilgi alınmalıdır."





Son Güncelleme: 20.02.2017 02:55
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol