Aylık yayınlanan ekonomi, yatırım, şirket haberleri dergisi Turkishtime, Temmuz sayısında İzmir’i kapak yaptı.
Muhabirleriyle geniş çaplı bir araştırma yapan dergi, liman ve otoyol yatırımlarıyla yatırımcıların yeni gözdesi haline gelen İzmir’i her yönüyle ele aldı.

Ve “Para şimdi İzmir’de” manşeti attı.
Uluslararası araştırmalarda, dünyanın en hızlı gelişen kentlerinden biri olarak gösterilen İzmir’de devasa inşaat projeleri de ardı ardına başlıyor, devam ediyor. Rağbet nedeniyle de emlak fiyatları çok hızlı yükseliyor..
İnşaat sektöründe İzmir’de 20 milyarlık liralık yatırım bedeliyle başlanan 125 konutluk 52 dev proje ise, 3 gün önceki Habertürk Egeli’nin manşetinde yer aldı.
Hükümetin yapımını sürdürdüğü İzmir-İstanbul ve İzmir-Antalya otoyollarıyla İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Treni’nin hizmete girmesiyle kent, sadece Türkiye’nin değil Akdeniz çanağının yıldızı olacak.
Kuzeyde Ayvalık, güneyde Bodrum gibi turistik ilçelere, Antik Efes’e kutsal Bülbül Dağı’na, Çeşme’ye Kuşadası’na yakınlığıyla turizmin merkezi haline gelen İzmir, yeni ulaşım projelerinin de tamamlanmasıyla sadece Türkiye’nin her noktasından değil, Avrupa’dan da kolayca ulaşılabilir bir kent olacak.
Hava ulaşımında da İstanbul’dan sonra ikinci aktarma merkezi (HUB) yapılmak istenen Yatırımcılar da doygunlaşıp durağanlaşan İstanbul’un seçeneği olarak, geleceğini parlak gördükleri İzmir’e yöneldi.
İstanbullular, Ankaralılar, Trabzonlular, Diyarbakırlılar paralarını İzmir’e yönlendirmeye başladı. Arsalar, gecekondular, tarihi binalar kapış kapış gidiyor..
Limandan Turan’a uzanan yeni kent merkezine bakıp İzmir’in değişimini görebilirsiniz. Bu bölgenin Amerika’nın Manhattan’ı olacağı yıllar önce söylenmişti ama hemen kapımızda duran bir tehlike var: Altyapı..
10 yıl sonra bu projelerin hepsi bitince acaba Yeni Kent Merkezi, bu yoğunluğu, bu nüfusu kaldıracak altyapıya, yani yollara, parklara, kanalizasyona, suya sahip olabilecek mi?
Çünkü Manhattan’da binalar yükselirken, yollar, parklar aynı oranda büyütülmüştür.
Ama bizde durum farklı..
Bu yüzden Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ya da Konak Belediyesi’nin bazı itirazları doğru olabilir.
Şöyle ki Konak Belediyesi, Alsancak Limanı’na yapılacak ‘kruvaziyer bölümü’ndeki yapılara itiraz etti, “Otel ve AVM” olmasın dedi.
Gerçekten de orada bir otele, -hem de çok katlı- ihtiyaç yok. Hele hele AVM’ye hiç. Yolcu gemileri zaten yüzer otel, AVM ise cazip hale getirmeye çalıştığımız Kemeraltı Çarşısı’na darbe demektir.
Bu yüzden gelen itirazları ani bir refleksle çöpe atmamak gerekli.

İZSU ne işe yarar
Bornova Evka-3’te aylardır yağmur suyu borusu döşeniyor. Yollar köstebek yuvası gibi.. Trafik keşmekeş..
Kazılan yollara atılan asfalt ise tam bir rezalet. Atmasalardı daha iyiydi. Arabalar resmen sekiyor..
Çoğu araç yolda kaldı, aks kıran bile var.
Çalışmayı İzmir Su ve Kanalizasyon (İZSU) Genel Müdürlüğü yapıyor. Ama işi verdiği müteahhitler, işi bilmiyor. Teftiş edenler de yapılanı görmüyor.
Ya su borusu patlatıyorlar, ya da kablo koparıyorlar.
Bu yüzden de bölge sık sık susuz kalıyor. Belediyeden bir başkan yardımcısı, bir daire başkanı gitsin yapılanı görsün.. Görsün ki önlem alsın.
Çünkü olmadık zamanda ya da duşta susuz kalanlar isyanları oynuyor.

Ne güzel söylemiş
Silginiz kaleminizden önce bitiyorsa, yanlışınız çok demektir.
(Hüseyin KATILMIŞ)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol