yuzdeyuzhaber
2016-07-18 01:09:31

Geçmiş Olmadan Gelecek Olmuyor...

Oğuz ÖRNEK

18 Temmuz 2016, 01:09

 Amacım, tarih dersi vermek değil. Naçizane boşa kürek sallamayı önlemek. Geçmişi bilmeyen, geleceği yakalayamıyor çünkü.
Yaklaşık 3 bin yıl önceydi. Bazı kavimler, demir silahları keşfetti, Avrupa’nın doğusuna saldırdı. Kaçanlar, doğuya Anadolu’nun batı kıyılarındaki verimli topraklarına göç etti. Foça (Fokai)-Urla-İskele-Karaburun (Klazomenai), Çeşme-Ildırı (Erythrai), Yunanistan-Sakız Adası (Kios) ile Sisam (Samos), Seferihisar-Sığacık (Teos) Menderes-Ahmetbeyli (Lebedos), Selçuk-Pamucak (Ephesus) ; saldırılardan deniz yolu ile kaçan kavimlere ilk sığınma toprakları oldu.
Yerleşikler vardı bölgede Anadolu coğrafyasından. Kaynaştılar, yeni kavimler oluştu. İyon kolonilerini kurdular. Priene (Söke) ile Myus (Bafa Gölü), Miletos’da (Aydın-Didim-Akkoy) buldular sonra kader ortaklarını. İyon kolonilerinin ilk onikisi; Efes, Kolofon, Milet, Mydnos, Priene, Teos, Erythrae, Klazomenai, Phokaia (Foça), Smyrna (İzmir), Samos(Sisam) ile Khios (Sakız) oldu. Sonraları Symirna (İzmir) ile Halikarnassos (Muğla-Bodrum) eklendi onlara.
İYON DENİZİ
‘‘İYONYA (IONIA )’’ doğdu. Onların ticari ve kültürel rotaları nedeniyle; İtalya ile Yunanistan arasındaki denize, ‘‘İyon Denizi’’ denir bugün. Ve 3 bin yıldır; nergiz, enginar, sakız koyunu, zeytin ortak değerdir sayelerinde.
Doğanın belirli ve değişmez yasaları olduğunu, 3 bin yıl önce sezdi onlar. Babil-Mısır-Mezopotamya’dan edindikleri adlandırılamamış öğretileri, ayrı ayrı birer bilim haline getirdiler. Evreni ve doğayı anlamaya çalıştılar. Evrenin düzenini, kurallarını, işleyişini; gözlem, izleme ve düşünerek çözdüler. Onların yaptığına; “doğa ya da varlık felsefesi” dendi. Atina uygarlığının doğmasında önemli rol oynadılar. Dünya gelişim sürecinin köprüsü oldular.
TARİHSEL BULGULAR
‘‘Kendini ve doğayı’’ yorumlayarak gelişilebileceği öğretisini kazandırdılar. Ve bugün; o günlerin tarihsel bulguları, İzmir-Aydın-Muğla illeri sınırları içinde bulunuyor. Doğa ve varlık gözlemleri ile bugün bile tartışılmaz olan doğa filozoflarına vatan oldu bu topraklar. Thales, Anaksimandros, Herakletios, Anaksimenes, Xenophanes, Pythagoras, Melissus, Anaxagoras, Leukippos, Demokritos, Hippokrates, Empedoles, Epikuros onların adı. Felsefeciler bilir onların doğaya kattıklarını. Yerim dar, bilmeyen araştırır onların bu toprakları dünya markası yapacak yaşamlarını.
Varlık, doğa ve çevre odaklı kalkınma için alın size kestirme bir bir adım. İçeriğinde; Turizm, Gastronomi,Yerel Ekonomik İstihdam, Sanat ve Tasarım ile Çevre var. Rehberi; toprağı ve insanı. Sonsuz bir kaynak. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.