yuzdeyuzhaber
2016-05-22 22:02:41

Canlı Bomba Ve Şüpheli...

Oğuz ÖRNEK

22 Mayıs 2016, 22:02

 Dünya Müzeler Günü idi önceki gün. Turizmin en önemli ayaklarından birinin günü idi. Sektördeki paydaşların “Turizm krizi tanıtımsız aşılmaz’’ açıklamalarına kayıtsız kalmadı gazeteciler. Göz-kulak-ses olmaya gittiler düzenlenen etkinliklere.
Ne yazık ki “Devlet onaylı’’ sarı basın kartı taşıyanlar; Aydın’da “canlı bomba’’, Çeşme’de de ‘‘şüpheli’’ muamelesi gördüler turizm haberi yapmak için gittikleri o yerlerde.
Kimler tarafından? “Özel Güvenlik Görevlileri’’ tarafından.
Yurtdışı müzelerinde maymuncuktan bile daha etkili olan bir karttır sarı basın kartı. Gazeteci nasıl olunur biliyor musunuz? Anlatayım;
Öncelikle kendinize basın kartı yönetmeliğine uygun bir basın kuruluşunda bir iş bulmanız lazım. Ardından; stajyerliği-gazete tozu yutması-rahleyi tedrisatlardan geçmesi-kadro açılması derken; 2 ile 3 yılı bulan bir sabır sınavından geçmeniz lazım. Üniversite öğrencisi iken başladı iseniz şanslısınız. Yok; mezuniyetten sonraya denk geldi ise okuldaki sürenizi artı ilave edin süreye; toplamda 5 ila 8 yıl.
İkinci aşamaya geçiyorum. Gazetenin karar vericileri “Gazeteci olur’’ dediler diyelim. Sigortanızı 212 olarak adlandırılan yasaya uygun bir şekilde yatırmaları da yeterli değil. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne (BYEGM) basın kartı başvuru yaparsınız. Başbakanlık-İçişleri Bakanlığı-Emniyet Genel Müdürlüğü süzgecindesinizdir artık. İleriki safhalarda hatta Milli İstihbarat Teşkilatı da girebiliyor döngüye, o ayrı.
 
SOYAĞACINA KADAR
 
BYEGM il müdürlüğü ya da genel müdürlüğe ayrıca istenen evraklar olur. O evraklar ki nerede ise nüfustan 600 yıllık soy ağacınızı çıkarmaya eş değer içerik taşır. Üçüncü aşamaya geçmeye hazırsınız. Bu aşamada evinize sivil polisler gelmek sureti ile sizin gerçekten basın mensubu olup olmadığınızı araştırırlar. BYEGM’den bir mektup gelir. Mezuniyet durumunuza göre size 12 ile 24 ay arasında değişen bir bekleme süresi bildirilir.
Bu süre zarfında imzalı haberleriniz, köşe yazısı vs. tüm gazeteleri saklamanız lazım. Bekleme sürenizin dolmasına en fazla 3, en az 1 ay kala sizden ikinci başvuru belgelerini isteyecekler. İlk başvurudaki Başbakanlık-İçişleri Bakanlığı-Emniyet Genel Müdürlüğü süzgecinden geçenlerin hemen hemen aynısı. Yılda 3 defa toplanan basın kartı komisyonuna girme sıranız gelir. Evrakları bu defa komisyon üyeleri süzer. Kart alıp alamayacağınıza karar verir.
Sonuç; istediğiniz kadar “Başbakanlık verdi bunu bize” diye dolanın. İşine gelmeyen hiçbir kurum, kuruluş ve şirketin tanımadığı bir kart. Varın yorum ucu nereye varır bunun artık, siz karar verin!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.