YAŞ'TA ATANMIŞ, SEÇİLMİŞ İDDİASI!

YAŞ'ta dün dikkat çeken oturma düzeninin geçici olmadığı, seçilmişlerle atanmışların yerini gösteren karenin daimi olduğu belirtildi

02 Ağustos 2011 Salı 13:38
YAŞ'TA ATANMIŞ, SEÇİLMİŞ İDDİASI!

Çakmak Salonu'nda, yıllardır, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nı masada yan yana gösteren o bildik klasik fotoğrafın yerine, dün bu kez Erdoğan'ı tek başına otururken yansıtan görüntüler kafalarda yeni soru işaretleri doğurdu.

Yapılan ilk tahminlerde, Orgeneral Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten bakması nedeniyle Başbakanın yanında oturmadığı, asaleten atandığında bunun yine masa başında yan yana olan eski oturma düzenine dönebileceği ifade edilmişti. 

Bazı askeri kaynaklar da durumun ancak böyle açıklanabileceğini, hatta Orgeneral Özel'in halen makam odasını bile kullanmadığını savundu. 

MASA BAŞINDA SADECE BAŞBAKAN OLACAK İDDİASI

Ancak Hürriyet gazetesinin Başbakanlığa çok yakın güvenilir sivil kaynaklardan edindiği bilgiye göre, bu kez özellikle farklı olduğunu ve sivil iradenin isteğiyle bundan böyle masanın başında sadece Başbakan'ın oturacağını söyledi.

Yani, dünkü düzenleme bir vekalet-asalet atamasından değil, bir süre önce sivil iradenin oturma düzenini bu şekilde istemesinden kaynaklandı. Hükümet, normalde kendisine bağlı Genelkurmay Başkanı'nın Başbakan'ın yanında değil de oturma düzeninde masanın sağ başında oturmasını istedi. Konu taraflar arasında son süreçte yapılan görüşmelerde de, önceden şekillendirildi.

Yıllardır Genelkurmay Başkanı ve Başbakan'ın yan yana görüntüsünün aslında demokratik bir ülkede sivil asker ilişkilerine aykırı bir manzara sergilediğini belirten kaynaklar, "Devlet düzeni açısından da yan yana oturma, otorite paylaşımlı eş başkanlık gibi görüntü veriyor, hoş görünmüyor. Bu düzeltildi. Başbakan'ın bu oturuş düzeni en doğrusu oldu. Bu bir tarafın diğerinin karşısında kazandığı bir zafer değildir. İdealde olması gerekendir" dedi.

GENERAL SAYISI

Yine bir iddiaya göre bu Şûra'da 360 civarında olan TSK'daki general ve amiral sayısının da düşürülmesi gündemde. Normalde 301 olması gereken bu sayının ilk etapta 345-350 arasında bir yere çekilmesi planlanıyor.






Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol