İZTO Başkanı: 65 Yaş Üstüne İzin Verilmeli...

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yeni tipkoronavirüs (Kovid-19) sürecinde gelinlik, beyez eşya, fotoğrafçı gibi bir çok alanı etkileyen düğün sektörünün bütün olarak işlerin açılmasını beklediklerini ifade etti. Özgener, 65 yaş üstü için de kısıtlamaların esnetilmesini talep etti.

12 Mayıs 2020 Salı 15:46
İZTO Başkanı: 65 Yaş Üstüne İzin Verilmeli...

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demircan'ın yaptığı online toplantıda konuşan Özgener, Kovid-19 sürecinde fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına teşekkür ederek sözlerine başladı.  Pandeminin sağlığın yanında ekonomiyi de ciddi bir şekilde etkilediğini ifade eden Özgener, sorunların çözümünde hızlı çözüm alınmasında katkı sağlayanlara da teşekkür etti. 

Pazartesi gündeme gelen sorunların çarşamba günü çözüm bulduğunu vurgulayan Özgener, sektörden gelen sorunların büyük bir bölümünü çözüme kavuşturduklarını aktardı. Süreç içinde bütün üyelerle iletişim içinde olduklarını dile getiren Özgener,"İZTO'nun üyesinin yanında olduğunu hissettirmesi lazım. Whatsappdestek hattı açtık, çağrı merkezlerimizin kapasitesini artırdık. Mart ve nisanaylarında bize 23 bin 94 çağrı ve istek geldi. Bunların yüzde 98,5'ine dönüş yaptık. Bunlar üyelerin odayı yanında hissetmesi için."  

Kısa çalışma ödeneğinin çok önemli olduğunun altını çizen Özgener, bunun şartlarını yeniden düzenleyerek hayata geçiren Hazine ve Maliye Bakanlığı'na teşekkür etti. 

-İZTO üyesi 1253 kişi nefes aldı 

İZTO'nun İstanbul ve Ankara'daki ticaret odalarının ardından Nefes Kredisi kullandırmada 3. sırada yer aldığını belirten Özgener, şunları kaydetti: "Şu ana kadar bin 253 üyemiz Nefes Kredisi'nden faydalandı. Fiili kullanan üye sayımız 408. Yaklaşık 20 milyon 290 bin lira tutarında kredi fiilen kullandırıldı. İZTO üyelerinin şu anda kullanabileceği limit 150 milyon lira. Bunu gerekirse daha da artıracağız. Denizbank'tan ayrılmış 150 milyon liralık bir kredi limiti var."  

65 Yaş Üstü Çalışanlar Var...
Yeni normalleşmenin ilk adımlarından biri olarak berberlerin, kuaförlerin ve güzellik salonlarının tedbirlerle açıldığını anımsatan Özgener, bu işletme sahiplerinden bazılarının 65 yaş üstü olduğunu dile getirdi.  İZTO üyesi yaklaşık 60 berber ve kuaför sahibinin 65 yaşın üstünde olduğuna değinen Özgener, "İki ay kapalı kalmış bir dükkanın ilk açıldığı zaman bu arkadaşlarımız başında durmak istiyor. Bu insanlara izin verilmesi lazım. Belirli günlerde, belirli saatlerde olmak üzere." şeklinde konuştu.  

Sanayi kısmının çalışmasına devam ettiğini dile getiren Özgener, şunları kaydetti: "Yazın en yoğun sektörlerden biri 'düğün sektörü'. Düğün demek bir çok sektörü de içine alıyor. Mobilya, beyaz eşya, fotoğrafçı, gelinlikçi için de geçerli. Gelinlik sektörü özellikle İzmir için çok önemli bir sektör. İzmir bu konuda dünyanın önde gelen şehirlerinden. Bu sektör 15 gün sonra izin verilince bir anda açılacak bir sektör değil. Dolayısıyla düğün organizasyonlarına ne zaman izin verileceği konusunda hükümetimizin bir ışık vermesi lazım. Muhakkak ki gidişata göre ertelenebilir. Buna hepimizin saygısı olmak zorunda. Ama en azından beklenildiği gibi gittiği takdirde bu süreç ne zaman başlar konusunda bir açıklama olursa sektör rahatlar. Bize gelen talepler arasında en yoğun sektör burayı oluşturuyor." 

 "Piyasanın normallere döneceğine benim inancım tam" 

Dövizdekihareketliliğe ilişkin ise Özgener, şunları paylaştı: "Türkiye'nin bir kaynak sorunu yaşayacağına kesinlikle inanmıyorum. Kaynak ihtiyacı olduğu anda da bu kaynağı sağlayabileceğini düşünüyorum. Bundan yaklaşık 2 yıl önce de dövizde bir hareketlenme oldu. O dönemi de yaşadık. Bu hareketliliğin de geçiciolduğunu, piyasanın normallere döneceğine benim inancım tam.  İki yıl önce dövizin yükseldiği zamanlarda faizlerin de çok yükseldiğinden şikayet etmiştik. Şu anda özel bankalarda faizler yüzde 9'un altına indi. Faizlerin bu kadar inmesi ve bankaların krediye bu kadar fonlama yapabilmeleri kaynak sorunu diye bir acil sorun olmadığının göstergesidir. Yurt dışından kaynak sağlanması konusunda da ihtiyaç olduğu takdirde bakanlığın bu sorunu çözeceğine inanıyorum."  

-Pasaport Dalgakıran'a Marina projesi 
Pasaport Dalgakıran Projesi’nin kira süresi önümüzdeki yıl bittiğine değinen Özgener,"10 yıllığına kiralanmıştı. Burası SİT alanı içinde olan bir bölgeydi. Sit sorunu ise tam olarak çözülemedi. Burada bir şey yapılamayacağı için ve 1 yıliçinde de olmayacağından geri iade edeceğiz. Tekrar kiralama gibi bir düşüncemiz yok. Bana sorarsanız o bölgede Konak Pier ve Dalgakıran bir bütün olarak değerlendirilerek doğru bir proje olur. Orada bir marinanın da yeralacağı bir projeye destek oluruz. Marina yapılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili bakanlığa bir başvurusu oldu. Bakanlık bizden de görüş istedi. Biz de bu konuda olumlu görüş verdik. Orada Konak Pier ve Pasaport Dalgakıran'ı eğlence merkezi, restoran ve marinalardan oluşan bir projeyle, bir bütün halinde yaparsak doğru bir proje olur" diye konuştu.  Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi YönetimKurulu Başkanı Demircan da, şube olarak kent ekonomisinin nabzını tutan online toplantıların devam edeceği dile getirdi.





Son Güncelleme: 12.05.2020 15:54
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol