Seçimi kaybeden Erdoğan için olay sözler: Acı verici

Yerel seçim sonuçları dünya basınında da yer aldı. Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Bild, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tokat gibi bir cevap" ifadesini kullanırken; Reuters "İmamoğlu'nun yükselişi" başlığını attı.

01 Nisan 2024 Pazartesi 14:48
Seçimi kaybeden Erdoğan için olay sözler: Acı verici

31 Mart Yerel Seçimleri’nde sandıklardan çıkan ilk sonuçlar dünya basınında da büyük ilgi uyandırdı.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tokat gibi bir cevap” ifadesini kullanırken; Reuters ‘İmamoğlu’nun yükselişi’ başlığıyla dikkat çekti.

REUTERS: İMAMOĞLU'NUN YÜKSELİŞİ
Reuters haber ajansı, “İmamoğlu’nun yükselişi” başlığı altında, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Partili rakibi Murat Kurum’u ilk sayımlara göre geride bırakması, Türkiye’de muhalefetin kendini yeniden siyasi bir güç olarak kabul ettirme çabalarına potansiyel bir destek oldu” yorumunda bulundu.

1.jpg

BILD: ERDOĞAN'A TOKAT GİBİ CEVAP
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild ise, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tokat gibi bir cevap” ifadesini kullandı ve İstanbul ile Ankara’daki seçim sonuçlarının Erdoğan için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

AP: ERDOĞAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI
Associated Press (AP) de, “Erdoğan hayal kırıklığına uğradı” başlığıyla, muhalefetin önemli şehirlerdeki kontrolünü korumasının Erdoğan için bir darbe olduğuna dikkat çekti.

3.jpg

AFP: TÜRK MUHALEFETİ KİLİT ŞEHİRLERDE ERDOĞAN’LA MÜCADELEDE ÖNDE
Fransız haber ajansı AFP, “Türk muhalefeti kilit şehirlerde Erdoğan’la mücadelede önde” başlıklı haberinde, seçim sonuçlarının Erdoğan’a karşı bir başarı olduğunu işaret etti.

BBC: TARİHİ ZAFER KAZANAN MUHALEFET ERDOĞAN’I AFALLATTI
İngiltere’nin BBC yayın kuruluşu da seçim sonuçlarını okurlarına “Türkiye’de yerel seçimler: Muhalefet tarihi zaferle Erdoğan’ı afallattı” başlıklı haberiyle duyurdu.

BBC, seçim sonuçlarının, üçüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmeden bazı kentlerin kontrolünü yeniden kazanmak isteyen Erdoğan’a önemli bir darbe olduğu yorumunu yaptı. Erdoğan’ın büyüdüğü kentteki seçim kampanyasını yürüttüğünü hatırlatan BBC, İmamoğlu’nun 2019’un ardından dün İstanbul’daki ikinci zaferini kazandığını kaydetti.

Erdoğan’ın seçim kampanyası sürecinde bu seçimin son seçimi olacağını, çünkü cumhurbaşkanlığı görev süresinin 2028’de sona ereceğini söylediğini hatırlatan BBC, “Ancak (Erdoğan’ı) eleştirenler, (olası bir) zaferin yeniden aday olabilmesi için anayasayı değiştirme konusunda ona cesaret vereceğine inanıyordu. Bu kadar dramatik bir yenilginin ardından bu, pek olası görünmüyor” değerlendirmesinde bulundu.

THE GUARDIAN: İMAMOĞLU’NUN ZAFERİ CHP’Yİ ÜLKE SİYASETİNİN MERKEZİNE TAŞIDI

İngiltere’nin The Guardian gazetesi, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarına ilişkin haberinde, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da beklenmedik bir zafer kazandığı, bunun ise CHP’yi ülke siyasetinin merkezine taşıdığı yorumunu yaptı. Ülke genelindeki seçim sonuçlarına atıfta bulunan gazete, CHP’nin Erdoğan’ın yönetimine beklenmedik bir darbe indirdiğini kaydetti.

The Guardian, haberinde şu değerlendirmeye yer verdi:
“Sonuçlar, geçen yıl cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının hemen ardından destekçilerini yerel seçimlerde sandık başına gitmeye çağırmaya başlayan Erdoğan’a karşı olan hoşnutsuzluğun hızla bir sembolü haline geldi.”

Gazete, Erdoğan’ın İstanbul’daki seçim kampanyasının da ön saflarında yer aldığını hatırlattı.

WSJ: SONUÇLAR EKONOMİDEN DUYULAN HOŞNUTSUZLUĞU YANSITIYOR
ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, yerel seçim sonuçlarını okurlarına “Erdoğan, Türkiye’deki seçimde yenilgi yaşadı” başlıklı haberiyle duyurdu.

Kötü ekonominin AKP hükümetinin aldığı seçim sonuçları üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken gazete, CHP’nin on yıllar sonra ilk defa ülke çapında bir seçimi oy oranı bazında birinci sırada bitirmeye yakın olduğunu yazdı. Alınan sonuçların AKP açısında ekonomiden duyulan hoşnutsuzluğu yansıttığını aktaran WSJ, “İstanbul, stratejik ve sembolik bir ödül” diyerek İmamoğlu’nun seçim başarısına dikkat çekti.

Kişisel biyografisi ve siyasi geçmişi açısından İstanbul’un Erdoğan için de önemli bir kent olduğuna işaret eden gazete, Türkiye içinde kutuplaştırıcı bir figür olduğunu söylediği Erdoğan’ın son yıllarda Rusya-Ukrayna savaşında arabulucu olduğunu, Türkiye’yi yeniden küresel güç konumuna getirmeyi amaçladığını, bu esnada kendisini Müslüman toplumların lideri olarak konumlandırdığını yazdı. Gazete, CHP’nin ise 1970’li yıllardan bu yana ülke çapında en yüksek oy oranına ulaştığına işaret etti.

FT: İMAMOĞLU’NUN GÜÇLÜ PERFORMANSI ERDOĞAN İÇİN ÖZELLİKLE ACI VERİCİ BİR DARBE OLDU
İngiltere’nin The Financial Times (FT) gazetesi, “Muhalif belediye başkanlarının kazanmasıyla Türkiye’deki büyük şehirler Recep Tayyip Erdoğan’a darbe vurdu” başlıklı haberinde, AKP’nin seçimlerde büyük bir yenilgi yaşadığını, bunun ise 20 yılı aşkın süre önce iktidara geldiğinden bu yana Erdoğan’ı en büyük seçim yenilgisi ile karşı karşıya bıraktığını yazdı.

İlk sonuçlara göre CHP’nin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olmak üzere büyük şehirlerinde seçimleri önde götürdüğünü aktaran gazete, ‘Ekrem İmamoğlu’nun CHP için gösterdiği güçlü performansın Erdoğan’a özellikle acı verici bir darbe vurduğu’ yorumunu yaptı.

ZEIT: MUHALEFETTEN TARİHİ ZAFER
Almanya’nın Die Zeit gazetesi, muhalefetin Erdoğan’a karşı tarihi bir zafer kazandığına işaret etti. CHP’nin resmi olmayan sonuçlara göre net bir şekilde kazandığını aktaran gazete, “Sonucun 2028’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de sonuçları olabilir” yorumunda bulundu.

Dün alınan seçim sonuçlarını aynı zamanda Erdoğan’ın on yıllardır karşı karşıya kaldığı en büyük başarısızlık olduğuna dikkat çeken Die Zeit, Erdoğan’ın özellikle İstanbul’u geri almayı hedeflediğini ancak mevcut sonuçlara göre İmamoğlu’nun yeniden seçildiğini aktardı.

Gazete, şu değerlendirmede bulundu:

“Uzmanlar, İmamoğlu’nun Erdoğan ve AKP için ülke düzeyinde de tehlikeli olabileceği görüşünde. CHP’li siyasetçi, 2028’deki Cumhurbaşkanı seçimlerinde olası bir aday olarak değerlendiriliyor.”

KURIER: AK PARTİ BÜYÜK OY KAYBI YAŞADI
Avusturya’nın Kurier gazetesi, “Türkiye’deki seçimlerde güçlü kayıplar: Erdoğan, İstanbul ve Ankara’da yenilgini eşiğinde” başlıklı haberinde, ülke çapında gelen resmi olmayan sonuçların AKP için oy kaybına işaret ettiği yorumunu yaptı.

Erdoğan’ın özellikle İstanbul’u İmamoğlu’ndan geri almayı hedeflediğini aktaran gazete, 2019 yılında yapılan ilk İBB seçimlerinin iptal edildiğini, İmamoğlu’nun yenilenen seçimlerde çok daha büyük bir oy farkıyla kazandığını hatırlattı.

FAZ: ERDOĞAN İÇİN SEÇİM FİYASKOSU

Almanya’nın Die Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi ise konuya ilişkin haberinde “Türkiye’de yerel seçimler: Erdoğan için seçim fiyaskosu” başlığına yer verdi.

Muhalefetin seçimlerde şaşırtıcı bir şekilde başarılı olduğu yorumunu yapan FAZ, sonuçların ülkenin siyasi manzarasını yeniden şekillendirebileceği öngörüsünde bulundu.

AKP’nin seçimlerde ağır bir yenilgi aldığını söyleyen gazete, İstanbul’daki seçim sonuçlarının İmamoğlu’nu dört yıl sonra olası bir cumhurbaşkanı adayı haline getirebileceği yorumunu yaptı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 01.04.2024 15:09
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol