SESSİZ DEVİR TESLİM!

Yüksek Askeri Şura'da belirlenen yeni Kuvvet Komutanları, törenle yeni görevlerini seleflerinden sessiz sedasız devraldılar.

26 Ağustos 2013 Pazartesi 14:32
SESSİZ DEVİR TESLİM!

 Ağustos başında yapılan Yüksek Askeri Şura'da belirlenen yeni Kuvvet Komutanları, törenle yeni görevlerini seleflerinden devraldılar. Ancak daha önceki yılların aksine kuvvet komutanlıklarındaki devir teslim törenlerine, bu yıl gazeteciler davet edilmedi. Törenler, Kuvvet Komutanlıklarında sessiz sedasız gerçekleştirildi. 

KOMUTANLARIN TOPLU AYRILIŞINDAN SONRA BAŞLAMIŞTI
Kuvvet Komutanlıkları'nın devir teslim törenleri, iki yıl öncesine kadar önceden duyurulur, siyasetçiler ve basın mensupları davet edilir, hem görevden ayrılan komutan, hem de göreve başlayan komutan birer konuşma yaparlardı. Bu konuşmalardan, gerek ilgili kuvvet komutanlığının gelecekteki adımları, gerekse komutanların Türkiye'ye bakışları konusunda önemli mesajlar verilirdi. Ancak bu gelenek, iki yıl önce ortadan kalktı. Sessiz sedasız ilk devir teslim töreni, 2011 yılında gerçekleşti.  

Olay, TSK tarihine "29 Temmuz 2011 krizi" olarak geçti. TSK'nın komuta kademesinin belirleneceği ve 1 Ağustos'ta başlayacak Yüksek Askeri Şura'dan sadece birkaç gün öncesinde, hem o dönemin genelkurmay başkanı, hem de kuvvet komutanları toplu olarak emekliliklerini istediler. 

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, 29 Temmuz 2011 tarihinde emekliliklerini istemişlerdi. 

Bu toplu emeklilik isteği üzerine, Genelkurmay Başkanı olacak kişinin daha önce kuvvet komutanlığı yapmış olması gerektiği için, kalan tek kuvvet komutanı, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel, önce Kara Kuvvetleri Komutanlığına, hemen ardından da Genelkurmay Başkan Vekilliği'ne getirilmişti. YAŞ toplantısında da Orgeneral Özel Genelkurmay'ın başına asaleten atanmıştı. 2011'de görevi devredecek olan komutanların ayrılmaları nedeniyle, devir-teslim törenleri de gerçekleşmemişti. 

2012'DE DEVİR TESLİM OLMADI
2011'deki krizin ardından atanan kuvvet komutanları iki yıl süreyle görev yaptılar. Bu nedenle de, 2012 yılında komuta kademesinde herhangi bir devir olmadı. 

2013'DE GELENEK OLDU: SESSİZ-SEDASIZ DEVİR TESLİM
2013'te ise Türk Silahlı Kuvvetleri, kuvvet komutanları düzeyindeki devir teslimleri, sessiz sedasız yapmayı seçti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 26.08.2013 14:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol