PJAK'I TÜRKİYE KORKUSU SARDI...

PJAK'ın İran korkusunun altından Türkiye'nin kara harekatı korkusu çıktı

08 Eylül 2011 Perşembe 20:41
PJAK'I TÜRKİYE KORKUSU SARDI...

 PKK'nın İran'da faaliyet gösteren kolu olan PJAK'ın, İran'a karşı 4 Eylül'de acele ilan ettiği ateşkesin arkasında, Türkiye'nin Kuzey Irak'a kara harekatı yapmayı planlamasının yattığı ileri sürüldü.

İstihbarat birimleri, PKK'nın İran'da faaliyet gösteren kolu PJAK'ın, 4 Eylül'de ateşkeş çağrısında bulunması ve bunu bir gün sonra hemen tek taraflı olarak devreye koymasının arkasındaki detayları ortaya çıkardı. 

İstihbarat birimlerine göre, İran ordusunun 17 Temmuz'da başlattığı kara operasyonu, Türkiye'nin de 17 Ağustos'ta başlattığı hava harekatı karşısında sıkışan PKK, ani bir karar ile 4 Eylül'de İran ordusuna karşı önce ateşkes çağrısı yaptı, daha sonra İran'dan bir cevap bile gelmeden tek taraflı ateşkesi bir gün sonra devreye koyduğunu duyurdu.

İran'a karşı çatışmaları durduran PKK'nın, söz konusu ateşkes için ise, bölgesel Kürt yönetimini devreye koyduğu öğrenildi. PKK'nın, Türkiye'nin karadan Irak'a operasyon düzenleyeceği yönünde bilgiler alması nedeniyle her iki cephede birden çatışmak istemediği için Türkiye'nin Irak'a düzenleyeceği kara operasyonundan rahatsız olan bölgesel Kürt yönetimini devreye koyarak İran'a karşı ateşkes ilan ettiği belirtildi.

PJAK ATEŞKESİ BÖYLE DUYURDU

PKK'nın İran'daki kolu olarak bilinen Kürdistan Özgür Yaşama Partisi (PJAK) 5 Eylül'de yaptığı açıklamada, 4 Eylül'de ateşkes çağrısında bulunduğunu hatırlatarak şöyle demişti:"Bu konuda tüm tarafları bilgilendirdik. Bundan böyle İran'ın takınacağı tavrı bekleyeceğiz. Artık yaşanacak bir savaşın sorumlusu İran olacaktır. Her zaman olduğu gibi bir kez daha, Doğu Kürdistan'daki (İran) Kürt sorununun barış ve diyalog ile çözülmesine hazır olduğumuzu tekrarlıyoruz." 

İRAN, KÜRT YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR

PJAK'ın İran'a karşı yaptığı tek taraflı ateşkesten bu yana İran ordusu ve PJAK arasındaki çatışmalar dururken, İran ordusunun ateşkesin sağlanmasında rol oynayan bölgesel Kürt yönetiminden ateşkesin detayları ile ilgili yanıt beklediği belirtildi. İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamada, "PJAK tarafından yapılan tek taraflı ateşkes çağrısının içeriği tam olarak belli olmadığından, bu kararın arabulucusu olan Irak Kürdistan Bölge Hükümeti bir an önce bu ateşkesin içeriğini aydınlatmalıdır" denildi.İran, bölgesel Kürt yönetiminden gelecek yanıtı göre PJAK'ın açıklamasına karşı resmi tutum sergileyeceğini açıkladı.





Anahtar Kelimeler:
İranPKKTeröristTerörPJAK
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol