ÖLÜ SAYISI 10 BİN OLABİLİR

Tarihinin en büyük depremi ve ardından gelen tsunamiyle sarsılan Japonya'da, suların çekilmesiyle birlikte felaketin boyutları da ortaya çıkmaya başladı.

13 Mart 2011 Pazar 14:41
ÖLÜ SAYISI 10 BİN OLABİLİR

Tarihinin en büyük depremi ve ardından gelen tsunamiyle sarsılan Japonya'da, suların çekilmesiyle birlikte felaketin boyutları da ortaya çıkmaya başladı. Depremin merkez üstüne en yakın yerleşim yerinde 10 binden fazla insanın öldüğü sanılıyor.

Devlet televizyonu NHK'deki haberde, depremin merkez üssüne en yakın yerleşim birimi olan Miyagi bölgesinde 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğinin sanıldığı bildirildi.
Öte yandan, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Sermet Atacanlı, Japonya'da deprem ve tsunami olan bölgede yaşayan Türk vatandaşlarından dolaylı olarak haber aldıklarını, "o haberlerin kendilerine umut verdiğini" söyledi.
           
200 CESET DAHA BULUNDU
Japonya'da önce gün meydana gelen ülkenin tarihindeki en büyük depremin yol açtığı tsunaminin vurduğu ülkenin kuzeydoğu kıyılarında 200 ceset daha bulundu. 
Miyagi bölgesinden bir polis yetkilisi, 200 cesede daha ulaştıklarını açıkladı, başka bilgi vermedi.
Basın yayın organlarında deprem ve tsunami felaketinde ölen ve kaybolanların sayısının 1800'ü aştığının tahmin edildiği kaydediliyor.
Japonya tarihinin de en büyük depremi ve yol açtığı tsunami felaketinde en az 763 kişinin öldüğü kaydedildi. Resmi rakamlar, 642 kişinin kayıp olduğunu, 1426 kişinin de yaralandığını gösterirken, gerçek sayının bunun çok üstünde olduğu tahmin ediliyor.
     
                      
100 BİN ASKER SEFERBER EDİLDİ
Japon ordusu deprem ve tsunaminin ardından başlatılan kurtarma çalışmalarında görevlendirdiği asker sayısını iki katına çıkardı.
Japon Savunma Bakanı Toshimi Kitazawa, çalışmalara katılan 50 bin askerin sayısının 100 bine çıkarıldığını belirtti.
Bu arada, Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, Japon birliklerinin kurtarma çalışmalarında ABD'den yardım aldığı ve uçak gemisi Ronald Reagan'ın Japonya açıklarında bulunduğu kaydedildi.
ABD, nükleer tehdit nedeniyle 2 uzmanını Japonya'da göndermişti. 
                
MİLYONLARCA KİŞİ YİYECEKSİZ VE SUSUZ
Japonya'da önceki gün meydana gelen, tarihinin tespit edilen en büyük depreminin ve yol açtığı tsunaminin ülkenin kuzeydoğu kıyılarını vurmasından iki gün sonra, milyonlarca kişinin makarna ve pirinç yiyerek ayakta kalmaya çalıştığı, su ve elektrik sıkıntısı çektiği bildiriliyor.
Deprem ve tsunami felaketinde ölenlerin sayısı yetkililerin açıklamalarına göre 1000'i bulurken, kıyıdaki bir nükleer elektrik santralindeki iki reaktörün arızalanması halkı üçüncü bir felaket tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.
Hükümet, yardım çalışmalarına katılan asker sayısını ikiye katlayarak 100 bine çıkarırken, halkta ayrıca çevre felaketi endişesi oluştu.
Tsunamiden en fazla etkilen liman kenti Senday yakınındaki küçük Tagayo kasabasında halk şaşkınlık içinde harap olmuş evler ve otomobiller arasında dolaşırken, hastane yetkilisi Ikuro Matsumoto, hala su ve yiyecek sıkıntısı çektiklerini belirtti.
Bölgeden gelen haberlere göre, kurtarma ekipleri yüzlerce kilometre uzunluğundaki kıyılarda kayıpları aramayı sürdürürken, hayatta kalan binlerce aç insan da yardımların henüz ulaşamadığı karanlıkta kalan acil yardım merkezlerinde toplandı.    
Ülkeyi depremin vurmasından sonra en az 1 milyon 400 bin hane susuz, yaklaşık 2.5 milyon hane de elektriksiz kaldı.
         
             
8,9 DEĞİL 9,0  OLARAK DÜZELTİLDİ
Japonya Meteoroloji Ajansı, cuma günü meydana depremin büyüklüğünü 9,0 olarak düzeltti. Meteoroloji Ajansı, daha  önce bu depremin büyüklüğünü 8,8 olarak açıklamıştı. ABD Jeolojik Araştırma Kurumu USGS ise depremin büyüklüğünü 8,9 olarak ölçtüğünü bildirmişti.
       
ARTÇI DEPREMLER DEVAM EDİYOR
Japonya'nın doğu sahili açığında bugün 6,2 büyüklüğünde yeni bir artçı deprem meydana geldi.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 10.26'da, yerin 24,5 kilometre altında meydana gelen artçı depremin merkez üssünün, Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 179 kilometre doğusu olduğu belirtildi.
Japonya'da, cuma günü meydana gelen depremin ardından şimdiye kadar toplam 150 artçı deprem oldu.
             
            
KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Japonya'da asker destekli bir kurtarma operasyonu başlattı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, depremin ardından kurtarma ve yaraları sarma çalışmaları için 50 bin asker görevlendirdiklerini açıkladı. Naoto Kan, toplam 190 askeri uçakla 25 geminin depremden etkilenen bölgeye gönderildiğini ifade etti. Japonya'nın beş bölgesinde 215 bin kişinin bin 350 geçici barınakta yaşadığı belirtilirken, depremden bu yana çoğu ülkenin kuzeydoğusunda olmak üzere bir milyondan fazla eve su verilemediği bildirildi.
Minamisankri kentindeki yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamıyor. Devlet televizyonu NHK'daki haberde, bir liman kenti olan Minamisanriku'nun ülkenin kuzeydoğusunda yer aldığı ve Miyagi bölgesi yetkililerinin, tsunaminin ertesinde bu kentteki yaklaşık 10 bin kişiden haber alınamadığını söyledikleri ifade edildi.
Bu arada, bilinmeyen sayıda cesedin de enkaz ve molozların altında olduğu sanılıyor. Japonya dün büyük ve asker destekli bir kurtarma operasyonu başlattı. Japonya Başbakanı Naoto Kan, depremin ardından kurtarma ve yaraları sarma çalışmaları için 50 bin asker görevlendirdiklerini açıkladı. Naoto Kan, toplam 190 askeri uçakla 25 geminin depremden etkilenen bölgeye gönderildiğini ifade etti. Japonya'nın beş bölgesinde 215 bin kişinin bin 350 geçici barınakta yaşadığı belirtilirken, depremden bu yana çoğu ülkenin kuzeydoğusunda olmak üzere bir milyondan fazla eve su verilemediği bildirildi.
     
ULUSLARARASI YARDIMLAR YOLDA
Uluslararası toplum, Japonya'ya araştırma ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra çevre uzmanları da gönderiliyor.
Öte yandan, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfının acil yardım ekipleri, Japonya'ya ulaştı.
Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, İHH ekibinin öncelikle bir kriz değerlendirme çalışması yapacağı, ardından Japonya'daki yetkililerle görüşerek ihtiyaç duyulan yardımları tespit edeceğine işaret edildi.
Açıklamada, İHH ekiplerinin bu arada Japonya'da yaşayan Türkiye vatandaşlarına ulaşarak, onların durumlarını yerinde göreceği ve ihtiyaçlarını karşılayacağına dikkat çekilerek, ekibe İHH'nın Japonya'daki gönüllülerinin de destek vereceği aktarıldı.
       
AA EKİBİ DEPREM BÖLGESİNE HAREKET ETTİ
Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan Türk gazetecileri ile Kızılay ekibi, depremin meydana geldiği Sendai bölgesine hareket etti.
AA, TRT ve Sabah gazetesi muhabirleri ile Kızılayın iki kişilik öncü ekibinin deprem bölgesine otoyolda gitmesine izin verildi.
Japon makamları, askerler ve yardım taşıyan ekipler dışında otoyolu diğer kullanımlara kapalı tutuyor. 
Deprem bölgesine ulaşmak için yan yollardan gidilmesi halinde bölgeye 2-3 günde ulaşılabilinirken, yolculuk otoyoldan gidildiğinde birkaç saat sürüyor.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol